Solceller på taket blev en ekonomisk fullträff

En stor familj i ett stort hus drar mycket energi. Detta såg Niclas Ljung på sina höga elräkningar. Men valet att installera solceller blev en ekonomisk fullträff. Nu kan familjen njuta av varmt vatten i poolen samtidigt som de sparar många tusenlappar.

Niclas Ljung värmer upp sin pool med hjälp av solceller

Producera din egen solel

Se vad du kan spara med solceller på taket i solcellskalkylen – det tar bara en minut!

I ett vitt stenhus från sextiotalet mitt i Malmö bor familjen Ljung. Den består av Niclas som arbetar som pastor i en frikyrka, hans fru Åsa och deras fem barn. Här har de bott i drygt fem år och de älskar sitt hus, inte minst den runda poolen på baksidan. Det fanns egentligen bara ett problem – en pool kan göra elräkningarna extremt dyra.

– Vi letade efter sätt att få ner elkostnaden och började fundera på solceller. Jag gillar ny teknik och mina vänner som hade installerat det var väldigt nöjda. Dessutom ligger huset i söderläge med taket i 45 graders vinkel så det är som gjort för solenergi, säger Niclas.

För ett år sedan, när de ändå skulle lägga om taket, bestämde de sig. Niclas tog in offerter från några olika leverantörer och valde till slut ett solcellspaket från E.ON. Totalt fick det plats med 52 solpaneler på vardera 300 W, som kan genera en sammanlagd effekt på ungefär 15000 kWh. Installationen gick på mindre än en vecka och stod klar i vintras.

– Allting gick supersmidigt och panelerna sitter på husets baksida så det är väldigt diskret. Framåt våren såg vi hur elproduktionen tog fart på allvar. En bra dag producerar vi runt 100 kWh egen solel, berättar Niclas medan han plockar ut en sockerkaka, gräddad av solenergi, ur ugnen för att fira äldsta dottern som idag ska göra sin första uppkörning.

Niclas Ljung skaffade solceller och sparar idag tusenlappar.

Nästan tusen kronor tillbaka varje månad

Solcellerna har även skapat några nya rutiner. Eftersom panelerna ger som mest energi de timmar när solen är uppe har familjen börjat att köra sin tvättmaskin och diskmaskin dagtid. Under sommarhalvåret ser de också till att värma upp sin 25 kubikmeter stora pool från gryning till skymning. Och det har visat sig spara in stora pengar.

– Vi använder poolen hela tiden på sommaren. Både barnen och barnbarnen älskar att komma hit och bada, och jag brukar själv ta ett dopp efter jobbet. Att hålla en temperatur runt 29 grader på vattnet har tidigare kostat oss runt 7000 kronor varje sommar. Men inte längre – nu kommer all el till poolen från våra solceller. Det är fantastiskt.

Att skaffa solceller har gjort gott för hushållsekonomin på flera plan. Den solel som familjen inte förbrukar säljer de nämligen tillbaka till E.ON, som dessutom betalar 1 krona extra plus aktuellt spotpris per kWh hela första året. Så istället för en elräkning på dryga 3000 har de hittills fått tillbaka mellan 500 och 1000 kronor varje månad.

– Första halvåret har vi sänkt vår förbrukning från 13000 till 9000 kWh. Dessutom har vi sålt 8500 kWh till E.ON. Och så får du ju tillbaka på skatten – 60 öre per kWh för den solel man matar ut i nätet. Så det blir väldigt många sparade tusenlappar varje år. Avbetalningstiden för solcellerna är beräknad till 7,5 år men jag tror det går snabbare än så, säger Niclas.

Höjer husets värde och skonar klimatet

Men det är inte bara den bantade elräkningen som gör Niclas så nöjd med sin investering. Han tycker också det känns bra att kunna bidra till klimatet, plus att det förstås är ett smart sätt att höja värdet på huset. Nu försöker han peppa andra att också välja solceller.

– Jag har en kompis som precis satt upp solpaneler och det blir säkert fler. Om man har hus i söderläge är det väldigt fördelaktigt. Vi är verkligen jättenöjda. Nu skulle man bara haft en liten vindsnurra i trädgården också när det är molnigt och blåsigt, skrattar Niclas.

När njuter du som mest av dina solceller?

– Det är härligt att åka ner till stranden och sedan gå in i appen på telefonen och se att vi har passerat 100 kWh när dagen går mot sitt slut. Då njuter man av solen av många skäl.

Niclas Ljung

Ålder: 49 år.

Yrke: Pastor i en frikyrka.

Familj: Hustrun Åsa, fem barn och tre barnbarn.

Bor: I en 1,5 plansvilla på 244 kvadrat i centrala Malmö.

Tips inför solcellsköp: "Läs på, ta in flera offerter och slå till. Det är väldigt enkelt."

Bästa med solceller: "Att tjäna pengar samtidigt som man gör något bra för klimatet."

Därför valde jag E.ON: "Jag har en god vän som jobbar på E.ON. Han övertalade mig! Och det är jag väldigt tacksam för."

Solceller bra för ekonomin

Är du nyfiken på vad solceller kan göra för din ekonomi? Läs mer om hur du både kan spara och tjäna pengar med solceller.

Solenergi i vardagen