Soliga dagar och ljusa nätter – under sommaren kan du i princip vara självförsörjande på dina solceller. Men hur blir det när hösten kommer?

Faktum är att Sverige har bra förutsättningar för solceller. Instrålningen är cirka 1 000 kWh per kvadratmeter i södra Sverige och 800 kWh per kvadratmeter i de norra delarna av landet. Det är ungefär lika mycket som i centrala Europa. För att solceller ska generera energi behövs inte starkt solljus eller värme. Det räcker med vanligt dagsljus, även om det är molnigt. Solcellerna har en hög elproduktion i stort sett hela året, med en liten minskning på vintern.

Svalt klimat gör solcellerna effektivare

Utvecklingen av solceller går snabbt och de som finns på marknaden idag är inte beroende av direkt solljus. Även när det är mulet eller regnar kan panelen producera energi. Det finns studier från det norska forskningsinstitutet SINTEF som visar på att solens instrålning vintertid kan vara mycket intensiv då den reflekteras mot snö. Studien visar också att svalare klimat påverkar solcellerna positivt, eftersom cellerna får en bättre arbetstemperatur. Det är snarare mer problematiskt för paneler om de utsätts för riktigt hög värme, eftersom de då tappar i effektivitet.

En långsiktig lönsam investering

Det går inte att producera lika mycket el under hela året, men över tid är solceller en lönsam investering. Som installatör erbjuder vi en effektgaranti i 25 år och din investering betalar sig redan efter i genomsnitt 10 år. För en snittvilla med 30 paneler ger det ungefär 10 000 kilowattimmar per år. Av de 10 000 är ungefär 7 000 egenanvänd el.

Installation av solceller är ett bra val även ur hållbarhetssynpunkt eftersom du själv bidrar till förnybar energi. Det ger också lägre och jämnare energikostnader och det höjer värdet på ditt hus.

Ljuset kommer tillbaka

Även om det kan kännas mörkt och kallt när hösten och vintern drar in kan man alltid glädjas åt att sommaren kommer igen nästa år. Det finns få ställen i Sverige där det inte är lönsamt att installera solceller. Gör du detta redan i höst är du redo i vår och sommar när soltimmarna blir fler.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.