När vi hittar träd som ligger på elledningar finns det olika sätt att ta bort dem. Ett effektivt och lite säkrare sätt att få bort träd som fallit över vårt elnät är att spränga bort dem istället för att kapa dem med motorsåg.

I Kovland utanför Sundsvall ligger ett träd över elledningen. Två linjemontörer är på plats för att utföra sprängningen.

– Vi ser att det här är en effektiv teknik. Vi behöver inte kapa strömmen för våra kunder och det är också säkrare för montörerna, säger Lena Berglund, regionchef Nord på E.ON.

Smällen hörs en mil

Linjemontörerna har kontaktat markägaren för att få tillstånd att spränga. De har också informerat polisen och de som bor närmast. Smällen hörs inom radien av en mil, så det kan bli många frågor. Just förberedelsearbetet tar tid.

– Det kan också vara ett lite dyrare sätt, men vi tror att fördelarna överväger, säger Lena Berglund.

En nackdel är att djuren skräms av smällen.

– Framförallt hästar kan bli påverkade. Det här är inte en teknik vi använder när det finns hästar i närheten, säger Lena Berglund.

Ingen ny metod

Det här sättet att få bort träd från ledningarna är ingen ny metod.

– Det har framförallt använts när det varit större stormar. Annars har man använt sig av den traditionella tekniken. Vi känner nu att vi måste testa nya tekniker också, säger Lena Berglund.

I klippet nedan kan du se hur sprängningen går till och höra smällen. 

Så förnyar vi elnätet

Se hur vi gör det möjligt för Sverige att växa med förnybar energi.