Familjen Batistas hus i Järna pryds av tunna solceller. De gör inte mycket väsen av sig, men gör desto mer nytta. Året runt, även en mulen dag, producerar de solel som används för familjens förbrukning. Fördelen med solceller är just det enkla. När de väl är på plats kräver de inget underhåll.

– Vårt första år med solceller har känts jättebra på alla sätt. Vi har inte behövt lyfta ett finger för det och solen har gjort jobbet, säger Ulrika Batista.

Sänkt månadskostnad

Solceller har en effektgaranti på 25 år. Genom att producera sin egen el minskar kostnaden för elinköp, vilket kan spara åtskilliga tusenlappar varje år för en familj.

– Vi har absolut sänkt vår månadskostnad sen solpanelerna kom upp på taket. På ett år kan det bli ungefär 7 000 kilowattimmar, säger Joseph Batista.

Självförsörjande på el

Under sommaren producerade solcellerna mer el än familjen gör av med. Allt överskott säljer de tillbaka till oss på E.ON. I en app kan de se hur mycket anläggningen producerar, hur mycket de gör av med, hur mycket som går till batteriet och hur mycket de säljer tillbaka via elnätet.

– Vi var i princip självförsörjande på el i somras. Det var häftigt att kunna se och följa det i appen, berättar Ulrika Batista.

En faktor som många funderar på är hur det kommer att se ut på taket och vad grannarna ska tycka. Men dagens moderna solceller smälter in bra på hustaken.

– Utseendemässigt har vi fått mycket positiv feedback, att de ser så nätta ut och att de estetiskt inte stör på något sätt, säger Joseph.

Få hjälp under hela processen

Att installera solcellerna är inte heller krångligt. Det finns förvisso några steg man behöver gå igenom, men det finns hjälp att få.

– Vi hjälper kunden hela vägen. Innan installationen handlar det om att ta fram rätt system och storlek. Vi jobbar med skräddarsydda lösningar och hjälper våra kunder att förstå sitt energibehov, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagringsbatteri på E.ON.

Både under processen och långt efter finns vi tillgängliga. Du kanske har frågor efter tio, tjugo år och då är det viktigt att du valt en leverantör du tror finns kvar då.

Vi hjälper även till med att ta fram ansökan till investeringsstöd från Energimyndigheten. Från årsskiftet har stödet höjts och du kan nu få ersättning för upp till 30 procent av dina totala kostnader.

– Vår kundtjänst Solpatrullen är Sveriges bästa på det här. De kan det ut i fingerspetsarna och det är en trygghet. De hjälper till att sy ihop allting, avslutar Niklas Johansson.

Det är väldigt enkelt att köpa solceller hos eon och vi hjälper dig i hela processen så att du får den hjälp du behöver och så att du får solceller som passar just dig och ditt tak.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.