Solceller sommar | Låt solen sänka elräkningen - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Solceller på hus, barn som leker.

Låt solen ta hand om sommarens elräkningar

Förra sommaren bjöd på både värmerekord och soltimmar utöver det vanliga. Men även om det inte blir någon rekordsolig sommar i år, så kan du spara mycket pengar med solceller på taket.

– Många av våra solcellskunder betalar inte några elhandelsräkningar under ett vanligt sommarhalvår, tvärtom så tjänar de på överskottet de säljer. Och i snitt så kan dina solceller halvera dina årliga elkostnader, säger Pernilla Persson, säljansvarig för solceller på E.ON.

En vanlig myt är att solen inte skiner tillräckligt i Sverige, men faktum är att Sverige har ungefär lika mycket solinstrålning som centrala Europa. För att solceller ska generera energi behövs inte starkt solljus eller värme. Vanligt dagsljus räcker för att generera solel, även om det är molnigt.

Så här går det till

Man brukar räkna med att ungefär hälften av den el som man själv producerat med solceller används för eget bruk. Om du förbrukar 8000 kWh om året och producerar lika mycket kommer du alltså enbart köpa 4000 kWh från nätet och resten är din egen solel.
Den solel du inte använder kan du dessutom sälja tillbaka till elbolagen. På så sätt sänker du dina kostnader ytterligare.

Så här sparar du pengar med solceller

Du köper mindre el

Man brukar räkna med att ungefär hälften av den el som man själv producerat med solceller används för eget bruk. Resten kan du sälja tillbaka till ett elhandelsföretag, som till exempel E.ON.

Du säljer el

Du kan själv välja vilket elhandelsföretag du säljer tillbaka elen till. E.ON köper din el för spotpriset plus en krona för varje kWh det första året. Som tack för att du hjälper till att producera el till elnätet ersätter även E.ON dig som elproducent med det som kallas för nätnytta. Ersättningen för nätnytta beror på vilket område du bor i.

Du får skattereduktion

Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration.

Du får ersättning för nätnytta

Ditt elnätsbolag får minskade kostnader för överföring av el i sitt nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elområde du bor i. Se vilken ersättning du får i vårt elnät.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Den här sidan uppdaterades 7 mars 2019
E.ON Energilösningar (handel)