1. Privat
  2. Solceller
  3. Varför solceller?
  4. Så fungerar solceller när det blir höst

Soliga dagar och ljusa nätter – under sommaren kan du i princip vara självförsörjande på dina solceller. Men hur blir det när hösten kommer?

Faktum är att Sverige har bra förutsättningar för solceller. Instrålningen är cirka 1 000 kWh per kvadratmeter i södra Sverige och 800 kWh per kvadratmeter i de norra delarna av landet. Det är ungefär lika mycket som i centrala Europa. För att solceller ska generera energi behövs inte starkt solljus eller värme. Det räcker med vanligt dagsljus, även om det är molnigt. Solcellerna har en hög elproduktion i stort sett hela året, med en liten minskning på vintern.

Svalt klimat gör solcellerna effektivare

Det norska forskningsinstitutet SINTEF placerade solceller i laboratoriemiljö och utsatte dem för olika väderförhållanden. Studien visade att svalare klimat påverkade solcellerna positivt, eftersom cellerna fick en bättre arbetstemperatur.

Ljuset kommer tillbaka

Även om det kan kännas mörkt och kallt när hösten och vintern drar in kan man alltid glädjas åt att sommaren kommer igen nästa år. Installerar du solceller i höst är du redo i vår och sommar när soltimmarna blir fler.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.