Det blev nästan femtio år innan Trygve Björk i Stockholm stängde ner telefonen och datorn och gick hem som välförtjänt pensionär. 

Trygve Björk lämnade i augusti

Många har haft kontakt med honom under åren, från Norrland till Skåne. Trygve började i branschen av en slump som 18-åring, tack vare att han hade körkort, och därefter har han hunnit med de flesta uppdrag som finns att tillgå inom den traditionella elverksrörelsen. Han började som lärling, tog ingenjörsexamen, fick nya spännande utmaningar, var som mest chef för 30 personer, och avslutade karriären som nättekniker.

Många historier skulle kunna berättas om ett långt arbetsliv i en föränderlig bransch, men Trygve är noga med att historia är just historia. Som alltid fokuserar han på framtiden. Mer än så här behöver inte skrivas: Trygve Björk har gått i pension. Tack för alla år!

Ken Heinesjö lämnade i juli

Ytterligare en person som ger ansikte till elnätets historia är Ken Heinesjö i Norrköping. Han har också gått den långa vägen genom elbranschen. Efter skolan började Ken direkt som springpojke på Affärsverken på Östra Promenaden 3, fortsatte i sex-sju olika roller på de energiföretag som följde i varandras spår i staden, och avslutade jobbet som nättekniker hos E.ON på samma adress 50 år senare.

– Jag har jobbat i driften och under några som installatör när vi hade en egen avdelning för det. Så jag känner elnätet och jag vet hur det fungerar när man är ute och skruvar. Det gör att jag har kunnat ge raka, snabba svar när jag fått frågor som nättekniker.

– Jag har alltid trivts bra och har varit intresserad av jobbet, haft olika arbetsuppgifter och bra chefer. Inte minst högspänningen har legat mig varmt om hjärtat.

Kvar i fält

Även om projektledaren, nätteknikern och projektören nu lämnat kontoret finns spåren av Ken Heinesjö kvar i fält.  Från sitt fönster vid Ljurafältet ser han den röda nätstationen som bär namnet Heinesjö. Vid Saltängsgatan står en nätstation som Ken väckte idén till, en station förklädd till en tidningskiosk med modern graffiti. Vid Karstorps Bildemontering finns en annan som väckt uppseende. Den har formen av en bil med registreringsskylten KEN 001. 

– En KEN 002 finns projekterad, men har inte genomförts. Åtminstone inte än, skrattar Ken.