Sponsring | Faten inspirerar i Kick Off by FCR - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Inspirerar till en ljusare framtid

Kick Off by FCR har hjälpt Faten och många andra nyanlända kvinnor att etablera sig i Sverige. Nu är Faten en i teamet.

På cykelvägen mellan den muslimska och den judiska gravplatsen i Rosengård far Faten Al-Kharsan fram på en silverfärgad cykel. Vinden tar tag i hennes rosa hijab och hon ler stort, som ett barn som precis har lärt sig att cykla. Och det stämmer delvis. För bara några månader sedan hade hon aldrig satt sin fot på en cykelpedal. I Irak är det få kvinnor och flickor som cyklar.

– Att cykla för första gången var en fantastisk känsla. Det kändes som att hela bröstkorgen öppnade sig. Jag kände en sådan frihet, säger Faten medan hon parkerar cykeln utanför sitt hus.

Faten lärde sig att cykla genom Kick Off by FC Rosengård, där nyanlända kvinnor får lära sig allt från hur olika samhällsinstitutioner fungerar till hur de kan leva mer hälsosamt. Tanken är att det ska stärka dem att ta nästa steg, mot arbete eller studier. Till Kick Off kom Faten för bara ett år sedan – några månader efter att hon anlänt till Malmö och Sverige.

– Jag kände mig väldigt rädd för att inte kunna bli en del av samhället, att inte kunna lära mig alla lagar och regler och smälta in. Tills jag började på Kick Off, säger hon och ler mot Jovmana Soveidan, hälsovägledare på Kick Off, som hjälper till att tolka när Fatens svenska inte räcker till.

Använder sina erfarenheter för att stärka andra

Kick Off by FCR blev i mångt och mycket Fatens första riktiga introduktion till Sverige.

– När jag kom hit kändes det som att jag hamnade på rätt plats. Det kändes som att jag var ett barn som behövde stödet från sin mor för att klara sig i livet. Jag har lärt mig mycket om hur samhället fungerar. Sociala koder, allt man behöver känna till som nyanländ kvinna. Genom projektet blev jag faktiskt mer och mer förtjust i Sverige.

Jovmana såg hur Faten verkligen gjorde allt för att ta till sig allt hon lärde sig – och även potentialen att inspirera andra. Därför är Faten numera en del av teamet. Arbetet påminner till viss del påminner om det hon gjorde i Irak. Där ägnade hon också mycket av sin tid åt att hjälpa kvinnor och barn som utsatts för våld i ett område inte långt från Islamiska Statens (IS) hemtrakter. Hon ville ge dem en bättre chans i livet än hon själv hade fått.

Faten växte upp i centrala Bagdad. Då, i slutet av 1970-talet, var det en stad med ett rikt kulturliv som var ett intellektuellt centrum i arabvärlden. Familjen var stor eftersom hennes far redan hade fyra barn när han gifte sig med Fatens mamma. När hon var 12 år gick pappan bort och tillvaron blev tuff för familjen. När mamman blev sjuk när Faten var 15 år behövde hon ta hand om och försörja både mamman och sina tre yngre bröder på egen hand. Men Faten vägrade ge upp.

– Jag kände att jag måste stärka mig för att klara av den här stora bördan och insåg ganska tidigt att jag behövde studera för att kunna utvecklas och komma någon vart i livet.

På universitetet i Bagdad mötte hon vid 21 års ålder sin make som också var student där. Hon började jobba som lärare i arabiska och engagerade sig samtidigt i en organisation som hjälpte kvinnor och barn utsatta för våld.

– Jag försökte stärka dem, prata om kvinnors viktiga roll i samhället och vilka rättigheter vi har. Jag önskar att jag kunde ha gjort mer.

En chans att komma in i samhället

Det är en onsdagsmorgon, sensommar. I luften känns en söt bröddoft. På de stora fabriksfönstren i Kick Offs lokaler på Lantmannagatan sitter halvmånar med stjärnor fastklistrade och flera olika målningar: en blomvas på ett bord, ett självporträtt i Picassos anda och mer mörka bilder av händer över eldsflammor. Alla kvinnor som kommer hit bär på en historia och minnen, ofta av krig och förtryck. Psykisk ohälsa är vanligt.

– Vi vill rusta dem för samhället, stärka dem och deras självkänsla, vilka de är utanför familjen. I många av deras kulturer har man inte en egen identitet som kvinna, utan den är sammankopplad med familjen. Det är viktigt att de känner att de har egna drömmar och mål, berättar Jovmana.

Den här morgonen börjar med yoga och meditation. Faten berättar om hur yoga påverkar kroppen positivt och kan stärka den.

– Även om ni inte är vana vid det så testa. Bästa sättet att utvecklas är att utmana sig själv och våga bryta sina mönster, uppmanar Faten.

Hon pratar med inlevelse och självklarhet. Det märks att hon är van att stå längst fram. Ändå är det lite svårt att förstå att hon själv satt som ny i en sådan här grupp för inte ens ett år sedan. Då hade Faten bara varit i Sverige i några månader. Hennes man hade flytt till Sverige redan 2014 efter att ha levt under dödshot. Det skulle dröja fyra år för Faten och hennes döttrar, 15-åriga Maria och 11-åriga Fatima, innan de kunde återförenas med honom i Sverige.

– När jag kom till Sverige kändes det som att födas på nytt. På något sätt lämnade jag kvar alla hemska minnen i mitt hemland och vände blad, berättar hon.

En ljus framtid

Vi lämnar Kick Off och beger oss till Fatens äldsta dotters skola för att lämna några block som hon glömt hemma. Molnen hänger tunga, men på skolgården är det lunchrast, liv och rörelse. Några killar kastar vattenballonger. Maria kommer ut genom skoldörrarna med vattenfläckar på benen. Hennes stora leende påminner om mammans.

– Maria och Fatima har vant sig väldigt snabbt vid att bo i Sverige. Det är otroligt skönt att det kan gå så fort för barn, säger Faten och ger dottern en kram.

Även för Faten ser framtiden ljus ut. Senare under dagen ska hon gå på sin första lektion i avancerad svenska på SFI. Det är ett första steg på vägen mot den stora drömmen att kunna fortsätta studera.

– Jag skulle vilja jobba med mänskliga rättigheter. Kanske som advokat, det var min dröm redan som liten. Nu är den drömmen vid liv igen.

Om att våga drömma

FC Rosengård tror på kraften i drömmar, både på och utanför plan. Med sin fotbollsverksamhet och sina sociala initiativ gör de ett fantastiskt jobb för att utsatta grupper ska integreras i samhället och uppnå sina drömmar. Vi tror på FCR och att deras arbete bidrar till det hållbara samhälle som vi vill vara med och skapa.

Kick Off by FC Rosengård

I Kick Off får nyanlända kvinnor stöd i att påverka sina nya liv i Sverige. Kvinnorna formulerar mål och ges verktyg att göra val som tar dem närmare arbetsmarknaden.

Den här sidan uppdaterades 8 november 2018