På soliga Sturkö i Karlskronas skärgård bor Ronny och Helén. Med hustak i söderläge på en av Sveriges soligaste platser blev det naturligt att skaffa solceller. Men de nöjde sig inte med det – för en tid sedan startade de sitt eget elbolag.

Se hur Ronny och Helén startade eget med solceller

Ronny och Helén har märkt av en tydlig minskning i elkostnader sedan de installerade solcellerna. Under sommarhalvåret är de helt självförsörjande på el. 

– Under vår och sommar får vi till och med ett överskott och då säljer vi tillbaka el till elnätet till ett bra pris. Så på det sättet har vi ju nästan blivit vårt eget elbolag, berättar Ronny. 

Förutom solcellerna har paret även införskaffat en neonskylt i form av sin egen logotyp och texten ”Ronny + Heléns elbolag”.  Skylten sitter på fasaden och syns tydligt och på långt håll, i synnerhet under kvällstid.  Elbolaget finns även på Instagram under namnet @ronnyhelen4ever.

Hus med solceller på taket och egen elbolagsskylt

– Skälet till att vi tog det hela vägen med elbolaget, skylten och allt runtomkring var att vi ville inspirera andra. Solceller är ju bra för både miljön och husets värde, säger Helén.

En sak som har överraskat paret positivt är hur enkelt det är med solceller. E.ON tog hand om hela installationen och därefter har solcellerna varit helt underhållsfria. 

Person med tofflor med elbolagsnamn

Till och med jag tycker att det här är otroligt enkelt och då är jag inte särskilt teknisk. Vi behöver egentligen inte göra någonting alls, vi bara följer produktionen i appen där vi ser hur mycket pengar vi sparar, säger Ronny.

Nu hoppas paret att fler i deras omgivning ska hänga på och skaffa solceller. Och hittills har det blivit tummen upp, i alla fall från barn och barnbarn.

– Våra barnbarn tycker att det här är en bra sak, framför allt ur miljösynpunkt. Och flera av våra barn har börjat intressera sig för både elbil och solceller. Så det är kul, berättar Ronny. 

Starta ditt eget elbolag

Se vad du kan spara med solceller på taket i solcellskalkylen – det tar bara en minut!