Fotboll | Samhällsengagemang - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Därför gillar E.ON fotboll

Engagemang och energi

Därför gillar vi fotboll

Kvitteringar på övertid. Höjda bucklor. Jubel och tårar. Fotboll är ett spel som väcker stora känslor. Nästan hälften av alla svenskar är på något sätt engagerade i fotboll. Det är helt enkelt en sport som spelar roll. Därför vill vi hjälpa alla som är engagerade i fotbollen att spara energi - både i klubben och hemma. Pengarna du sparar kan du investera i din klubb. Och samtidigt gör du miljön en tjänst.

Våra favoritlag

Vi på E.ON samarbetar med en rad fotbollsklubbar runtom i landet. Här är våra favoritlag.  

Grunden för samarbetet mellan Malmö FF och E.ON är hållbarhet. Sedan 2009 har klubben valt att enbart köpa miljövänlig el från ursprungsmärkt vattenkraft. 2015 installerade E.ON sin tjänst Energidirigent Fastighet, EDF, för att energieffektivisera Swedbank Arena. EDF använder sig av strategiskt placerade mätare inomhus som läser av temperatur och fukt för att kunna kontrollera energianvändningen bättre.

swe-360x124-logga-mff

I samarbetet med Örebro SK har E.ON bland annat valt att engagera sig i den årliga julklappsutdelning på Universitetssjukhuset i Örebro. E.ONs personal köper och slår in julklappar som sedan delas ut av ÖSK.  Detta sprider ljus och värme och ger ett avbrott i vardagen för barn och ungdomar som spenderar sin jul på sjukhus.

swe-150x90-logo-osk

E.ON bidrar till IFK Norrköpings samhällsengagemang , där bland projektet Bollis. Projektet vill genom lek och spel förbättra ungdomars sociala och språkliga kompetens samt medverka till integration i svenska samhället i områden som saknar organiserad barn- och ungdomsfotboll. Förutom ökad integration så fokuserar projektet på att stimulera kamratskap mellan ungdomar från olika kulturer, öka förståelse för regler och arbetsformer och skapa en ömsesidig respekt mellan barn/ungdomar och ledare.

swe-150x158-logo-norrkoping

FC Rosengård och E.ON tror på Malmö och Rosengård och satsar på projekt som utvecklar människor, både på och utanför planen. Boost by FC Rosengård är ett projekt som är till för alla ungdomar men med särskild fokus på de som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning eller är utrikes födda. Projektet leder till en minskad ungdomsarbetslöshet och till ungas varaktiga integration på arbetsmarknaden. Så många som hälften av de som har deltagit i projektet har uppnått sitt mål om anställning eller utbildning.

swe-150x124-logo-fcr

Fem snabba energispartips för fotbollsklubbar

 1. Installera tidsstyrning på varmvattenberedaren, så att den stängs av när den inte behövs. Det finns också en hel del att spara på att sänka varmvattentemperaturen till 60-65°C.

 2. Kontrollera tätningar i dörrar och fönster.

 3. Ta kortare duschar. Duschar du fem minuter i stället för tio förbrukar du runt 2,5 kWh mindre vid varje duschtillfälle. Tänk dig då samma minskning i ett lag om 16 spelare som tränar eller spelar match tre gånger i veckan, 40 veckor om året: 16 x 3 x 40 x 2.5 kWh = 4 800 kWh per år.

 4. Sänk temperaturen i bastun. Energikostnaden för bastun minskar med mer än 50% om du sänker från 90°C till 70°C.

 5. Kontrollera så att belysning och elektrisk utrustning inte är igång när det inte behövs. Byt också ut glödlampor mot lågenergilampor.

Här är några fler energispartips

 • Sätt in närvarodetektorer i exempelvis toaletter och omklädningsrum så att ljuset automatiskt stängs av när ingen är i utrymmet.
 • Måla om. Ljusare färger reflekterar ljuset bättre.
 • Se över reflektorerna och armaturerna när ni byter ljuskälla. Reflektorer har till uppgift att reflektera ljuset. De sitter runt lampan eller lysröret. Med tiden blir dessa smutsiga och ljusutbytet blir sämre. Och att byta ut armaturer är ofta lika viktigt som att byta ut lamporna.
 • Ställ ned värmetermostaterna när byggnaderna står tomma och justera temperaturen i förhållande till årstiden. Du kan förstås också stänga värmen helt, om det inte innebär att byggnader och installationer tar skada.
 • Se till att värmesystemet trimmas och servas regelbundet av en auktoriserad servicetekniker.
 • Installera solpaneler som komplement till uppvärmningen och tappvarmvattnet. Det är möjligt att få stöd för installation av solvärme. Läs mer på Boverkets hemsida.
 • Installera flödesbegränsare och snålspolande kranar och munstycken. Om man använder kranen i snitt 15 min per dag så kan man spara 500 kWh/år om man byter till snålspolande kranar. Moderna sparmunstycken spolar 12 liter i minuten i stället för 35 liter. 
 • Installera termostatblandare i duscharna.
Den här sidan uppdaterades 26 februari 2018