Intressanta fakta om solceller och solpaneler

Solceller och miljöpåverkan
Källor: Wikipedia, Energimyndigheten, SINTEF, Solar Region Skåne
Se vad det kostar och hur mycket du kan spara med solceller
Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter
Därför är solkraft är framtidens elsystem
Att skaffa solceller är stort, inte bara för dig utan för hela elsystemet. Vi förklarar hur allt hänger ihop, och hur det påverkar framtiden.
Vanliga faktafrågorna om solceller
Vilka olika typer av solceller finns det?
Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. Monokristallina solcellsmoduler, som ofta är svarta, är effektivast med en verkningsgrad runt 15–22 %. Polykristallina solcellsmoduler, som är blåa, har en verkningsgrad på runt 15–17 %.
Hur mycket energi står solceller för i Sverige?
I Sverige står solceller för omkring 0,2 procent av den totala energikonsumtionen. I Tyskland är motsvarande siffra 7 procent.
Vad är medeltalet för solinstrålning i Sverige?
Solinstrålningen i Sverige är i medeltal 1 060 kWh/kvadratmeter per år, vilket i stort sett är lika mycket som i norra Tyskland eller Danmark.
Hur återvinns solceller?
I dagsläget är solcellsavfallen väldigt små så dessa hanteras bland elektronik i befintliga återvinningsanläggningar där vissa material av högt värde kan gå förlorade. På längre sikt tror vi att samhället kommer att behöva specifika anläggningar för solcellspaneler där alla olika material kostnadseffektivt kan återvinnas.
När uppfanns solcellen?
År 1839 upptäckte Alexandre Edmond Becquerel den fotovoltaiska effekten, som förklarar hur solljus kan generera elektricitet. Den första kiselbaserade solcellen uppfanns 1954 av Bell Laboratories. Tekniken användes först i rymden för elförsörjning till satelliter, men tekniken var då väldigt dyr. Under 1970-talet började tekniken användas även på jorden.
Testa ditt tak
Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!
Kontakta oss
Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
Missa inte ett bra erbjudande
Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.