Bransch.nytt | Ladda säkert - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Elbil som laddar via en laddbox

Ladda säkert

De laddbara fordonen blir allt fler. Redan förra året stod de för åtta procent av nybilsregistreringarna. Och utvecklingen kommer att accelerera kraftigt för att minska trafikens klimat- och miljöpåverkan.

– Det lanseras nu en hel rad bilmodeller i elutförande. Ett tydligt tecken är också regeringens mål att nya bensin- och dieselbilar inte ska säljas efter 2030, säger Peter Andersson, produktchef för laddinfrastruktur på E.ON Energidistribution.

Krävs möjligheter att ladda

För omställningen krävs att det finns möjligheter att ladda bilarna. Bedömningen är att 80–85 procent av laddningarna kommer att ske på två ställen – bostaden och arbetsplatsen.

Dessa laddplatser kommer att kompletteras med publika laddstationer kring butiker, köpcentrum, offentliga platser som arenor etc. En del kommer att utgöras av snabbladdare på 50 kW och även ultrasnabbladdare på 150 kW.

Laddboxar rekommenderas

För laddningen i hemmiljö och på arbetsplatser rekommenderas laddboxar. Det finns ännu inget uttalat krav i lagstiftning, men det pågår en översyn. Orsaken är att laddningen av elfordon kräver relativt höga effekter under längre tid vilket komponenterna i vanliga eluttag inte är gjorda för. Värmeutvecklingen riskerar att starta en brand.

Flexiblare laddning

Laddboxarna har laddeffekter upp till 22 kW. De är reglerbara 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW och 22 kW. För de flesta som ska ladda över natt räcker 3,7 kW, men inställningsmöjligheterna ger flexibilitet för snabbare laddning om så behövs.

Laddningen kan behöva styras för att undvika höga effekttoppar, exempelvis på arbetsplatser där det används flera laddboxar. En översyn av säkringsstorlekarna kan också vara nödvändig.

Välj rätt jordfelsbrytare

Det finns krav på jordfelsbrytaren. Enligt standard IEC 60364-7-722 behövs Typ B jordfelsbrytare vid laddning av elbilar. Alternativet är Typ A jordfelsbrytare i kombination med DC övervakning som bryter vid 6mA.

– Eltekniskt är installationen av laddboxen inte särskilt komplicerad. Dock har det bidrag som tidigare funnits att söka försvunnit i den nuvarande regeringsbudgeten.

Den här sidan uppdaterades 28 februari 2019
E.ON Energidistribution (nät)