Dagens webbaserade föranmälan har ett antal år på nacken. Den har en del problem, något som många installatörer har påpekat och stundtals har den väckt stor irritation.

– Grundläggande är att det ska vara lätt att logga in, men det är det tyvärr inte. Den funktionen känns riktigt jobbig, säger Åsa Bornander som ansvarar för IT-utvecklingen av Föranmälan.

Några andra återkommande problem:

  • Det är svårt att hitta rätt ärendetyp och svårt att fylla i korrekt information, inklusive adress. 
  • Enbart ett ärende åt gången kan anmälas, vilket kan vara väldigt irriterande framför allt när det finns flera ärenden som hänger samman.

Ny enkel plattform

Det här är något som IT-utvecklarna har tagit fasta på. Målet har varit att skapa en enkel plattform för dig som är installatör. Det ska vara lätt logga in, enkelt att fylla i rätt information och att få iväg Föranmälan. 

Idag används särskilda lösenord för inlogg men det systemet uppdateras. Istället kommer du att få använda BankID för att identifiera dig. Det är en väl beprövad metod.

– Vi förbättrar även funktionen att välja rätt ärendetyp och säkerställa att rätt uppgifter kommer in på rätt ärende. Det ska också bli en bättre överblick över pågående ärenden och vad som måste göras.

Kontinuerlig utveckling

Anledningen till att förbättringarna inte kommit tidigare är att det inte varit möjligt. Plattformen har lagt hinder i vägen. Med den helt nya versionen blir det möjligt att enkelt göra uppdateringar.

– Vi kommer att arbeta kontinuerligt med vidareutveckling. Nu har vi fått ovärderlig hjälp i vårt arbete av flera installatörer som har testkört Föranmälan och gett synpunkter så att vi har kunnat göra den ännu bättre. Framöver vill vi fortsätta att utveckla tillsammans med drivande installatörer.

Lansering i början av 2022

Den gamla plattformen kommer att stängas ner samtidigt som den nya Föranmälan ser dagens ljus. Lanseringen beräknas ske under första kvartalet nästa år.

Tänk på detta

För att dra full nytta av den nya Föranmälan är det några saker att tänka på:

  • Säkerställ att du har BankID.
  • Uppdatera din webbläsare till senaste version av Chrome, Edge eller Safari. 

– Det är dessutom en stor hjälp om alla installatörer rensar upp i sina ärenden och tar bort det som är inaktuellt. Därmed underlättar du för en smidig övergång till den nya plattformen, understryker Åsa Bornander.

Var med i utvecklingen

Är du intresserad av att vara med och testa funktionerna i Föranmälan, nu eller framöver? Hör av dig till asa.bornander@eon.com.