#missingtype | Bli blodgivare och rädda liv! - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
text

Att ge blod räddar liv

Därför stödjer vi #missingtype

Sökandet efter världens viktigaste bokstäver

Har du märkt att det har fattats bokstäver på vår sajt? Det är ingen tillfällighet och tomrummet som blir kvar symboliserar krisen som skulle uppstå om det inte fanns blodgivare.

Den 14 juni firas internationella blodgivardagen över hela världen för att uppmärksamma alla de hjältar som frivilligt ger blod utan att få någon ersättning, men även behovet av att hela tiden hitta nya blodgivare. Så genom att ta bort bokstäver och delta i #missingtype vill vi bidra till att öka antalet blodgivare och rädda liv! Bli blodgivare du också.

Därför behövs du som blodgivare

1

Blod är en färskvara

Visste du att blod är en färskvara som inte kan framställas på konstgjord väg? Där blir just din insats livsviktig för många andra som behöver blod. Om olyckan skulle vara framme eller vid en förlossning.

2

En stor gärning

En halvtimme av din tid i vardagen är det som behövs för att donera en blodpåse. Faktum är att den blodpåsen kan hjälpa upp till tre andra personer som är i nöd och behöver blod.

3

Vi behöver bli fler

Cirka 60 procent av de registrerade givarna ger blod minst en gång per år. Under de närmaste åren kommer många gå i pension från sin blodgivning. Det betyder att vi behöver en ny generation blodgivare.

Vem kan bli blodgivare?

Som blodgivare har du ett stort ansvar. På plats fyller du därför i en hälsodeklaration som sedan bedöms av din blodcentral. Du får då reda på om du kan ge blod, behöver vänta en tid eller helt behöver avstå. För att säkra att blodet som ges till patient är fritt från smitta tar blodcentralen dessutom alltid prover. 

Kan du ge blod?

Så funkar det att ge blod

Ditt första besök på blodcentralen tar cirka 30 minuter. Inför blodgivningen är det viktigt att du känner dig pigg och frisk samt äter och dricker som vanligt. När provtagningen är klar bjuder vi på fika. Du kan arbeta som vanligt direkt efteråt, men avstå gärna från kraftig motion det närmaste dygnet. Kom ihåg att ta med dig en giltig legitimation.

Den här sidan uppdaterades 11 juni 2018