apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Tjej dyker i bassäng

Simkunnighet

En livsviktig fråga

Att kunna simma är livsviktigt. Därför fokuserar E.ON främst på projekt som både ökar och bibehåller simkunnigheten i landet. 

Sedan 2004 har Svensk Simidrott tillsammans med simidrottsföreningarna testat människors simkunnighet med hjälp av Vattenprovet blå. 2013 skapades Vattenprovet gul – ett märke där man testar sin simkunnighet i öppet vatten. Som öppet vatten räknas hav, sjö och andra vattendrag som inte är bassänger.

Att testa av sin simkunnighet, både i bassäng och hav eller sjö, är förstås viktigt även i vuxen ålder. Att simma i öppet vatten är ungefär dubbelt så jobbigt som i bassäng, så det är lätt att överskatta sin simkunnighet. För att räknas som simkunnig ska man klara av att falla i vattnet, få huvudet under ytan, ta sig upp till ytan och simma 200 meter i en följd på djupt vatten, varav 50 meter på rygg.

H2O

Stiftelsen H2Os ändamål är att stödja verksamhet som bidrar till att utveckla simkunnigheten hos framförallt barn och ungdomar. H2O ser till att lära barn från invandrartäta områden i Stockholm att simma för att öka simkunnigheten men också för att bidra till en snabbare integration i svenska samhället. E.ON är en samarbetspartner till H2O och bidrar till att det finns simlärare som lär ut enligt Svensk Simidrotts metodik och att hundra barn per termin får denna undervisning. I Järfälla kommun är det tredje-klassare på Aspnässkolan som får hjälp och i Tensta är det ett antal förskolor. Initiativet går hand i hand med E.ONs målsättning att öka simkunnigheten i Sverige och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Svensk Simidrotts simmärken gör det ännu roligare att bli en duktigare simmare. De fungerar som perfekta motivationshöjare för både barn och vuxna. Det finns simkunnighetsmärken, simborgarmärken, magistermärken och kilometermärken. Dessutom finns simhoppsmärken och vattenpolomärken.

Den här sidan uppdaterades 17 mars 2017