Fast eller rörligt elpris | Jämför & hitta bäst elpris för dig - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Kvinna med hörlurar som kollar elavtal på datorn

Hitta rätt elavtal för dig

Rätt elavtal till ditt hem

Tycker du att du har höga elräkningar eller är det dags att välja ett elavtal till ditt hem? När du ska välja ett elavtal är det bra att se över ditt hem och vad du tycker är viktigt. Bor du i villa eller lägenhet? Fundera också över om du är riskbenägen eller gillar trygghet. Förbrukar du mycket eller lite el? Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt val av elavtal. Därför listar vi det du behöver veta här.

Elmarknaden: Varför har priserna stigit det senaste året?

Det senaste årets generellt torra väder fortsätter att påverka de nordiska elpriserna och bristen på nederbörd fortsätter att hålla priserna uppe. Att vintern har varit mildare än normalt i Norden samt en mycket god vindkraftsproduktion på kontinenten har pressat ner priset under februari, men priset ligger fortsatt på en hög nivå jämfört med de senaste tre åren.

Hittills har inte nederbörden varit tillräckligt stor för att kompensera för sommarens stora underskott, och det ser ut att fortsättningsvis vara under normala nivåer i vattenmagasinen. Den hittills relativt milda vintern har dock hållit tillbaka prisökningen och inte spätt på underskottet men förutsättningarna för låga priser i vår är relativt låg. Prisnedgången under februari har främst drivits av en mycket hög vindkraftsproduktion samt viss reducering av priset på utsläppsrätter.

Prisskillnaden mot kontinenten är fortsatt hög, vilket gör att vår export ökar i vissa perioder och risk för att vårt elpris pressas uppåt. Utvecklingen för priset på utsläppsrätterna är fortsatt mycket osäker, bland annat på grund av Brexit.

Sammanfattningsvis tror vi att våren kommer att innebära ett fortsatt högt prisläge, dock kan priserna tillfälligt variera till följd av mängden nederbörd, förutsättningarna för vindkraftsproduktion samt händelser i omvärlden.

Just nu rekommenderar vi

Utifrån aktuellt läge på elmarknaden rekommenderar vi att du binder ditt elpris. Fast pris 3 år är just nu det billigaste avtalet. . Vid fortsatt brist på nederbörd kan det rörliga priset stiga, och då kan det vara tryggt om elpriset är bestämt på förhand. Om du bor i lägenhet eller har relativt låg och jämn förbrukning och inte önskar att binda dig med fast pris så har vi stort utbud av andra erbjudanden. Till dig rekommenderar vi exempelvis Rörligt pris med tilläggsprodukten Pristak. Ring våra duktiga kundrådgivare så hjälper vi dig att hitta det bästa elavtalet för dig.

Att minska den egna elkonsumtionen är det som kortsiktigt får störst påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats. Vi hjälper dig gärna att minska din förbrukning, läs våra tips eller prata med våra kunniga experter. Vi erbjuder just nu kostnadsfri energirådgivning för dig som kund.

Fast eller rörligt elpris?

Rörligt elpris – ett flexibelt val

Rörligt elpris passar dig som har marginal att klara tillfälliga pristoppar, eftersom det följer upp- och nedgångar på elbörsen. Precis som bankräntan varierar det rörliga priset över året. Du kan när som helst binda ditt elpris, men sett över en längre tid kan vi konstatera att kunder som haft den här avtalstypen har gjort en god affär.

+ Chans till lägsta pris
+ Bästa valet över tid
+ Välj till pristak eller bind när du vill
- Följer med om elpriset stiger

Nedan kan du läsa om olika varianter av rörligt elpris.

Timpris

Om du är engagerad i din elanvändning kan ett timpris vara rätt för dig. Då betalar du ett marknadspris timme för timme och kan styra din förbrukning till tider på dygnet då elpriset är som lägst. På elbörsen Nord Pools hemsida kan du enkelt följa de så kallade spotprisernas upp- och nedgångar.

El till inköpspris

När du köper el till inköpspris får du el till samma rörliga pris som vi köper in den för, utan påslag. Istället för att betala en årsavgift får du en fast månadsavgift som sätts efter din förbrukning och hur lång bindningstid du väljer.

Rörligt pris med pristak

När du väljer Rörligt pris kan du köpa till ett pristak för att försäkra dig mot pristoppar. Det innebär att priset per kilowattimme inte kan överstiga en i förväg fastställd nivå. Pristak är ett bra komplement till Rörligt pris och passar dig som vill slippa tänka på elprisutvecklingen men samtidigt vill ha chans till lägsta pris i längden. Pristak som tillval gäller enbart för avtal med ett års bindningstid.

 

 

Fast elpris – ett tryggt val

Om elen är en stor del av dina kostnader kan det vara tryggt att veta exakt hur mycket du kommer att betala för varje kilowattimme. Med fast elpris slipper du helt enkelt fundera på elmarknadens toppar och dalar, då det enda som påverkar ditt slutpris är hur mycket el du använder. Du väljer själv hur länge du vill att ditt fasta elpris ska löpa, från sex månader upp till fem år.

+ Trygghet
+ Ett pris hela avtalstiden
+ Inga prishöjningar
- Följer inte med om elpriset sjunker

Nedan kan du läsa om olika varianter av fast elpris.

Vinteravtal

Med ett vinteravtal kan du som redan är kund hos oss få ett fast och tryggt elpris under årets kalla månader och slipper på så sätt säsongsrelaterade pristoppar. Vinteravtalet kan du starta från oktober 2018 till januari 2019 och lagom till våren kommer, den 1 april 2019, får du istället rörligt pris.

Expertförvaltat elpris

Med expertförvaltat elpris är du med i en inköpspool tillsammans med andra av våra kunder. När våra experter sedan bevakar elpriset och gör inköp drar de nytta av storleken på er gemensamma förbrukning, vilket betyder lägre elpris för dig.

Priser för kvartal 2 2019 och historik

Så gör vi våra inköp

Hur lång bindningstid ska jag välja?

Ett elavtal kan bindas i 1, 2 eller 3 år, och du bestämmer själv hur lång tid du vill binda ditt avtal. I regel är det smidigt att välja en längre bindningstid eftersom du slipper att teckna om elavtalet varje år. Dessutom blir din månadsavgift lägre ju längre bindningstid du har.

Välj en förnybar energikälla

När du tecknar ett elavtal hos oss kan du alltid välja el från förnybara energikällor. Har du redan ett elavtal kan du när som helst byta till el från förnybar energi.

Den här sidan uppdaterades 2 maj 2019
av E.ON Energilösningar (handel)