Svenskarna blir allt mer miljömedvetna. Idag rullar det cirka 58 000 elektrifierade fordon i Sverige och enligt sajten elbilsstatistik.se ser man en fortsatt ökning.

I och med ökningen av elektrifierade bilar i samhället och ett ökat hållbarhetstänk hos företagare väljer allt fler arbetsgivare att erbjuda laddningsmöjligheter till sina anställda.

– Klimatet är enormt viktigt för oss. Allt vi gör utgår från skogen, därför är det oerhört viktigt för oss att jobba mot en mer hållbar framtid, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett Fossilfritt Södra på Södra Skogsägarna.

Södra Skogsägarna, eller Södra som det ofta kallas, är Sveriges största skogsägarförening med 51 000 skogsägare som medlemmar. Verksamheten nyttjar trädets alla delar och producerar såväl trävaror som pappersmassa, textilmassa och bioenergi.

Ska vara fossilfritt år 2030

Södra har som hållbarhetsmål att ha fossilfri produktion 2020 och transport år 2030. En del i att nå det målet är att installera laddstolpar som deras anställda kan använda.

– Våra anställda är beroende av att använda bilar. Dels att ta sig till och från våra olika produktionssajter och till skogsägarna. Många av våra anläggningar ligger på landsbygden och våra anställda behöver kunna pendla med bil. Alla bilresor som sker måste kunna göras på ett hållbart sätt och här kan man ladda sin elbil med lokalproducerad grön el, säger Henrik Brodin.

E.ON laddstolpe

Till en början kommer ett femtiotal laddplatser att installeras runt om Södras kontor och produktionsplatser. Men på sikt kommer det att bli fler, säger Henrik Brodin.

– Vi kommer till en början ha fler laddplatser än vi har elbilar, men vi bygger redan nu ut för framtiden, om vi ska nå våra mål måste vi införa fler tjänstebilar som är elektrifierade och allt fler av våra medarbetare kommer gå över till elektrifierade fordon.

Vad kommer det innebära för er som arbetsgivare?

– Att erbjuda möjligheten att kunna ladda sin elbil eller hybrid på jobbet tror jag är något som gör oss till en attraktiv arbetsgivare. I takt med att svenskarna blir allt mer miljömedvetna är vi redo att se till deras behov, säger Henrik Brodin.

Varför valde ni att samarbeta med E.ON?

– Det vi fastnade för med E.ON var att man erbjöd bra stöd och råd under hela processen. Från installation till drift och underhåll. Det sparar oss en hel del administrativt arbete och vi kan istället fokusera på att tillhandahålla en hållbar miljö för våra anställda och att ställa om samhället till en bioekonomi, avslutar Henrik Brodin.