Historia och framtid förenas på Gustaf Öholms sommarställe, där solceller av den senaste modellen monterats på en byggnad från 1800-talet. 

Öland är känt som solens och vindarnas ö. En perfekt plats för solenergi. Gustaf Öholm hade därför funderat på att installera solceller på familjens sommarställe, en klassisk Ölandsgård där vissa byggnader är över 200 år gamla. Men han var lite tveksam eftersom solpanelerna kanske skulle förfula gården.

– Vi har haft ett intresse för solceller i många år och följt teknikutvecklingen. Men det var också en estetisk fråga för vi ville inte placera panelerna på huvudbyggnaden. Men det fanns ingen anledning att sätta dem där visade det sig, det gick jättebra att placera dem på en stallbyggnad 100 meter bort, förklarar Gustaf Öholm. 

När familjen kommit till den insikten blev beslutet att skaffa solceller lättare.

– Jag kollade runt efter var jag kunde få bäst affär. E.ON hade ett fantastiskt bemötande och hanterade hela processen väldigt bra, berättar han.

Han vill också berömma Energimontagegruppen i Kalmar, E.ONs egna installationsdotterbolag, som var de som praktiskt ansvarade för installationen.

– De var oerhört professionella och processen var väldigt effektiv.

Så mycket kan du spara 

Undrar du vilken potential just ditt tak har? Och hur mycket du kan spara på solceller? Gör vår solcellskalkyl och få en fri offert. Du får svar på bara två minuter!

Gustaf Öholms stallbyggnad med solceller på taket
Gustaf Öholms stallbyggnad med solceller på taket.

Solpanelerna smälter in i miljön

Det var i mitten av april i år som familjen bestämde sig för att skaffa solceller från E.ON och redan i mitten av juli var installationen klar. Nu sitter ett 40-tal paneler på stallbyggnadens svarta, veckade plåttak. Ett idealiskt underlag för säker montering och panelerna smälter också väl in rent utseendemässigt.

– Det blev väldigt snyggt, modernt och tillför något positivt till gården.

Eftersom panelerna inte suttit uppe så länge när vi pratar med Gustaf i september är det lite för tidigt att dra några slutsatser om hur mycket el de kommer att generera på årsbasis och vilket ekonomiskt resultat de kommer att ge. Men att de gör skillnad är uppenbart.

– Vi sänker våra energikostnader, men det handlar också om hur vi gör det. Det är en känslomässig grej att faktiskt använda sin egenproducerade el.

En sport att följa och förstå elproduktionen

Men det som Gustaf Öholm framhäver allra mest är hur valet att skaffa solceller har gjort honom mer intresserad av elproduktion och elmarknad i stort.

– Det blir en gamification – det är spännande att följa och förstå hur saker hänger samman. När produceras det mest och när säljs det mest? Det blir en sport, det handlar inte bara om att spara pengar. Därför är det viktigt att det är enkelt att förstå och följa sin produktion. Jag är inne varje dag och tittar hur det ser ut. Insynen och förståelsen jag får tillför väldigt mycket.

Finns det ett stort intresse för solceller på Öland?

– Det skulle jag absolut säga. Jag ser med blotta ögat många som gör installationer och har många vänner som följer det vi har gjort med stort intresse. Öland är en väldigt gynnsam plats för solceller vad gäller soltimmar, klimat och geografi.

Familjens permanentbostad i Stockholm ligger i Norra Djurgårdsstaden, en relativt nybyggd stadsdel med särskilt fokus på hållbara energisystem. Det har också bidragit till att idén om solceller legat nära.

– Vi försöker att tänka utifrån de perspektiven vad gäller sådant som matproduktion, råvaror, källsortering. Vi kör inte elbil, men även de tankarna har blivit mer lockande.

Gustaf Öholm

Ålder: 54 år.

Yrke: Head of Onboard Product Services & Ancillary på SAS.

Familj: Frun Anna-Carin och tre barn.

Bor: I lägenhet i Stockholm med fritidshus på Öland.

Tips inför solcellsköp: "Det är bra att vara lite påläst och fundera på vad som är viktigt för en själv och ens behov."

Bästa med solceller: "Att med lite smartness kunna använda energi från sin egen produktion är mycket tillfredsställande."

Därför valde vi E.ON: "Affärsformen som E.ON erbjuder var mest attraktiv. Företaget ligger långt framme i utvecklingen och hade ett bra bemötande. Dessutom äger E.ON nätet på Öland."

Fördelar med solceller

En klar fördel med solceller är att du får lägre energikostnader. Dessutom gör du nytta för miljön.

Funderar du på solceller till fritidshuset?

Solceller är en bra investering även för sommarstugan. Solelen du producerar täcker upp för både förbrukning när du är där och för driftkostnad under resten av året.

Solenergi i vardagen