Det ska vara enkelt att leva hållbart. Under våren lanserade vi därför, som första svenska energibolag, vår egen högeffektiva solpanel med namnet E.ON Aura. Nu kan vi garantera våra kunder högsta kvalitet och maximal trygghet genom hela processen.

– Vi vill erbjuda förstklassiga solpaneler till bästa pris. Samtidigt vill vi kunna försäkra våra kunder om att regelverken följs till punkt och pricka – inom allt från socialt ansvar till bruket av kemikalier. Det kan man bara göra om man går den där extra milen och tar fram sin egen solpanel, säger Gerrit Werne, Global Product Manager i Tyskland.

Utvecklingen av E.ON Aura tar avstamp i en noggrann analys av den bästa tillgängliga tekniken. Solpanelens solceller, den beståndsdel som styr panelens livslängd och prestanda, kommer från tier-1-leverantörer som är världsledande inom forskning och innovation. E.ON Aura tillverkas dessutom enligt den senaste monokristallin half cell-teknologin, som ger en extra hög effekt på 330 W per panel.

– En traditionell solpanel består vanligen av sex strängar med tio PV-celler som kopplas samman med strömskenor på en modul. I nya E.ON Aura har vi istället skapat två olika submoduler med 60 hälften så stora celler i varje modul, som sedan kopplas ihop parallellt. Den här lösningen gör panelen ännu mer effektiv, säger Gerrit Warner.

Se hur mycket du sparar med solceller och få fri offert

Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter. Där kan du även enkelt kontakta oss för att få fri offert på solceller.

Testade av tredje part

Varje enskild modul i E.ON Aura genomgår rigorösa tester för att garantera att den inte har några defekter. Det innefattar bland annat PID-resistans, EMC-kollisioner, brandsäkerhet samt tålighet för riktigt tuffa väderförhållanden och frätning från salt eller ammoniak. Vi testar även att panelen presterar optimalt även vid svagt ljus. 

Men det är inte bara våra egna rutiner som säkerställer den höga kvaliteten. En viktig del av processen är de oberoende testerna av tredje part. Därför undersöks och certifieras varje solpanel av tyska kontrollorganisationer som TÜV och VDE. De gör också årliga inspektioner av fabrikerna där panelerna tillverkas.

– På så vis kan vi garantera att vi lever upp till deras hårda krav på miljö, arbetsvillkor och rättvisa löner. De granskar även varje produkts prestation och hållbarhet innan de levereras, samtidigt som de ser till att endast godkända material har använts, säger Gerrit Werner.

Sober design i helsvart

Även den stilrena designen av E.ON Aura sticker ut. Världen över efterfrågar allt fler privatkunder diskreta solpaneler som smälter in i omgivningen, vilket resulterat i att vi nu tagit fram en av marknadens första helsvarta 330 W-paneler.

– Det är viktigt för oss att inte bara ligga i framkant inom teknologi, utan också när det gäller premiumdesign. Så det var ett självklart beslut att göra dem svarta. Vi valde att göra allting svart – panelen, ramen, baksidan, såväl som skiljelinjerna mellan modulerna.

I fråga om miljöhänsyn i tillverkningen har två faktorer varit centrala. Dels är E.ON Aura certifierad med märkningarna REACH och RoHS, som säkerställer att solpanelerna inte innehåller några skadliga material. Dels ser vi till att alla uttjänta paneler samlas in och återvinns enligt WEEE-direktivet, utan kostnad för våra kunder.

Lång garanti och totalansvar

Sist men inte minst säljs varje E.ON Aura med en effektgaranti på hela 25 år. Och skulle det mot förmodan uppstå några problem är det E.ON som har totalansvaret.

E.ON tar alltid totalansvaret under garantitiden oavsett om det är vår egenutvecklade eller tredjepartsutvecklade produkter.  Eftersom detta är vår egen produkt kommer vi dock närmre tillverkningen vilket gör det ännu tryggare för kunden vid ett eventuellt garantiärende. Det gör E.ON Aura till en solpanel du kan känna dig fullkomligt trygg med, säger Gerrit Werner.

E.ON Aura lanserades på den svenska marknaden i april och finns även till försäljning i flera andra europeiska länder. Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON Sverige, är stolt över det internationella lagspel som ligger bakom den nya solpanelen.

– Från ett svenskt perspektiv är det en otrolig styrka att den samlade kompetensen som finns kring solceller inom E.ON globalt nu omsätts i denna produkt. Det visar hur starka vi är när vi arbetar tillsammans inom E.ON och med våra leverantörer, säger Niklas Johansson.