apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Vindkraftverk på ö.

Våra vindkraftparker och vindkraftsprojekt

E.ON Wind

På några år har E.ON mångdubblat sin elproduktion av vindkraft i Norden och nu har vi fått förstärkning av ytterligare vindkraft till havs.

Här finns alla våra vindkraftparker och vindkraftsprojekt. Klicka på länken här bredvid och välj park/projekt i listan för att läsa mer om var de är placerade, status i projekten och så vidare.

Maglarp och Svante var först ut

Projekt Maglarp

1981 byggde E.ONs föregångare Sydkraft Projekt Maglarp strax utanför Trelleborg, som med sin maxeffekt på 3 MW då var världens största vindkraftverk. När Maglarp hade producerat 36 GWh under 12 års tid innebar detta ett världsrekord, som höll sig ända till 2002. Projekt Maglarp gav både mersmak och viktiga erfarenheter att arbeta vidare med, såsom buller och höga driftskostnader. När Maglarp stängdes av för gott den 24 maj 1993 hade det producerat 36,7 GWH under 27 893 timmar i nätansluten drift. Därmed var Maglarp det vindkraftverk i världen som producerat mest el och drog sig tillbaka med flaggan i topp.

Projekt Svante

I skandinaviska vatten har vi numera jätteparken Rödsand och dess mindre efterföljare Kårehamn. Dessa miljardinvesteringar härstammar från Projekt Svante, som var ett av världens första vindkraftverk till havs när det uppfördes 1991 utanför Sölvesborg. Med sina 220 KW byggdes Svante främst för demonstrera vindenergins möjligheter till havs. Tidigare ansågs vindkraft till havs som alltför svårt och kostsamt, men Svante visade på flera positiva faktorer. Exempelvis blev påverkan på fågel och fisk förhållandevis liten och att de starkare och jämnare vindförhållandena har gjort produktionsnivån högre än väntat. Svante togs i drift 2004 och monterades ner knappt tre år senare.

Behöver vi verkligen vindkraft i Sverige?

Att vindkraft kan vara ett steg på vägen mot en bättre miljö är känt sedan länge. Men kan vindkraftverk här i Sverige egentligen göra någon skillnad? Anette Blücher, chef för affärsutveckling och projektutveckling i Sverige och Norge, svarar på några av de vanligaste frågorna.

Behövs vindkraft i Sverige?

Anette Blücher, chef för affärsutveckling och projektutveckling i Sverige och Norge.
Anette Blücher

Hur påverkar vindkraftverken oss som bor i närheten?

De flesta känner väl till vindkraftens fördelar, men många personer som bor i närheten av vindkraftverk undrar hur de påverkar just dem? Projektledare Camilla Rasmusson, som arbetat med flera av E.ONs större vindkraftprojekt, svarar på några vanliga frågor hon brukar få.

Att bo nära ett vindkraftverk

Projektledare Camilla Rasmusson, som arbetat med flera av E.ONs större vindkraftprojekt
Camilla Rasmusson

Vill E.ON något annat än att tjäna pengar?

Klimatfrågan och att vindkraftverk är en bra lokal lösning nämns ofta i samband med E.ONs projekt. Handlar det egentligen inte främst om att tjäna pengar? E.ON Winds Roland Flaig, som ansvarar för drift och underhåll, reder ut det hela.

Handlar det bara om att tjäna pengar?

Roland Flaig, E.ON Wind
Roland Flaig
Den här sidan uppdaterades 17 mars 2017 av E.ON Wind