1. Privat
  2. El
  3. Elpriser
  4. Aktuella elpriser

Dagens elpris – vad ligger elpriset på idag?

Vad det aktuella elpriset ligger på styrs av många olika faktorer som till exempel olika väderförhållanden. Vintern har hittills varit relativt mild och nederbördsrik vilket inneburit sjunkande elpriser.

Så här ser det ut just nu på elmarknaden

Hittills i vinter har det kommit nederbördsmängder långt över det normala. Eftersom vattenkraften är både billig och pålitlig ger ökad tillgång på vatten ett lägre elpris. Just nu är vattenmagasinen på mycket höga nivåer och det ligger rikligt med snö på fjälltopparna. Det innebär ovanligt låga elpriser för både avtal med rörligt pris och för fastprisavtal.

Vi har hittills under vintern även haft god kärnkraftstillgänglighet samt mycket vindkraftsproduktion. Det har i kombination med milda temperaturer ytterligare bidragit till ett lågt rörligt elpris de senaste månaderna. Även priserna på de längre fastprisavtalen har också sjunkit rejält på elbörsen den sista tiden. Det gör att vi just nu kan vi erbjuda mycket attraktiva fastprisavtal.

Gaspriserna är även de ovanligt låga för tillfället vilket hjälper till att hålla elpriserna nere i andra delar av Europa som inte har tillgång till lika mycket vattenkraft som vi har i Norden. Det smittar oftast av sig på de nordiska priserna till viss mån, då export och importmöjligheterna gör att marknaderna följer varandra. 

Är du företagskund? Se senaste analysen och våra rekommendationer här.

Prognos över framtida och aktuella elpriser 2020

Prisutvecklingen framöver för 2020 kommer påverkas av temperatur och nederbördsmängderna i Norden samt av prisutvecklingen på kontinenten för utsläppsrätter och råvaror som kol och gas. Vår nuvarande bedömning är att de rörliga priserna på el kommer fortsätta vara låga fram till sommaren. Så även om en kall period skulle slå till senare i vinter är systemet väl förberett. Det rörliga priset är fortfarande det just nu billigaste alternativet men vill du låsa ditt elpris ligger Fastprisavtalen just nu på attraktiva nivåer.

Hitta rätt elavtal

När du ska välja ett elavtal är det bra att se över ditt hem och vad du tycker är viktigt. Vi listar allt du behöver ha koll på för att välja rätt.

Elavtal med rörligt elpris

Vill du att ditt elpris ska följa elmarkanden är ett rörligt elavtal rätt för dig.

Elavtal med fast elpris

Vill du veta exakt vad ditt elpris ligger på är ett fast elavtal rätt för dig.

Vad kan jag själv göra för att sänka mina elkostnader och få det bästa elpriset idag?

Att minska den egna elkonsumtionen är det som kortsiktigt får störst påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats. Vi hjälper dig gärna att hålla nere dina elkostnader. Här kan du ta del av våra tips på hur du kan minska din elförbrukning.

En mer långsiktig lösning är att investera i egna solceller inför våren, så kan du bli delvis eller helt självförsörjande på egen solel. Får du ett överskott kan du dessutom sälja tillbaka den till oss.

Se hur mycket du kan spara med solceller

Med solceller sparar du pengar och är med och skapar ett förnybart samhälle.

Statistik över historiska elpriser

Här kan du följa hur det rörliga priset har utvecklats år 2009-2019 i respektive elområde. 

Läs mer