Missa inte ett bra erbjudande

Solceller är fantastiska på att omvandla solljus till el. Men när solen går ner slutar solcellerna att producera solel. Med ett solcellsbatteri kan du lagra överskottet på dagen för att använda det på kvällen. Det innebär nya möjligheter för dig som vill göra hushållet mer självförsörjande.

Fem fördelar med solcellsbatteri

 • Du kan använda din egna solel även när solen har gått ner
  Solceller levererar bara el när de får ljus på sig och kan inte lagra någon energi. Med ett batteri lagrar du din solel, så att du kan använda den när du vill, även när solen har gått ner.
 • Du ökar din självförsörjandegrad
  Med solceller på taket tar du ett stort steg mot att bli mer självförsörjande på el. Med ett batteri ökar du självförsörjandegraden ytterligare, genom att du använder ännu mer av din egna solel. Hur mycket du ökar självförsörjandegraden beror på batteriets storlek.
 • Du blir mindre känslig för höjda elpriser
  Med batteri minskar ditt behov av att köpa el, vilket gör att du påverkas mindre av höjda elpriser.
 • Du bygger på grunden för ett grönt bolån
  Precis som med solceller så minskar ett batteri ditt behov att köpa el, vilket gör att ditt hus kan få en bättre energiklassning. Och då får du bättre förutsättningar för att skaffa ett grönt bolån med ränterabatt.
 • Du kan nyttja grönt rotavdrag på 50%
  Du som skaffar solcellsbatteri som privatperson kan från och med 1 januari 2021 få grönt rotavdrag, eller skattereduktion på grön teknik, på 50% av kostnaden för arbete och material.*

Prenumera på Solnytt 

Få senaste nytt om solceller och batteri.

Batteripaket till solceller

Tryggt, enkelt och smart. Tillsammans med Fronius nya smarta växelriktare Symo Gen24 lanserar vi ett batterisystem med solcellsbatteri från BYD, en av världens största batteritillverkare. Batterisystemet kan du också följa i vår app E.ON Home.

 • Långa ledtider i leveransen gör att vi inte kan erbjuda solcellsbatteri just nu. Men solceller erbjuder vi som vanligt.

Visste du att det är mer lönsamt att sälja el?

Genom att lagra el blir du mer självförsörjande, men du tjänar mer på att sälja vidare överskottsel. Läs mer om fördelarna med att sälja istället för att lagra el här.

Solcellsbatteri för halva kostnaden

Skatteavdraget på grön teknik ligger på 50% för solcellsbatteri och om du köper din solcellslösning av oss får du avdraget direkt på fakturan.*

Du kan finansiera solcellsbatteriet med ett sollån

 • Vår samarbetspartner Swedbank erbjuder ett solcellslån med bra villkor till dig som köper solceller och solcellsbatteri.

Så fungerar ett solcellsbatteri

Rent funktionellt fungerar solcellsbatteriet som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Solcellerna genererar el som går ut till elnätet om du inte använder elen vid samma tillfälle och du får betalt för den el du säljer. Med ett batteri lagrar du istället överskottet för att använda elen när du behöver den.

Batteritekniken utvecklas snabbt

Mycket har hänt sedan fransmannen Edmond Becquerel år 1839 upptäckte att solenergi kan omvandlas till elektricitet – men det finns fortfarande utmaningar med teknologin. En av dem är hur elöverskottet effektivt ska lagras för att kunna användas vid tillfällen då solen inte skiner. Tekniken har dock utvecklats snabbt de senaste åren, vilket bland annat resulterat i smarta solcellsbatterier. 

– Våra kunder som investerar i batteri gör det främst av två anledningar: de drivs av den senaste tekniken och de vill ta vara på den solel de själva inte använder. Med nuvarande bidrag är det ännu mer lönsamt med batteri. Dessutom fortsätter vi att utveckla nya tjänster i appen E.ON Home, så att våra kunder kan använda sitt solcellsbatteri på ännu smartare sätt, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON. 

Ett normalstort batteri för en villa kan lagra 4-9 kWh, vilket räcker för att täcka energiförbrukningen under kvällen och natten för ett normalhushåll. Trots att solen gått ner har man alltså möjlighet att förse sitt hushåll med grön solel. Och om man producerar mer el än vad batteriet rymmer, säljs det tillbaka till elnätet. På så sätt går ingen solel till spillo.  

* Som privatperson kan du nyttja skattereduktion för grön teknik som innebär ett möjligt avdrag på installationskostnaden för material och arbete, med 14,55% för solceller och 48,50% för batteri, upp till 50 000 kr per år. Erbjudandet förutsätter att du blir beviljad skattereduktion av Skatteverket för grön teknik.