Vi installerar solceller hemma hos Matgeek

När YouTubern Johan “Matgeek” Hedberg flyttade från lägenhet till hus började han fundera över familjens energiförbrukning. För att spara pengar och bli så självförsörjande som möjligt bestämde han sig för att installera solceller på sitt hustak. Följ med hem till honom och se hur hela installationen gick till. Vår solcellsexpert Pernilla är dessutom med under installationen och svarar på några av de vanligaste frågorna.

Se vad det kostar - och hur mycket du sparar

Solcellsexperten Pernilla svarar på frågor

  • Hur sparar jag pengar med solceller på taket? Den största besparingen är att du blir mindre beroende av att köpa el. Du kan få upp till 50-75% lägre energiförbrukning med solceller.

  • Hur mycket energi får jag producera via solpaneler för eget bruk utan att det blir skattebelagt? Som så kallad mikroproducent* kan du sedan 1 januari 2015 få skattereduktion med 60 öre/kWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och får maximalt uppgå till 30 000 kWh per år.

  • Hur många paneler behöver jag? Det viktigaste är att du skaffar en anläggning som är dimensionerad och optimal för just din energiförbrukning. Det är mest lönsamt att använda så mycket som möjligt av den energi du själv producerar. Rimlig målsättning är att du skall använda ca 50% av det du producerar och resten säljer du. Exempel: Låt säga att du förbrukar 10 000 kwh och du har solceller som producerar årligen 5 000 kwh = 20 paneler.

  • Behöver jag bygglov? Från och med den 1 augusti 2018 slopades bygglovet. Undantag finns för solcellanläggningar på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla ur en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Din kommun kan svara på om ditt hus ligger inom undantagsområden.

  • Hur funkar det med rengöring? Solceller är underhållsfria. Vid regn är paneler med lutning större än 10 grader självrengörande. Naturligtvis är det bra att med jämna mellanrum göra en egenkontroll för se att dina paneler fungerar som de ska och producerar solel. Det gör du enkelt i appen eller på växelriktaren.

*Småskalig egenproduktion kräver en säkringsstorlek på högst 100 ampere och en produktionseffekt upp till 43,5 kilowatt.

Snabba fakta om solceller

  • Det installeras 36 solcellsanläggningar varje dag i Sverige

  • I slutet av 2017 fanns det mer än 15 000 solcellsanläggningar i Sverige

  • 2018 och framåt räknar man med en årlig ökning av installationer med 50%

Källa: Energimyndigheten

Myter om solceller

Det pratas mycket om både fördelar och nackdelar med solceller. Och allt som sägs stämmer inte helt och hållet. Här bemöter vi några olika "sanningar".

1. ”Solen skiner för lite i Sverige”

Sverige har lika mycket solinstrålning som Norra Frankrike. Hos oss får du dessutom högeffektiva paneler som är anpassade för vårt klimat och som producerar el även när det är molnigt.

2. ”Solceller har lång återbetalningstid”

Det höjda investeringsstödet har gjort att snittåterbetalningstiden har sjunkit till cirka 10 år. Solcellernas beräknade livslängd är 30 år. Det betyder att du gör en ren vinst under lång tid.

3. ”Priset på solceller kommer att sjunka”

Priserna på solceller har stabiliserats de senaste åren och kommer troligen inte att sjunka mycket mer.

4. ”Mitt hus blir fult med solceller”

Detta är förstås i grunden en smaksak. Men vi har ett stort utbud – bland annat snygga, svarta solceller som smälter in.

5. ”Jag är ingen teknisk expert, och det är så krångligt med solceller”

Hos oss kan alla skaffa solceller. Våra experter tar hand om allt. Både före, under och efter själva installationen.

solceller ikon man

”Jag valde att köpa solceller därför att både jag och resten av familjen tror på omställningen till förnybar energi. Vi köpte elbil för ett år sedan och solpaneler känns som ett naturligt steg i samma riktning.” 

Salifou Bah, Danderyd

solceller ikon man

”Det känns mycket bra att få möjligheten att producera egen el och att vara en del av omställningen till förnybar energi. Nu har jag dessutom en egen energistation för min elbil, och det är fantastiskt att vara oberoende av priset på drivmedel!”

Anders Frykgård, Vaxholm

Räkna

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Prata

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Prenumerera

Få senaste nytt inom solceller.