Med solceller kan du öka värdet på ditt hus vid försäljning, därför kan det ses som en investering att köpa solceller. Med solceller minskar du de fasta månadskostnaderna, vilket är något som många husköpare i sin tur är positivt inställda till när de ska köpa nytt hus. Många är därför villiga att lägga en större summa på ett nytt hus med solceller för att kunna dra ner på de höga månadskostnaderna.

Vad är solenergi?
Solenergi är energi som kommer från solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan solens värme och ljus skulle jorden vara kall och mörk, och det är bl.a. ljuset från solen som gör att växterna kan växa genom fotosyntes. Det finns olika metoder att utvinna solenergi; solceller, solfångare och med termisk solkraft. Dessa metoder är gynnsamma för klimatet och kan bidra till att minska användandet av fossila bränslen.
Hur utvinns solenergi?
De vanligaste teknikerna inom solenergi är solceller, som omvandlar solens strålar till elektricitet, och solfångare, som omvandlar dem till värme.
Solceller har sedan 1950-talet använts för att försörja satelliter i rymden med el. Enklare solceller har även sedan länge använts i en rad vardagsprodukter, så som solcellsdrivna miniräknare, och har också funnit en marknad i anläggningar som är kostsamma att ansluta till elnätet såsom fyrar.
Solceller består av så kallade halvledare som kan tillverkas av olika material, oftast kisel. I kisel omvandlas solstrålarna direkt till elektrisk energi. Det är än så länge ett ganska dyrt sätt att producera energi, men förhoppningen är att tillverkningskostnaden kommer att falla dramatiskt.
Solfångare är ett sätt att utvinna värme ur solenergin. En solfångare värmer upp vatten, som normalt sett cirkulerar i ett slutet vattensystem. Alla byggnader och anläggningar med varmvattenbehov under sommaren är utmärkta tillämpningsområden och under sommarmånaderna kan solvärme klara uppvärmningen av hela tappvattenbehovet.
Fördelar med solenergi
-
Värdet på ditt hus kan öka
-
Solpaneler minskar din miljöpåverkan
En stor miljöfördel med solen är att den, till skillnad från kol, olja och naturgas, är en förnybar energikälla som inte tar slut. Solel från solcellerna släpper heller inte ut någon koldioxid som påverkar jordens atmosfär. Vid produktionen av solceller och solfångare är energiåtgången liten i jämförelse med den mängd energi som kan framställas under dess livstid. Solceller har en lång beräknad livslängd på ungefär 30 år och är ett bra alternativ för dig som vill värna om vår miljö.
-
Påverkas inte av höga elpriser
Genom att installera solceller på ditt tak producerar du din egen el och blir ditt eget elbolag. Detta innebär att du inte blir påverkad om elpriserna höjs. Dessutom kan du sälja den solel som dina solceller producerar men som du själv inte använder. Under ditt första år med solceller får du en bra ersättning (spotpris + 20 ör per kWh) för din överskottsel.
-
Solceller producerar solel vid molnighet
Det behöver inte vara strålande solljus utomhus för att dina solceller ska producera solel, det räcker med vanligt dagsljus. Detta betyder att solcellerna producerar el även dagar då det är molnigt ute. Är det väldigt mulet produceras fortfarande solel – men mindre än en dag då det är klarblå himmel.
-
Solceller är underhållningsfria
Solcellspaneler är i princip underhållningsfria. Det finns inga rörliga delar som behöver underhållas. Våra solpaneler har en effektgaranti på 25 år och den beräknade livslängden är 30 år.
Nackdelar med solenergi
-
Solenergi är väder-och säsongsberoende
Solcellerna producerar energi även vid molnigt väder - men i mindre skala. Solenergi är väder- och säsongsberoende och solel produceras inte när solen har gått ner. Det gör att mängden solel som produceras växlar, i jämförelse med exempelvis vattenkraft, som är konstant. Med solceller har du möjlighet att lagra eller sälja det överskott som du fått in från din solcellsproduktion under årets ljusa och soliga dagar.
-
Solpaneler har hög installationskostnad
Det är en förhållandevis en hög engångskostnad att köpa och installera solceller, men som kan öka värdet på ditt hus vid försäljning samtidigt som du drar ner på dina fasta elkostnader. Dessutom har du möjlighet att använda det gröna rotavdraget som täcker 15% av installation-och materialkostnader.
-
Lång återbetalningstid för solceller
För närvarande har solceller en lång återbetalningstid av investeringskostnaden, ca 10–25 år. Detta kompenseras däremot av att solcellsanläggningarna har en livslängd på upp emot 30 år.
El från solenergi i Sverige
Under 2020 var solelproduktionen 1 TWh, vilket står för cirka 0,8 % av hela Sveriges elproduktion. De senaste åren har dock tillväxttakten legat på mellan 40–80% per år och om den utvecklingen fortsätter, och vi har en genomsnittlig tillväxttakt på 50 procent, så skulle vi nå 10 TWh år 2025. Det är rimligt att tro att tillväxttakten mattas när de absoluta talen ökar, men även med en tillväxt på cirka 25 procent skulle kunna nå 10 TWh till år 2030.
Naturskyddsföreningen har satt en vision att solenergi 2040 ska stå för 15 TWh. Mellan 2019 och 2020 ökade effekten från solcellsanläggningar i Sverige med 56%. I början av 2021 hade Sverige 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar, jämfört med 43 944 år 2019. En ökning med nästan 22 000 som motsvarar ca 400 MWh i installerad effekt.

Testa ditt tak
Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!
Kontakta oss
Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
Missa inte ett bra erbjudande
Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.