Lokal energiproduktion | Vi på Simris - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Anläggningen i Simris

Lokal energiproduktion

Ett nytt sätt att tänka kring energi

Året som gått i Simris

Vi testar var femte vecka

Under en testperiod ska det lokala energisystemet var femte vecka göra byn helt självförsörjande när det kommer till elenergi – med endast 100 procent förnybar och lokalproducerad el i nätet.

Sveriges första lokala energisystem är invigt

Sol, vind och ett rejält batteri. Det är grunden i det som nu försörjer den lilla byn Simris på Österlen i Skåne. Den 18 oktober invigdes energisystemet av Jennie Nilsson, ordförande i riksdagens näringsutskott. Nu kan du göra ett studiebesök i 360 grader på YouTube.

Gör ett virtuellt studiebesök (fungerar endast i Firefox)

Lyssna på Radio P4 Kristianstads sändning från invigningen (Startar 1:13:45 samt 2:15:50)
Se SVTs lokala nyheter från invigningen (Startar 05:20)

– Detta är ett mycket spännande projekt och vi visar här en möjlig utveckling för elnätet. Att vara helt beroende av sol och vind ställer speciella krav på elnätet. Det är viktigt att hålla rätt spänning och frekvens när elen kommer från källor som varierar i sin produktion. Därför använder vi här den senaste tekniken som vi satt samman på ett helt nytt sätt, säger Johan Mörnstam, vd E.ON Energidistribution.

Grunden är att kunderna som är kopplade till det lokala energisystemet inte ska påverkas i sin vardag. Modern styrutrustning går in och styr delar av de boendes elanvändning. De boende i Simris kommer hela tiden att kunna följa byns elproduktion och byns elanvändning i realtid via nätet. Där redovisas också vilka produktionskällor som levererar in el och laddningsnivån på batteriet.

Följ elproduktionen och elanvändningen i Simris i realtid

Första ö-nätsdriften

Den 12 december var Simris för första gången självförsörjande helt utan support från det nationella elnätet. Det första testet blev lyckat och under delar av dagen använde byn endast el från förnybara energikällor, trots mycket klen sol och måttliga vindar.

– Allt flöt på helt utan problem. Vi fortsätter under veckan med tester för att säkerställa att allting fungerar som tänkt, säger Demijan Panic som leder den tekniska delen.

– Det har funnits kunder som varit oroliga, som har verksamheter som är helt beroende av en säker elförsörjning. Men vi har kunnat lugna dem och nu när testerna fungerat perfekt är oron borta. Nu är kunderna bara glada och stolta, berättar Stina Albing kommunikationsansvarig för projektet.

Kundengagemanget

I slutet av augusti kom vi till Simris för att presentera exklusiva erbjudanden för byborna.

  • Energieffektivisering av befintlig värmepump eller varmvattenberedare genom installation av styrutrustning
  • 50 procent rabatt på en solcellsanläggning med batteri, inklusive installation
  • 30 procent rabatt på en ny värmepump, inklusive installation

Mest intresse fanns det för solcellsanläggning med batteri. Anledningen till att vi vill få de boende att investera i egna anläggningar är att vi vill ha hjälp med balansen i systemet.

– När det är mycket produktion vill vi att de boende i Simris använder elen som produceras eller hjälper oss att lagra energin, och motsvarande när det är mindre produktion. Då kan vi be anläggningarna att vänta med att till exempel värma upp vattnet i varmvattenberedaren. Det är förstås helt fjärrstyrt, så det behöver byborna inte fundera över, säger Peder Kjellen, ansvarig för fas 2 i projektet, även kallat Demand Side Despons och innebär behovsstyrande av anläggningar.

Stort intresse från omvärlden

Intresset från svenska medier har varit stort. Även utomlands har Simris uppmärksammats. En helsida i Italiens ledande affärstidning Nova och ett timmeslångt reportage i danska radions P1 är bara några exempel.

– Och alla besökare som varit på plats! Riksdagsmän, lokalpolitiker, energibolag, miljöföreningar och allmänt intresserade. Jag tror att vi hittills har långt över 500 besökare och ändå har jag en känsla av att den stora anstormningen kommer först till våren. Vi hoppas att alla dessa besök ger tillbaka lite till bygden i form av restaurangbesök och övernattningar, säger Stina Albing kommunikationsansvarig för projektet.

Den här sidan uppdaterades 12 mars 2018
av E.ON Energidistribution