Vad är ett soltak med integrerade solceller? 

Det finns olika sätt att installera solceller på taket. Den vanligaste användningen av solceller kommer i en solpanel som läggs ovanpå ditt befintliga tak. Det går också att integrera solcellerna på olika sätt för att göra dem mer som en del av ditt tak, ett så kallat eller soltak eller solcellstak. Integrerade solceller hamnar i samma nivå som din övriga takbeklädnad. De ersätter därmed delar av eller hela din takbeklädnad. Det går även att installera ett soltak bestående av takpannor med inbyggda solceller.

Två olika lösningar - solpaneler eller soltakpannor

Det finns två olika sorters lösningar för att bygga ett integrerat solcelltak. Den ena sorten är vanliga solpaneler som har ett speciellt montagesystem. Det gör att solcellerna kommer i nivå med det övriga taket eller bildar hela taket. Den andra sorten består av mindre solpaneler eller soltakpannor som bildar hela soltaket. Ju mindre solpanelerna är, desto lättare är det att kunna bygga runt diverse hinder på taket. Små paneler har dock nackdelen att de kräver fler kontakter och mer kablage på taket, vilket kan göra att systemet kräver mer underhåll på sikt.

Vad är fördelarna med soltak?

Med integrerade solcellstak blir solcellerna estetiskt som en del av taket, vilket kan skapa ett mer stilrent uttryck.

Se vad det kostar och hur mycket du kan spara med solceller

Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Vem passar soltak med integrerade solceller för?

Integrerade solceller passar dig som har:

 • Nytt hus eller tak
  Om du ska bygga nytt hus, eller lägga om ditt tak, kan det vara en idé att kika närmare på integrerade lösningar för solceller.
 • Så få hinder på taket som möjligt
  Helst ska taket vara fritt från hinder, såsom skorstenar och fönsterkupor.
 • Hög elförbrukning
  Och du ska även ha en hög elförbrukning för att du ska kunna räkna hem den extra kostnaden för integrerat.

Varför erbjuder vi inte integrerade solcellslösningar?

Både solcellsmarknaden och tekniken förändras hela tiden, men just nu tänker vi såhär.

 • Tekniken har inte kommit tillräckligt långt
  Vi ser inte att teknikutvecklingen har kommit tillräckligt långt för att kunna rekommendera våra privatkunder att skaffa integrerade solcellslösningar.
 • Tveksam driftsäkerhet och lönsamhet
  Dels är driftsäkerheten på integrerade soltakpannor inte tillräckligt hög, och dels blir det för det mesta dyrare jämfört med utanpåliggande solpaneler.
 • Problem med kylning
  Integrerade solceller kan även ha problem med kylning, vilket gör att de inte fungerar optimalt.

Vanliga frågor om soltak

Vad kostar ett solcellstak?

Att lägga ett soltak är dyrare än att montera solcellerna ovanpå taket. Även om du har planerat att lägga om taket och soltak inte kräver samma mängd takmaterial, är det mindre kostnadseffektivt. En anledning till att solcellsintegrerade tak är en dyrare lösning är att de har ett montagesystem som måste upfylla högre krav om avrinning och täthet. Kostnaden stiger ofta ytterligare om solcellerna efterliknar takmaterialet. Dessa solceller består dessutom många gånger av en annan solcellsteknik än kristallint kiesel (till exempel tunnfilm), som har en lägre verkningsgrad. Om du är ute efter att få ut så mycket el som möjligt per investerad krona är det i nuläget ett bättre val att montera solcellerna ovanpå taket.

Behövs bygglov för solcellstak?

Ja, i nuläget behöver du bygglov för integrerade solcellstak. Däremot krävs det i regel inte längre bygglov när du monterar solcellerna utanpå taket. Detta gäller även inom detaljplanerade områden där solcellerna dock måste följa takets lutning eller husets form. Om huset skulle vara K-märkt krävs däremot ett bygglov. Även om det inte krävs ett bygglov finns det tillfällen där du kan behöva göra en anmälan. Det kan till exempel vara om din planerade solcellsanläggning berör byggnadens bärande konstruktion eller påverkar brandskyddet i byggnaden på ett betydande sätt.

Läs mer om bygglov för solcellsanläggningar på Boverkets hemsida

Vad är skillnaden mellan soltak och vanliga solpaneler?

Ett soltak består av integrerade solceller som är i samma nivå som din takbeklädnad. Det utgörs antingen delvis av integrerade solceller eller så sitter solcellerna i själva takpannorna och blir därmed taket i sin helhet. Det som förenar integrerade solceller är att de mer eller mindre blir ditt tak, ett så kallat soltak. Solpanel monteras däremot ovanpå ditt befintliga tak.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.