Investeringsstöd Solceller | Bidrag för solceller år 2019 - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Hus med solceller

Vad händer med investeringsstödet för solceller år 2019?

Trycket på beställningar av solceller är högt, och många kunder undrar hur det blir med statens investeringsstöd för solceller under 2019. Det finns fortfarande många frågetecken, men det här är vad vi vet och rekommenderar just nu.

Vad är investeringsstöd för solceller?

Det finns ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Stödet är till för alla typer av aktörer, alltså både företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Du kan få stöd för upp till 30 % av hela investeringskostnaden för solceller, som ett engångsbelopp.

Du skickar in ansökan i förväg innan du påbörjar installationen, och får stödet utbetalat i efterskott. Stödet är rambegränsat, det vill säga det kan ges så länge pengarna räcker. Läs mer om investeringsstödet för solceller på Energimyndighetens hemsida.

Vad vi vet om framtida bidrag för solceller

 • Statens budget för investeringsstödet har halverats till 475 miljoner kronor för 2019. Under året kan det även komma en ändringsbudget som gör att beloppen justeras ytterligare.
 • Moderaterna har lagt fram ett förslag på att minska investeringsstödet till 15 %, men det kan inte tas något beslut om detta förrän vi har en regering. Alltså gäller 30 % fortfarande.

  I skrivande stund förs en dialog om en ny regeringsbildning. Resultatet av förhandlingen kan påverka nivån på stödet, och budgeten. Vi kommer att uppdatera den här sidan löpande.

Våra rekommendationer

Solceller är lönsamt – oavsett investeringsstöd

Priserna för solceller har fortsatt att minska, tekniken är mogen och panelerna är högeffektiva. Därför är solceller en bra affär, även utan investeringsstödet. Här ser du några räkneexempel.

Om du inte får investeringsstöd, så kan du fortfarande ansöka om ROT-avdrag på 9 % på hela kostnaden om ditt hus är äldre än fem år.

Vänta inte med att söka stöd

Ansök om stödet nu för att komma långt fram i kön. Det kan öka dina chanser att få ansökan godkänd och stödet utbetalt. Du kommer då också först i kön hos oss och får dina solceller installerade till våren.

 

Räkneexempel – med och utan investeringsstöd

 • Pris inkl moms: 155 308 kr
 • Kostnad efter investeringsstöd 30 %: 108 716 kr
 • Besparing över 30 år: 326 928 kr
 • Avkastning: 10 %
 • Pris inkl moms: 155 308 kr
 • Besparing över 30 år: 326 928 kr
 • Avkastning: 7 %

Undrar du något?

Lämna gärna en intresseanmälan så ringer vi upp dig och pratar mer.

Den här sidan uppdaterades 8 mars 2019
E.ON Energilösningar (handel)