Hur fungerar solceller | Vi förklarar - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Hur fungerar solceller?

Här hittar du allt praktiskt du behöver veta när du skaffar solceller från oss.

Så här går det till

Så enkelt skaffar du solceller

Hos oss kan alla skaffa solceller. Vi är med dig hela vägen och hjälper dig med allt.


 • 1. Anmäl intresse

  Gör solcellskalkylen eller bara hör av dig.

 • 2. Samtala

  Bli uppringd av en av våra experter.

 • 3. Få offert

  Vi skickar en offert, du skriver under.

 • 4. Installationsdags!

  Vi tar hand om allt kring installationen.

Så här fungerar solceller


Så här fungerar solceller.

 

 1. När solljuset faller på solcellen skapas det en elektrisk spänning i form av likström mellan cellens fram- och baksida.

 2. En växelriktare omvandlar energin till växelström, så att du kan använda din egenproducerade el hemma.

 3. Så länge solens strålar skiner på dina solpaneler får du el från dem. Vill du lagra din el och använda senare behöver du ett solcellsbatteri. 

  Annars kan du sälja solelen du inte använder själv till oss – läs mer här.

Solceller sparar pengar åt dig - på fyra olika sätt

De pengar du sparar kommer från flera olika håll. Här förklarar vi hur det hänger ihop.


Skattereduktion

Du kan få skattereduktion med 60 öre/kWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 kWh per år.

Sänkta elkostnader

Att du använder din egenproducerade solel innebär förstås att du till viss del är självförsörjande. Behovet av köpt el minskar med i genomsnitt 50%. Till exempel: Förbrukar du 6000 kWh/år och installerar en solcellsanläggning på 6000 W, sparar du cirka 3000 kronor om året.

Nätnytta

Vi får minskade kostnader för överföring av el i vårt nät tack vare din elproduktion, och vi ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket område du bor i. Läs mer i våra prislistor.

Såld el

Som solcellsproducent konsumerar du ungefär hälften av den el du producerar. Resten kan du sälja till oss. Vi betalar en av marknadens bästa ersättningar – 1 krona plus aktuellt spotpris per kWh det första året*. Läs mer om våra ersättningar

Så påverkar solceller miljön


Morgonsol över hästhagen

Förnybar solel

Solen är en förnybar energikälla - precis som vind och vatten - och ger inga koldioxidutsläpp. Har du solceller bidrar du aktivt till att minska användandet av jordens ändliga resurser, såsom olja, gas och uran. Den solel som du producerar men inte använder själv säljer du vidare.

solcellspaneler

Ren energi i 30 år

Det krävs en del energi att tillverka solceller, men de genererar 4-12 gånger så mycket energi under sin livstid på cirka 30 år. Och vad gäller koldioxidutsläpp, så tar det cirka 12-18 månader innan produktionen av solenergi motsvarar tillverkningen av solcellerna.

Underhåll av solceller

Minimalt underhåll

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och underhållsfria. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Så gjorde Ulrika och Joseph


Möt Ulrika och Joseph som bor i ett sjuttiotalshus i Järna. Huset hade värmealstrande solfångare när de flyttade in, men hela taket behövde renoveras. Då passade de på att installera solceller.

Röster från solcellsägare


”Jag valde E.ON för att de gav en tydlig och konkurrenskraftig offert på en komplett lösning. E.ON var även den leverantör som jag initialt tyckte hade bäst och tydligast information om solceller”

Salifou Bah, Danderyd

”Jag valde E.ON som leverantör av min solcellsanläggning därför att de var snabba med att ge mig ge ett pris på anläggningen samt återkoppling på mina frågor och funderingar. När beslutet väl var taget gick det väldigt smidigt att komma igång.”

Anders Frykgård, Vaxholm

Ikon frågor och svar

Frågor och svar

Kan solceller göra dig helt självförsörjande på el? Skiner solen tillräckligt i Sverige? Här får du svar på dina frågor. 

Se alla frågor och svar

Räkna

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Gör solcellskalkylen

Prata

Vill du prata solceller? Ring oss på
0771-83 36 40. Eller klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.

Kontakta oss

Prenumerera

Få senaste nytt inom solceller.

Den här sidan uppdaterades 24 oktober 2018