Många blev förvånade när paret Lundmark i somras satte upp solpaneler. De var ju en bra bit över 80 år. Men beslutet har gett dem en sprudlande nystart i vardagen. Nu laddar Inga-Maj sin elcykel med ren energi och sprider ordet om solens kraft till alla hon känner.

Ålder är inget hinder för att vilja förändra världen. Det är Inga-Maj och Hans Lundmark ett levande bevis på. Nyss fyllda 83 respektive 87 år bestämde de sig i vintras för att installera solceller på sin tegelvilla i Brånnestad, några kilometer söder om Norrköping.

– Våra barn blev själaglada när vi tog beslutet. Makens son sa: ”När 80-plusare skaffar solceller får man hopp om framtiden”. Även om vi inte blir lika gamla som Dagny Carlsson så känns det väldigt bra att vi har gjort vad vi kan för miljön, säger Inga-Maj.

Paret Lundmark har bott i sitt tvåplanshus sedan det byggdes 1991. Innan de gick i pension arbetade Inga-Maj som handläggare på Migrationsverket medan Hans var kriminalinspektör. Tillsammans har de en stor familj med både barn, bonusbarn, barnbarn och barnbarnsbarn. Och intresset för klimatsmart teknik är något som verkar gå i släkten.

– En av mina söner, som tyvärr har gått bort, skaffade solceller redan för 20 år sedan. En annan driver ett eget företag där han satte upp solceller på kontoret och på så sätt lyckades halvera företagets elkostnader. Överlag är det väldigt mycket elbilar, laddstolpar och solpaneler i vår familj, berättar Inga-Maj stolt.

Smart investering för både plånbok och samvete

Deras egna solceller var startklara i början av sommaren 2020 och som trogna E.ON-kunder rådde aldrig några tvivel om vilken leverantör de skulle välja. Totalt fick de plats med 16 paneler som ska täcka hushållets årsbehov på 5200 kWh. Då taket vetter mot sydväst och är relativt platt når solen dit nästan hela dagen. Skillnaden märktes direkt.

– Vi brukar ha en elräkning på cirka 800 kronor i månaden, men redan i juni fick vi istället tillbaka 300 kronor. Det är inte dumt! Även om solen ger mest energi på sommaren är det uppenbart att det lönar sig. Och överskottet säljer vi automatisk tillbaka till E.ON.

Inga-Maj säger att hon blivit mer medveten om hur de använder elen sedan de blev sitt eget kraftverk. Dagar när solen gassar brukar de passa på att sätta igång ett långkok eller baka bröd. Vid ytterdörren sitter växelriktaren med en display som visar hur mycket solel som produceras och när de inte är hemma kan de följa all statistik i realtid via en app.

– Det är faktiskt riktigt roligt att hålla koll på. Jag tror rekordet ligger runt 33 kWh på en dag. Sen har jag även en elcykel med tre hjul och det är en härlig känsla att kunna ladda den med solenergi via det vanliga uttaget, säger Inga-Maj.

Inga-Maj Lundmark på elcykel framför sitt hus med solceller. Foto: Peter Holgersson AB
Inga-Maj Lundmark på sin elcykel som hon laddar med solenergi. Foto: Peter Holgersson AB

Hon älskar att sprida ordet som Greta Thunberg

På kort tid har hon blivit något av en solambassadör i kvarteret. Att solceller gör gott för plånboken är förstås viktigt men det är miljöaspekten som ligger henne närmast om hjärtat. Nyligen gav Inga-Maj sin närmaste granne den sista knuffen – han har precis installerat 32 paneler för att det även skulle räcka till att värma upp spabadet.

– Jag älskar att sprida ordet. Jag är lite som Greta Thunberg på det sättet. Vi brukar tipsa alla vi möter om att skaffa solceller – du borde också göra det! Det är inte det minsta krångligt och jag tror verkligen på att utnyttja naturens resurser, säger hon med eftertryck.

Hur ser du på framtiden för solceller?

– Det kommer bara att fortsätta växa. Om tio år tror jag alla hus har det. När solen finns här för oss helt gratis finns det ingen anledning att pumpa upp massa skadlig olja eller ta risker med kärnkraft. Förnybart är framtiden.

Inga-Maj Lundmark

Ålder: 83 år.

Yrke: Pensionär, jobbat på Migrationsverket.

Familj: Maken Hans, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Bor: I en tvåplansvilla på 119 kvadrat i Brånnestad, strax söder om Norrköping.

Tips inför solcellsköp: "Se till att du har ett hållbart tak. Sen är det bara att köra på."

Bästa med solceller: "Det är en utmärkt investering för plånboken, miljön och samvetet."

Därför valde jag E.ON: "Vi hade E.ON sedan tidigare och var väldigt nöjda med dem. Och det känns tryggt att ha en stor leverantör i ryggen om något skulle gå fel."

Se hur mycket du sparar med solceller

Se hur mycket du kan spara och vad det skulle kosta med solceller på ditt hustak. Det tar bara ett par minuter.

Nyfiken på solceller?

Det är inte krångligt att skaffa solceller. Vi hjälper dig med allt, både före, under och efter installationen.

Solenergi i vardagen