Intressanta fakta om solceller och solpaneler

  • Solens energi är oändlig och förnybar
    Solens energi har flera fördelar; den kommer att finnas i många miljarder år till och den förnyas hela tiden, vilket gör att vi inte behöver använda ändliga resurser som kol, olja eller kärnkraft.
  • Svenska klimatet är perfekt för solceller
    Nu kommer ny forskning som visar att vårt klimat till och med kan vara idealiskt för solceller.
  • Solceller i Sverige
    I Sverige står solceller för omkring 0,1 procent av den totala energikonsumtionen. I Tyskland är motsvarande siffra 7 procent.
  • Lika mycket solinstrålning i Sverige som i Tyskland
    Solinstrålningen i Sverige är i medeltal 1 060 kWh/kvadratmeter per år, vilket i stort sett är lika mycket som i norra Tyskland eller Danmark.
Karta över solinstråling i Sverige från SMHI
Klimatkarta som illustrerar värdet för globalstrålning ett helt år under den av WMO definierade normalperioden 1961-1990. Källa: SMHI
  • Minimalt underhåll
    Solceller är i princip underhållsfria tack vare att det inte finns några rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter. Alla våra solpaneler har en effektgaranti på 25 år, och deras beräknade livslängd är 30 år.
  • Strålande pris- och teknikutveckling för solceller
    Priset på solceller idag är en fjärdedel av priserna år 2010. Nu ser vi dock en stabilisering av priserna. Samtidigt har solpanelernas effekt, effektivitet och hållbarhet ökat dramatiskt.
  • Dagens solpaneler kan producera solel utan direkt solljus
    Solpaneler behöver inte direkt solljus för att producera energi. Med ny teknik kan de även använda den indirekta solinstrålningen från marken och atmosfären. Och de producerar solel även när det är molnigt!
  • Olika typer av solceller
    Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. Monokristallina solcellsmoduler, som ofta är svarta, är effektivast med en verkningsgrad runt 15–22 %. Polykristallina solcellsmoduler, som är blåa, har en verkningsgrad på runt 15–17 %.
  • Ökande intresse av att skaffa solceller
    En allt större andel svenskar, 40%, är intresserade av att producera egen el. 49% av de svenska villaägarna funderar på att installera solceller.
  • Solceller höjer värdet på ditt hus
    Solceller påverkar värderingen av en villa. Mätningar visar att svenskarna kan tänka sig att betala mer för en bostad med solceller.

Solceller och miljöpåverkan

  • Fördelar med solceller för dig och för miljön
    Du blir mer självförsörjande och mindre beroende av att köp el de kommande 25 åren, under solpanelernas beräknade livslängd. Miljön drar fördelar av solceller genom att solen är en förnybar källa - precis som vind och vatten - och inte ger några koldioxidutsläpp under driftsfasen. Även om det krävs en del energi att tillverka solceller, så producerar de 4-5 gånger mer energi under deras livslängd än vad det går åt att tillverka dem.
  • Solcellers miljöpåverkan
    Solcellerna är tillverkade av kisel som är ett av jordens vanligaste grundämne Solcellernas främsta miljöpåverkan kommer från energi som går åt under tillverkningsprocessen precis som vid tillverkning av vilka andra produkter eller material som helst. Men sedan kan de generera 4-12 gånger så mycket energi under sin livstid. Om man tittar på koldioxidutsläpp så tar det cirka 12-18 månader innan produktion av solel motsvarar tillverkningen av solcellerna.
  • Så här återvinns solceller
    I dagsläget är solcellsavfallen väldigt små så dessa hanteras bland elektronik i befintliga återvinningsanläggningar där vissa material av högt värde kan gå förlorade. På längre sikt tror vi att samhället kommer att behöva specifika anläggningar för solcellspaneler där alla olika material kostnadseffektivt kan återvinnas. Vi tror också att samhället kommer att gå mot en mer cirkulär ekonomi där material i mycket hög grad återvinns, väldigt lite nya material behöver tas in i vårt samhällssystem och mycket få lämnar det. Nya tekniska landvinningar har under de senaste åren bidragit till ökad resurseffektivitet i produktionen med mindre materialåtgång och vi förväntar oss att den kommer att bli ännu bättre i kommande lösningar.
  • Solcellens historia
    År 1839 upptäckte Alexandre Edmond Becquerel den fotovoltaiska effekten, som förklarar hur solljus kan generera elektricitet. Den första kiselbaserade solcellen uppfanns 1954 av Bell Laboratories.Tekniken användes först i rymden för elförsörjning till satelliter, men tekniken var då väldigt dyr. Under 1970-talet började tekniken användas även på jorden.

Källor: Wikipedia, Energimyndigheten, SINTEF, Solar Region Skåne

Se vad det kostar och hur mycket du kan spara med solceller

Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter

Därför är solkraft är framtidens elsystem

Att skaffa solceller är stort, inte bara för dig utan för hela elsystemet. Vi förklarar hur allt hänger ihop, och hur det påverkar framtiden.

Vanliga faktafrågorna om solceller

Vilka olika typer av solceller finns det?

Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. Monokristallina solcellsmoduler, som ofta är svarta, är effektivast med en verkningsgrad runt 15–22 %. Polykristallina solcellsmoduler, som är blåa, har en verkningsgrad på runt 15–17 %.

Hur mycket energi står solceller för i Sverige?

I Sverige står solceller för omkring 0,2 procent av den totala energikonsumtionen. I Tyskland är motsvarande siffra 7 procent.

Vad är medeltalet för solinstrålning i Sverige?

Solinstrålningen i Sverige är i medeltal 1 060 kWh/kvadratmeter per år, vilket i stort sett är lika mycket som i norra Tyskland eller Danmark.

Hur återvinns solceller?

I dagsläget är solcellsavfallen väldigt små så dessa hanteras bland elektronik i befintliga återvinningsanläggningar där vissa material av högt värde kan gå förlorade. På längre sikt tror vi att samhället kommer att behöva specifika anläggningar för solcellspaneler där alla olika material kostnadseffektivt kan återvinnas.

När uppfanns solcellen?

År 1839 upptäckte Alexandre Edmond Becquerel den fotovoltaiska effekten, som förklarar hur solljus kan generera elektricitet. Den första kiselbaserade solcellen uppfanns 1954 av Bell Laboratories. Tekniken användes först i rymden för elförsörjning till satelliter, men tekniken var då väldigt dyr. Under 1970-talet började tekniken användas även på jorden.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.