Leif och Eva Sundh driver som pensionärer ett litet vandrarhem och valde att utrusta det med solceller. Redan efter ett halvår kunde de se hur mycket pengar de sparade och valde därför att även installera solpaneler för sitt bostadshus.

Leif och Eva Sundh i Stora Mellösa hade en granne som påpekade för dem att deras lada var en idealisk yta för solpaneler.

– Han såg taket i söderläge och tyckte att det var ett fantastiskt läge som vi måste göra något av, berättar Leif.

Det pensionerade ICA-handlarparet lät sig övertygas och kontaktade E.ON, som snabbt kom ut och tittade på förutsättningarna. Leif berättar att de inte gjorde särskilt mycket research, utan helt enkelt litade på E.ON.

– Jag kan ingenting om sådant utan bad dem om en bra panel så vi kunde maxa det, helt enkelt. Ska man ändå satsa pengar ska man göra det rejält.

Han upplevde ett mycket bra bemötande, både från E.ON och deras lokala partner som skötte själva monteringen. Efter en smidig och snabb process sattes 42 paneler upp i mars i år. Energin de alstrar går inte till Leifs och Evas villa utan till det lilla vandrarhem de driver i närheten av hemmet.

– Vi driver det för att ha något att göra. Man kan inte sluta jobba tvärt när man går i pension.

Lyfter ni solcellerna i informationen om vandrarhemmet?

– Det kan vi nog göra, men vi har inte marknadsfört det så än. Men vi har fått lite hurrarop från gäster, ”vad bra med solceller!”.

Leif Sundhs lada med solceller i söderläge som alstrar energi till vandrarhemmet.
Leif och Eva Sundhs lada i söderläge med solceller som alstrar energi till deras vandrarhem (till höger om ladan).

Vill vara med och bidra

Eftersom de snabbt kunde se att solpanelerna var lönsamma valde de nyligen att sätta upp ytterligare 45 paneler som ska alstra energi till deras bostadshus, byns äldsta. De nya panelerna ligger i österläge och Leif vet inte än hur mycket de kommer att ge, men han känner sig ganska säker på att det är en bra investering.

– Man kan säkert hitta roligare investeringar, men nu är det så att vi vill bidra. Det känns bra att vara med och vi har hittills fått tillbaka pengar varje månad.

Han förklarar att han och Eva gillar att resa och att känslorna av dåligt samvete nästa gång de kliver på ett flygplan kommer att dämpas av att de är med och hjälper till med förnybar energi.

Många solcellsägare tycker att det är spännande att följa produktionen noga och se hur den varierar med tiden. Men det är inget för Leif.

– Jag är inte så intresserad och har ingen aning om hur mycket vi producerar på en dag. Men vi har blivit noggrannare med att släcka lampor. Vi tittar på energi på ett annorlunda sätt nu, det gör vi.

Han berättar att han lämnat ett förslag till E.ON, som skulle kunna göra avstämningarna till ännu roligare läsning.

– Man skulle kunna få avdraget för aprils produktion i oktober, för maj i november och så vidare. Då skulle det kunna bli ännu mer intressant för folk, att få ut de bästa månaderna när det kostar som mest.

Leif Sundh

Ålder: 70 år.

Yrke: Pensionerad ICA-handlare, driver ett litet vandrarhem.

Familj: Frun Eva.

Bor: I Stora Mellösa sydost om Örebro.

Tips inför solcellsköp: Har man ett söderläge och får ut ett skapligt antal paneler ska man inte tveka, för då lönar det sig.

Bästa med solceller: Att känna att man är med och bidrar.

Därför valde vi E.ON: Jag hade läst om dem och var tillbaka som kund, så det var redan bestämt. Jag kontaktade inga andra.

Se hur mycket du sparar med solceller

Med solceller sparar du pengar och gör samtidigt nytta för miljön.

Läge för solceller?

Är du nyfiken på om solceller passar på ditt tak? Läs mer om hur solceller fungerar och vilka förutsättningar som krävs.

Solenergi i vardagen