På vårt nya huvudkontor i Malmö står hållbarhet i fokus. Det nya huvudkontoret i Nyhamnen i Malmö kommer att certifieras enligt BREEAM Outstanding samtidigt som både huset och verksamheterna (både byggnaden och E.ONs verksamhet) certifieras enligt The Well Building Standard. BREEAM Outstanding är en miljöcertifiering som ställer höga krav på byggnadens miljöprestanda och miljöpåverkan, både under konstruktionen och under byggnadens livstid. BREEAM är helt och hållet kopplat till byggnaden och det är därför fastighetsägaren (Castellum) som ansvarar för certifieringen. WELL är en certifiering som fokuserar på människans hälsa och välmående i byggnader, i det här fallet E.ONs arbetsplats.

För att höja energieffektiviteten har huset en dubbelskalsfasad samtidigt som fasaden släpper in en stor mängd dagsljus. Dubbelskalsfasaden har ett stort mellanrum på 70 centimeter och fungerar som en täckjacka på vintern och som solskydd på sommaren. Innanför finns den vanliga fasaden gjord i material som tegel och trä. Allt material är valt med omsorg både om miljön och utformningen av huset.

Återbruk står i fokus
I inredningen av kontoret har i första hand möblerna från de gamla kontoren använts, men där det inte varit möjligt har vi försökt lösa det med återbruk. Till exempel har drygt 1 000 gamla kontorsskåp med skjutdörr byggts om till en ny typ av skåp för personlig förvaring.
En annan metod som använts för att möjliggöra återbruk är flocking. Flocking används till exempel för att göra insidan av smyckeskrin och innertak i bilar. Det kan göras med olika typer av återvunnet material som tyg, plastflaskor, metallrester och vinkorkar som ”sprutas” på produkten eller möbeln. Metoden ger ett förhöjt flamskydd och ökad akustisk förmåga, utöver att gamla möbler blir som nya.
Flocking har använts till att bättra på slitna bordsskärmar, stolar och bänkar.
- Det känns fantastiskt att vi kunnat använda återbruk, flocking och textilåtervinning i så stor utsträckning, det är ett resultat av gott samarbete, säger Linda Palac projektchef E.ONs nya nordiska huvudkontor.

Schyssta textilier så långt ögat kan nå
Alla textilier som vi behövt köpa in kommer från spillmaterial eller återbruk. Det är antingen textilier med produktionsfel som inte har kunnat säljas vidare eller som gamla kläder, lakan och gardiner där man återvinner dess fiber för att skapa nytt tyg och även från till exempel plast och nät upphämtat i hav eller i naturen. Och de textilier vi inte har kunnat återanvända från våra gamla kontor kommer att skickas till en fabrik i Danmark som återvinner textilierna till nya, så de kan få nytt liv hos någon annan.
