Fast eller rörligt elpris | Vi rekommenderar - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Kvinna med hörlurar som kollar elavtal på datorn

Ett elavtal för dig

Utifrån det aktuella läget på elmarknaden rekommenderar vi just nu Fast pris 3 år. Priset för tryggheten som detta alternativ erbjuder är nu, ställt mot övriga bindningstider och rörligtpris, jämförelsevis lågt.

Välj förnybart

När du tecknar ett elavtal hos oss kan du alltid välja el från förnybara energikällor. El från vattenkraft får du utan extra kostnad och för el från sol eller vind betalar du från fem kronor i månaden. Har du redan ett elavtal kan du när som helst byta till el från förnybar energi på Mina sidor eller genom att höra av dig till oss.

Rörligt elpris – ett flexibelt val

Rörligt elpris passar dig som har marginal att klara tillfälliga pristoppar, eftersom det följer upp- och nedgångar på elbörsen. Precis som bankräntan varierar det rörliga priset över året. Du kan när som helst binda ditt elpris, men sett över en längre tid kan vi konstatera att kunder som haft den här avtalstypen har gjort en god affär.

+ Chans till lägsta pris
+ Bästa valet över tid
+ Välj till pristak eller bind när du vill
- Följer med om elpriset stiger

Nedan kan du läsa om olika varianter av rörligt elpris.

Timpris

Om du är engagerad i din elanvändning kan ett timpris vara rätt för dig. Då betalar du ett marknadspris timme för timme och kan styra din förbrukning till tider på dygnet då elpriset är som lägst. På elbörsen Nord Pools hemsida kan du enkelt följa de så kallade spotprisernas upp- och nedgångar.

El till inköpspris

När du köper el till inköpspris får du el till samma rörliga pris som vi köper in den för, utan påslag. Istället för att betala en årsavgift får du en fast månadsavgift som sätts efter din förbrukning och hur lång bindningstid du väljer.

Mixpris

Mixpris passar dig som både vill ha trygghet och möjlighet till flexibilitet. Du betalar ett stabilt fast pris för hälften av din förbrukning och ett rörligt pris för den andra hälften. Det rörliga elpriset följer månadsvis utvecklingen på elbörsen och hänger med i både upp- och nedgångar.

Rörligt pris med pristak

När du väljer Rörligt pris kan du köpa till ett pristak för att försäkra dig mot pristoppar. Det innebär att priset per kilowattimme inte kan överstiga en i förväg fastställd nivå. Pristak är ett bra komplement till Rörligt pris och passar dig som vill slippa tänka på elprisutvecklingen men samtidigt vill ha chans till lägsta pris i längden. Pristak som tillval gäller enbart för avtal med ett års bindningstid.

Så sätts det rörliga elpriset

El är en råvara som handlas på börsen precis som olja, metall och kaffe. Priset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool, där alla elproducenter lägger ut sin el till försäljning. Vi på E.ON får buda på och köpa el till överenskommet pris och vårt inköpspris ligger sedan till grund för vad du får betala för din el.

Priset på el styrs av utbud och efterfrågan. Det vill säga, när många vill använda el samtidigt måste produktionen öka vilket påverkar ditt elpris. Olika omvärldsfaktorer som ett högt internationellt olje- och kolpris, en svag krona eller en lång kall vinter har också betydelse.

Förutom priset som sätts på elbörsen betalar du en statlig energiskatt och moms, en nätavgift, en handelsmarginal och en avgift för elcertifikat. Så här ser fördelningen ut.

Fast elpris – ett tryggt val

Om elen är en stor del av dina kostnader kan det vara tryggt att veta exakt hur mycket du kommer att betala för varje kilowattimme. Med fast elpris slipper du helt enkelt fundera på elmarknadens toppar och dalar, då det enda som påverkar ditt slutpris är hur mycket el du använder. Du väljer själv hur länge du vill att ditt fasta elpris ska löpa, från sex månader upp till fem år.

+ Trygghet
+ Ett pris hela avtalstiden
+ Inga prishöjningar
- Följer inte med om elpriset sjunker

Nedan kan du läsa om olika varianter av fast elpris.

Mixpris

Mixpris passar dig som både vill ha trygghet och möjlighet till flexibilitet. Du betalar ett stabilt fast pris för hälften av din förbrukning och ett rörligt pris för den andra hälften. Det rörliga elpriset följer månadsvis utvecklingen på elbörsen och hänger med i både upp- och nedgångar.

Vinteravtal

Med ett vinteravtal binder du ditt elpris under årets kalla månader och slipper på så sätt säsongsrelaterade pristoppar. Du kan teckna vinteravtalet under perioden juni till december. När våren kommer, den 1 april 2019, får du istället rörligt pris.

Expertförvaltat elpris

Med expertförvaltat elpris är du med i en inköpspool tillsammans med andra av våra kunder. När våra experter sedan bevakar elpriset och gör inköp drar de nytta av storleken på er gemensamma förbrukning, vilket betyder lägre elpris för dig.

Priser för kvartal 3 2018 och historik

Så gör vi våra inköp

Den här sidan uppdaterades 9 juli 2018
av E.ON Energilösningar