Elmarknadsläget - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Elmarknaden just nu

Så påverkar det torra vädret elpriserna – den 6 december 2018

Bristen på nederbörd fortsätter att påverka de nordiska elpriserna. Sommarens mycket varma och torra väder fick de svenska elpriserna att stiga kraftigt, och hösten har fortsatt med relativt torrt väder. Det rörliga priset har steg med cirka 50 % under sommaren och har sedan dess legat kvar på de nivåerna. Hur kommer det sig?

Är du företagskund? Läs mer om elmarknaden här.

Sommarens väder påverkar elpriset

Drygt hälften av elen i Sverige kommer från vattenkraft och vindkraft. I somras var vädret mycket varmt och torrt och dessutom gjorde det långvariga högtrycket att det blåste mindre än vanligt. Det var helt enkelt så att vädret gjorde att mindre vattenkraft och vindkraft producerades. Hösten har sedan fortsatt med relativt torrt väder, vilket innebär att det förväntas produceras mindre vattenkraft även framöver. Det nordiska elpriset påverkas även av kontinenten,  där i synnerhet prisuppgången på utsläppsrätter bidragit till att hålla det nordiska elpriset uppe.

Vad är prognosen framåt?

Nivåerna i vattenmagasinen är fortsatt lägre än normalt trots höstens inledningsvis intensiva regn, vilket förväntas påverka elpriserna även i vinter. Mängden snö, regn och vilken temperatur vi får kommer få stor påverkan på elpriset i vinter.

Vädret påverkar inte bara produktionen av förnybar el, utan även efterfrågan och konsumtionen av el. Blir det en lång kall vinter går det åt mer el till uppvärmning av bostäder och då går priset också upp, eftersom elpriset i Sverige sätts på en börs som styrs av både utbud och efterfrågan.

Prisskillnaden mot kontinenten är ovanligt hög, vilket gör att vår export ökar och vårt elpris pressas uppåt. Alla dessa faktorer sammantaget, gör att vi förväntar oss att de nordiska elpriserna kommer att hålla sig kvar på denna relativt höga nivå under de kommande månaderna.

Vad kan jag själv göra för att sänka och ha koll på min elräkning?

Att minska den egna elkonsumtionen är det som kortsiktigt får störst påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats. Vi hjälper dig gärna att minska din förbrukning, läs våra tips eller prata med våra kunniga experter.

En mer långsiktig lösning är att investera i egna solceller inför våren, så kan du bli delvis eller helt självförsörjande på egen solel. Får du ett överskott kan du dessutom sälja tillbaka den till oss.

Testa och se hur mycket solceller du kan ha på ditt tak

Med solceller sparar du pengar och är med och skapar ett förnybart samhälle.

Den här sidan uppdaterades 6 december 2018
E.ON Energilösningar