Nattvandring handlar mest om att vara där och bry sig om. Många av de ungdomar som är ute under kvällar och nätter saknar trygga vuxna. Susanne Bakken vill med sin eldsjälsförening ge just det.

Som tonåring var Susanne en stökig figur i hemorten Bjuv. Hon umgicks mest med äldre ungdomar och provade droger redan som 13-åring. Skolan förstod hon inte vitsen med överhuvudtaget. Om hon ens gick dit var det för att träffa kompisar och kanske ställa till med något innan hon drog vidare.

"Jag tänjde alltid på gränserna"

– Jag var en fruktansvärd unge. Hade det varit lika populärt med diagnoser på den tiden som det är i dag hade jag nog fått ganska många. Jag tänjde alltid på gränserna. Det gör jag nu också men på ett positivt sätt. Jag gör det jag känner är viktigt och struntar i vad andra tycker. 

Susanne hade en gång en storebror. Han hamnade också snett och använde droger. Tyvärr lever han inte i dag. På sätt och vis tror Susanne att hans öde kan ha bidragit till att hon själv klarade sig. 

– Eftersom min bror hamnat i dåligt sällskap var min mamma mer på mig. Hon dök alltid upp på ställen jag inte gillade och var ute och hämtade mig precis överallt. Många ungar i dag hade behövt en sådan vuxen. Utan mamma vet jag inte hur det hade gått för mig.

Nattvandring med Susanne Bakken

Att få barn blev vändpunkten

Som 18-åring blev Susanne gravid. Det är inget hon generellt rekommenderar, men för henne blev det en räddning. Hon insåg att det var dags att byta liv och något år efter att dottern fötts gick Susanne och hennes barns pappa skilda vägar. 

– Vi växte ifrån varandra. Han blev kvar i det dåliga medan jag tog mig ur det. I dag är min dotter 31 och har två egna barn. Det är de, mina föräldrar, några nära vänner och nattvandringen jag lever för. Det är ett fantastiskt liv som jag inte skulle vilja byta mot något annat. 

Susanne är i dag ett känt ansikte i Bjuv. Särskilt bland ortens unga. De senaste fyra åren har hon nämligen varit en drivande kraft bakom nattvandringen i kommunen – och utsågs till Årets nattvandrare 2018 för sina insatser.

– Det började med att jag störde mig på att folk klagade väldigt mycket på ungdomarna i sociala medier. Men när jag var ute med hunden om kvällarna såg jag aldrig några vuxna. De var inte där själva. För mig är det en gåta faktiskt, att man inte som förälder vill vara ute och se vad ens ungar gör, säger Susanne. 

Då, för fyra år sedan, hade hon ingen klar vision för hur hon skulle engagera sig. Men däremot en stark känsla av att vuxennärvaro var viktigt.  

– Finns vi inte där för våra unga, vad har vi då för framtid? Vi vuxna och samhället har ett stort ansvar, säger Susanne.

Bidrar till mindre missbruk och gatuvåld

Genom vuxenengagemang skapar de trygghet för barn och ungdomar i det offentliga rummet och bidrar till bland annat mindre missbruk och gatuvåld. Det ger i sin tur ett tryggare och varmare samhälle för oss alla.

Susanne och hennes mednattvandrare brukar vara ute minst två kvällar i veckan, men ofta blir det fler än så. På vardagarna, särskilt under vinter och höst, fokuserar de på fritidsgårdar och kommunens bibliotek. 

– Det är där ungarna hänger när det är kallt ute. Men vi anpassar oss såklart. Vi åker dit där vi vet att ungarna är. På helgerna är vi ute från klockan 20 och tills det börjar lugna ner sig någon gång mellan 24 och 02. Då har de allra flesta ungar gått hem. De som är ute senare än så är ofta mer föremål för polisens och socialens insatser.

Nattvandring med Susanne Bakken

Nattvandring.nu stöttar upp

Nattvandring i Bjuv drivs som en eldsjälsförening och har ingen styrelse. Enligt Susanne är det ett sätt att hålla det enkelt och locka fler att engagera sig. Föreningen får stöd i form av till exempel försäkringar, rådgivning och utbildning av stiftelsen Nattvandring.nu, som bildades av E.ON och Skandia 2008. Även kommunen bidrar till verksamheten.

– För några år sedan slogs nattvandringen i Bjuv ihop med den i kommundelarna Billesholm och Ekeby. I början försökte vi ta oss runt med buss men det blev svårt. Då bad vi kommunen om en bil och det fick vi, säger Susanne. 

I dag har nattvandrargruppen i Bjuv 20 medlemmar varav ungefär 12 är aktiva. De flesta har vuxna barn eller inga barn alls. Bara en eller två är själva tonårsföräldrar. 

– De som har barn i den åldern kanske har fullt upp ändå. Men det kvittar egentligen, bara det är trygga vuxna ute. Det betyder jättemycket för ungarna. De har stor respekt för oss och vet att vi inom normala gränser står bakom dem till 100 procent. 

Oftare vuxna som inte kan uppföra sig

Tillfällena då ungdomar betett sig illa, varit extremt berusade och liknande är enligt Susanne lätträknade. Hon stöter oftare på vuxna som inte klarar att uppföra sig. 

– Det har hänt att fulla vuxna gett sig på ungdomarna. Men då har de kommit springande till oss för att få hjälp i stället för att gå emot. De vet vad vårt syfte är och att de kan lita på oss. 

Nattvandrarna ringer aldrig hem till några föräldrar. Däremot ringer de givetvis 112 och ger första hjälpen om det behövs.

– Skulle vi göra övertramp hade vi inte haft den relation vi har med ungdomarna. Vi har fått jobba hårt för att visa att vi är schyssta och skapa förtroende. Det är lite läskigt att se hur dåliga erfarenheter många barn och unga har av vuxenvärlden. 

Några av de ungdomar Susanne möter har hon tagit lite extra under sina vingar. I de allra stökigaste och mest utåtagerande kan hon se sig själv, den tonåring hon en gång var.

– Jag tror att jag kan möta dem där och har varit ganska öppen och berättat om mig själv. Förhoppningsvis kan jag ge dem en knuff i rätt riktning. Jag brinner för de som är väldigt utsatta.

Följ med du också

Några timmar av din tid kan göra stor skillnad. Läs mer på nattvandring.nu om hur du kan vara med och bidra till tryggare gator.

E.ON & Nattvandring.nu

År 2008 grundade E.ON och Skandia stiftelsen nattvandring.nu som sedan dess skapat trygghet i samhället för barn och ungdomar. För E.ON är det en självklarhet att alla ungdomar ska ha en plats i det hållbara samhälle vi vill vara med och skapa.