Att producera egen förnybar el med solceller på sitt villatak är en investering allt fler gör. Förutsättningarna är gynnsamma och teknikutvecklingen går snabbt framåt.

Med ökat intresse växer utbudet och det kan vara svårt att veta hur och vad man ska välja för att känna sig trygg. Vi har tagit fram några tips på hur kan tänka när du ska välja solcellsleverantör.

  • Bestäm varför du vill skaffa solceller Ett första steg i processen är att fundera på varför du vill ha solceller och vad som driver dig. Drivs du av att göra en god investering, av tanken på att producera förnybar energi eller kanske av både och? Orsaken bakom ditt beslut utgör sedan grunden till vad du väljer och hur mycket du bygger.

  • Optimera din lösning Vi optimerar anläggningen efter dina önskemål. Vill du bli så självförsörjande på el som möjligt så anpassar vi anläggningen efter det. Vi tittar på förutsättningarna i huset, till exempel vad är det för taktyp, vinkel och väderstreck. Även yttre faktorer, som skuggor från träd eller skorstenar, avgör hur mycket av solinstrålningen du kan använda till att producera el. När vi har kommit fram till den optimala lösningen utifrån dina förutsättningar och behov, placerar vi ut panelerna efter det.

  • Ta reda på hur stor anläggning du får bygga Om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt tak och tjäna pengar på din produktion kan du välja att fylla hela taket. Det finns dock en hel del regler och begränsningar kring hur mycket och hur stort du kan och får bygga. Våra rådgivare kan komma med råd och rekommendationer. Dels hjälper vi till att hålla koll på allt och optimera avkastningen på investeringen, dels ser vi till att inte lova något som inte går att bygga.

  • Välj en produkt och leverantör som håller över tid Det är viktigt att välja en produkt och en leverantör som håller över tid. Solcellerna som finns på marknaden i dag är i princip underhållsfria och håller i 20-30 år. Våra tre solcellspaket har olika paneleffekter, som gör det enkelt att skräddarsy en perfekt lösning för just din elförbrukning och ditt hus. Vi erbjuder ett 25 års garantiåtagande vilket betyder att vi ser till att anläggningen håller 80 procent av den utlovade effekten i 25 år. Det här är en investering som betalar sig på tio år men lever i 30. Då gäller det att du har en produkt med god livslängd och en finansiellt stabil leverantör som fortfarande finns kvar om det till exempel skulle bli ett garantiåtagande om femton år.

  • Satsa på enkelhet och hållbarhet När du väljer oss som leverantör av solceller får du en helhetslösning med både köp och sälj av el samlat. Det är också enkelt att hålla koll på hur mycket anläggningen producerar via en app. För oss är det en del av hållbarhetsarbetet. Vi är måna om att tänka hållbarhet ur alla perspektiv. Vår vision är att det ska gå att leva enkelt och hållbart med förnybar energi 2025. Att välja solpanel är bra för klimatet, det är det grundläggande. Vi väljer ut och ställer krav på våra leverantörer utifrån flera hållbarhetsperspektiv så som tillverkning och transporter till installation.