Solceller är fantastiska på att omvandla solljus till el. Men när solen går ner slutar solcellerna att producera solel. Med ett solcellsbatteri kan du lagra överskottet på dagen för att använda det på kvällen. Det innebär nya möjligheter för dig som vill göra hushållet mer självförsörjande.

Fem fördelar med solcellsbatteri

  • Du kan använda din egna solel även när solen har gått ner Solceller levererar bara el när de får ljus på sig och kan inte lagra någon energi. Med ett batteri lagrar du din solel, så att du kan använda den när du vill, även när solen har gått ner.

  • Du ökar din självförsörjandegrad Med solceller på taket tar du ett stort steg mot att bli mer självförsörjande på el. Med ett batteri ökar du självförsörjandegraden ytterligare, genom att du använder ännu mer av din egna solel. Hur mycket du ökar självförsörjandegraden beror på batteriets storlek.

  • Du blir mindre känslig för höjda elpriser Med batteri minskar ditt behov av att köpa el, vilket gör att du påverkas mindre av höjda elpriser.

  • Du bygger på grunden för ett grönt bolån Precis som med solceller så minskar ett batteri ditt behov att köpa el, vilket gör att ditt hus kan få en bättre energiklassning. Och då får du bättre förutsättningar för att skaffa ett grönt bolån med ränterabatt.

  • Du kan nyttja grönt rotavdrag på 50% Du som skaffar solcellsbatteri som privatperson kan från och med 1 januari 2021 få grönt rotavdrag, eller skattereduktion på grön teknik, på 50% av kostnaden för arbete och material.*

Nytt smart batterisystem.

Batteripaket till solceller

Tryggt, enkelt och smart. Tillsammans med Fronius nya smarta växelriktare Symo Gen24 lanserar vi ett batterisystem med solcellsbatteri från BYD, en av världens största batteritillverkare. Batterisystemet kan du också följa i vår app E.ON Home.

Prenumera på Solnytt 

Få senaste nytt om solceller och batteri.

50% avdrag på solcellsbatteri 2021.

Solcellsbatteri för halva kostnaden

Det nya skatteavdraget på grön teknik ligger på 49% för solcellsbatteri. När du köper din solcellslösning av oss får du avdraget direkt på fakturan. Erbjudandet förutsätter att du beviljas skattereduktion för grön teknik.*

Så fungerar ett solcellsbatteri

Rent funktionellt fungerar solcellsbatteriet som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Solcellerna genererar el som går ut till elnätet om du inte använder elen vid samma tillfälle och du får betalt för den el du säljer. Med ett batteri lagrar du istället överskottet för att använda elen när du behöver den.

Batteritekniken utvecklas snabbt

Mycket har hänt sedan fransmannen Edmond Becquerel år 1839 upptäckte att solenergi kan omvandlas till elektricitet – men det finns fortfarande utmaningar med teknologin. En av dem är hur elöverskottet effektivt ska lagras för att kunna användas vid tillfällen då solen inte skiner. Tekniken har dock utvecklats snabbt de senaste åren, vilket bland annat resulterat i smarta solcellsbatterier. 

– Våra kunder som investerar i batteri gör det främst av två anledningar: de drivs av den senaste tekniken och de vill ta vara på den solel de själva inte använder. Med nuvarande bidrag är det ännu mer lönsamt med batteri. Dessutom fortsätter vi att utveckla nya tjänster i appen E.ON Home, så att våra kunder kan använda sitt solcellsbatteri på ännu smartare sätt, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON. 

Ett normalstort batteri för en villa kan lagra 4-9 kWh, vilket räcker för att täcka energiförbrukningen under kvällen och natten för ett normalhushåll. Trots att solen gått ner har man alltså möjlighet att förse sitt hushåll med grön solel. Och om man producerar mer el än vad batteriet rymmer, säljs det tillbaka till elnätet. På så sätt går ingen solel till spillo.  

Du kan finansiera solcellsbatteriet med ett sollån

Vår samarbetspartner Swedbank erbjuder ett solcellslån med bra villkor till dig som köper solceller och solcellsbatteri.

Räkna

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Prata

Har du frågor om solceller och solcellsbatteri? Klicka på knappen, fyll i formuläret, så ringer vi upp dig.
 

Prenumerera på nyhetsbrev ikon

Prenumerera

Få senaste nytt inom solceller.

* Som privatperson kan du nyttja skattereduktion för grön teknik som innebär ett möjligt avdrag på installationskostnaden för material och arbete, med 14,55% för solceller och 48,50% för batteri, upp till 50 000 kr per år. Erbjudandet förutsätter att du blir beviljad skattereduktion av Skatteverket för grön teknik.