Familjen Winther är självförsörjande på el stora delar av året, tack vare solcellerna på taket. För att manifestera sin kärlek till solenergin och inspirera fler att skaffa solceller har de startat sitt eget elbolag.

Se filmen om hur de startade eget med solceller

I det lilla samhället Hjärup, beläget mellan Malmö och Lund, bor Therése och David med döttrarna Saga och Lily. Familjens ”elresa” började med elbil och laddbox för att pappa David skulle kunna pendla billigare till jobbet i Landskrona. Därifrån blev steget till att skaffa solceller helt naturligt. 

– Vi tittade på det ekonomiskt och såg snabbt att vi hade möjligheten att investera i framtidens teknik. Så för oss var det en no brainer. Det betalar av sig ganska snabbt och vi har ju dessutom elbil – så varför betala en krona per mil när man kan ladda med solel och betala noll kronor, säger David. 

Hus med solceller på taket och egen elbolagsskylt

Från april till september-oktober producerar solcellerna mer el än vad familjen förbrukar. Det gör att de blir självförsörjande på el under hela sommarhalvåret. Men inte nog med det – överskottselen kan de dessutom sälja tillbaka till elnätet och få bra betalt för. Det var med bakgrund av detta som Therese och David valde att bli sitt eget elbolag.  

Vårt hus drivs ju runt av solcellerna som producerar elen vi förbrukar. Så vi är ju ”våra egna” och kan med gott samvete kalla oss för elbolag.

Och det finns fler delar än bara själva solcellerna i familjens Winthers elbolag. De har en stor neonskylt med sin egen logotyp på taket, en lysande LED-skylt på framsidan ut mot gatan och egna konton på sociala medier. 

– Vi vill ju sprida budskapet till så många som möjligt. Det är faktiskt det viktigaste skälet till att vi startade vårt elbolag – att kunna inspirera fler till att skaffa solceller och bidra till omställningen i samhället, berättar Therése.

Solceller lekstuga

Men det är inte bara David och Therése som är engagerade i klimatet. Äldsta dottern Saga äter bara vegetariskt och tycker om att familjen har en elbil. Och den yngsta dottern, fyraåriga Lily, har fått en egen solcell. Den sitter på taket på hennes lekstuga och driver en ljusslinga vid ingången. 

– Det är väldigt roligt att både Saga och Lily visar intresse, på sina egna sätt. Om vi ska lyckas ställa om till ett mer hållbart samhälle måste vi hjälpas åt. Här kan alla bidra med något, det är mina döttrar ett bra exempel på, säger Therése. 

Starta ditt eget elbolag

Se vad du kan spara med solceller på taket i solcellskalkylen – det tar bara en minut!