Så halverar du dina elkostnader

Tycker du att dina elräkningar är för höga? När du väljer att installera solceller på ditt eget tak finns det tusenlappar att tjäna. De pengar du sparar med solceller kommer från flera olika håll. Vi listar vi 4 sätt att spara pengar på med hjälp av solceller.

I snitt kan dina solceller halvera dina årliga elkostnader.

Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON

4 sätt att spara med solceller

  • Du köper mindre el Man brukar räkna med att ungefär hälften av den el som man själv producerat med solceller används för eget bruk. Resten kan du sälja tillbaka till ett elhandelsföretag, som till exempel E.ON.

  • Du säljer el Du kan själv välja vilket elhandelsföretag du säljer tillbaka elen till. Som elhandelskund hos oss får du tillbaka en sänkt räkning, enkelt och samlat på en faktura. Vi köper din el för spotpriset plus 20 öre per varje kWh det första året. Som tack för att du hjälper till att producera el till elnätet ersätts du som elproducent med det som kallas för nätnytta. Ersättningen för nätnytta beror på vilket område du bor i.

  • Du får skattereduktion Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration.

  • Du får ersättning för nätnytta Ditt elnätsbolag får minskade kostnader för överföring av el i sitt nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elområde du bor i.

Person tittar på sin mobil.

Räkna ut din besparing

Gör vår solcellskalkyl och få ett estimat på hur mycket du i genomsnitt skulle kunna spara i elkostnader varje månad genom att börja producera din egna solel. Du får också en uppskattning på vad det skulle kosta att installera solceller på ditt tak.

Par sitter i soffa och ovanför finns en luftvärmepump.

Halvera dina värmekostnader

Att kombinera solceller och värmepump ger en hållbar lösning för att värma eller kyla ditt hus. Dessutom kan du genom att installera en luftvärmepump sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 50%.

Solljus och person på elsparkcykel.

Visste du att...

...det är en myt är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara lönsamt att installera solceller? Faktum är att Sverige har ungefär lika mycket solinstrålning som centrala Europa. För att solceller ska generera energi behövs inte starkt solljus eller värme. Vanligt dagsljus räcker för att generera solel, även om det är molnigt.

4 sätt att spara med solceller