Vad är normal energiförbrukning för villa?

En villa eller ett radhus som har direktverkande el som uppvärmning har en energiförbrukning på cirka 25 000 kWh per år. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så tillkommer det också hushållsel (som är all elkonsumtion utom uppvärmning). 

Vad är normal energiförbrukning för en lägenhet?

En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år (exklusive värme). 

Energitjuvar som ökar energiförbrukningen

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Kanske inte så konstigt egentligen – det som stjäl mest energi är ofta sådant vi inte funderar så mycket över. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Är det bara sådant du faktiskt uppskattar och har nytta av? Eller även annat – rent av sådant som är onödigt? Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta energispartips på åtgärder.

Med Mobilt BankID kan du som är kund hos oss logga in och följa din energiförbrukning.

Få kontroll över din elförbrukning och dina kostnader

I de flesta hem varierar energiförbrukningen under året, oavsett om du bor i villa eller lägenhet. I den här videon förklarar vi vad som påverkar förbrukningen. Genom att hålla koll på din förbrukning kan du enklare hitta energitjuvar och på så vis få ner din elkostnad.

 

Flicka står i sitt rum och sjunger med fön i handen

Lilla energisparboken

I broschyren får du koll på hur mycket energi som går åt i hemmet och var energitjuvarna finns.

Välj rätt elavtal för dig

Välj rätt elavtal

Vilket elavtal passar dig? Här finns allt du behöver ha koll på när du ska teckna ett nytt elavtal eller förnya ett befintligt.

Elavtal och elförbrukning i villa

Vi har samlat tips på vad du ska tänka på när du tecknar elavtal för hus och radhus.

Elavtal och elförbrukning i lägenhet

Vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för din lägenhet och vad är normal elförbrukning i en bostadsrätt?

Fast eller rörligt elpris?

Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt val av elavtal. Därför listar vi det du behöver veta om elpriser här.

Följ din elförbrukning i appen

I vår app kan du följa din förbrukning och dina kostnader och se hur de påverkas av dina vanor och andra faktorer som väder och vind. Vi ger dig tips och råd på vägen, så att du kan göra val som är bra för både dig och för miljön. Direkt i mobilen och helt gratis, såklart.

Hur mycket är en kilowattimme? Se hur länge den räcker.

El-förbrukning i kwh kopplat till ugn, mikrovågsugn, tv och kaffe
Illustration med text och bild hur lång tid en kilowattimme räcker för hårfön, dator, brödrost och bubbelbad

Här hittar du smarta energispartips

Hitta dina strömtjuvar

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.

Se över din belysning

Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Här har vi samlat våra bästa tips som faktiskt gör skillnad och hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.

Spara energi i köket

I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kökets vitvaror och hushållsaparater.

Hur mycket drar hemelektroniken?

Spelkonsoler och moderna gamingdatorer tenderar att bli mer energikrävande än sina föregångare, eftersom de är utrustade med kraftigare grafikkort och processorer.

Välj rätt uppvärmning

Att välja rätt värmesystem kan vara svårt och vilka alternativ du har beror på hur stort ditt hus är, var ni bor och vilka möjligheter som finns där. Vi har skapat en enkel guide som hjälper dig att välja.

Energi- och vattenförbrukning i villa

Vi använder vatten till mycket mer än att bara dricka och om man räknar till vattenförbrukningen per person så går det mesta till den personliga hygienen.