Det svenska vädret med långa vintrar och kalla somrar gör många tveksamma till att skaffa solceller. Men forskning visar att solceller funkar bra även på vintern och att vårt klimat är idealiskt för att producera solel.

En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller, men instrålningen i Sverige är faktiskt lika hög som i exempelvis Tyskland.

– Solen lyser tillräckligt i Sverige för att göra en bra investering och faktum är att det inte bara är hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Om det blir för varmt försämras effektiviteten i solcellerna, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

För varmt inte bra för solcellerna

Forskning visar att vårt klimat till och med kan vara idealiskt för solceller. Det är det norska forskningsinstitutet SINTEF som har kommit fram till detta. Genom att testa solceller i laboratoriemiljö kunde de konstatera att kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Allt för varma förhållanden medför att cellerna drabbas av energiläckage. Till detta visade beräkningar utförda av The European Technology and Innovation Platform PV att solceller är lönsamma från dag ett, förutsatt att du förbrukar elen själv, skriver sajten Phys.org.

Hur fungerar solceller på vintern?

Studien visade även att solinstrålningen vintertid kan vara mycket intensiv, eftersom den då ofta reflekteras mot ett snötäcke. Forskarna förvånades också över hur väl solcellerna kunde hantera regn, och att solstrålarna kunde nå igenom väldigt bra när solcellerna var täckta av ett islager. Långa vintrar är alltså inte något negativt för effekten av solceller. Niklas Johansson påpekar också att man får slå ut det på årsbasis.

– Under ett år lyser solen så mycket att du kommer att tjäna in din investering på ungefär tio år. Det du producerar på vintern kommer troligtvis att understiga ditt behov så att du använder allt själv, medan du under sommartid producerar mer och kan sälja det tillbaka till elnätet, säger han.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.