När man pratar om kapacitetsbristen dyker det upp flera termer som kan som hör ihop med varandra, men som ibland kan röra till det lite. Du har säkert hört talas om ”elbrist” förut, men vad betyder det? Här reder vi ut vad de olika begreppen och vad kapacitetsbrist egentligen innebär.
Så vad är kapacitetsbrist?
En förenklad förklaring är att det är för trångt i elnätet. Elen och den effekt som producerar kan inte flöda genom elledningarna i den mängd som behövs. Det bildas kort och gott flaskhalsar i elnätet, där förmågan att transportera den inmatade effekten är begränsad. Särskilt i anslutning till större städer och regioner. Och problemet blir som värst när det är många som behöver mycket el samtidigt, som under som under kalla, vindstilla vinterdagar med mulet väder.

Kapacitetsbristens konsekvenser
Att elnätet i vissa delar av Sverige inte hänger med i samhälls- och teknikutvecklingen får flera konsekvenser. Företag kan inte expandera med nya fabriker och effektkrävande anläggningar. Planerna för nya bostadsområden skjuts upp för att de inte kan kopplas in i det ansträngda nätet. Och den stora efterfrågan på elektrifierade transporter och elektrifieringslösningar för industrin kan inte mötas. Därför är det viktigt att bygga ut och förstärka elnätet.
Mer om kapacitetsbristen

Därför ökar efterfrågan på el
Elektrifieringen av Sverige kräver stora mängder energi och ett elnät som klarar av att leverera elen dit den behövs.

Nätutvecklingsplaner
Vi stödjer det nya lagförslaget om nätutvecklingsplaner som kommer att påskynda utbyggnaden av Sveriges elnät.

Så löser vi kapacitetsbristen
Se initiativen vi arbetar med för att skapa möjligheter till en säkrad elnätskapacitet i Sverige, både på kort och lång sikt.