Vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för hus och radhus och vad är normal elförbrukning i en villa?
Vilket elavtal rekommenderar vi just nu för dig som bor i villa eller radhus?
Marknadens osäkerhet och de historiskt höga elpriserna har gjort att fast elpris under en period inte har varit att rekommendera. Nu är prisnivåerna mer intressanta, men för dig som vill ha flexibilitet och avvakta marknadsutvecklingen är rörligt elpris ett bra val. Kan och vill du styra din förbrukning till billigare timmar är timpris ett alternativ.
För dig som i förväg vill veta vad kilowattimmarna kostar, så kan du under en kortare period välja fast elpris. Tänk dock på att i förhand räkna ut vilken kostnad du kommer att få.
För dig som bor i villa eller radhus är det extra viktigt att tänka på elavtal då elförbrukningen vanligtvis är högre i ett hus än i en lägenhet.
Priserna kan röra sig ganska kraftigt i det korta perspektivet, och vår bedömning är att elpriset fortsatt kommer att visa på stora variationer. Med ett rörligt pris har du fördelen av att kunna följa med ner vid en eventuell prissänkning, även om en del framtida månader kan innebära ett tillfälligt högt pris. För dig med lägre förbrukning, och som känner dig trygg även om priset skulle stiga i vissa månader, är ett rörligt pris en bra rekommendation.
Har du ett rörligt pris kan det vara en god idé att regelbundet se över ditt elavtal inför vinterhalvåret, då förbrukningen oftast stiger. För dig som kan flytta din förbrukning till de timmar då elpriset är lägre, kan timpris vara ett alternativ att överväga.
Här på eon.se kan du läsa mer om rörligt elpris, om fastprisavtal, om timpris och en mer detaljerad prognos över framtida elpriser.
Förutom att göra en elprisjämförelse är minskad energianvändning det som får störst kortsiktig påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som inte förbrukas.
Vill du ha hjälp med att välja elavtal?
Vi finns här för dig så att du kan välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.
Elmarknaden just nu
Håll dig uppdaterad! Läs vår senaste analys av elmarknaden.
Ett rörligt elavtal består av en smart mix av förnybar energi.
Normal årsförbrukning el i villa och elkostnad per månad
En normal energiförbrukning för en villa eller ett radhus ligger på ungefär 20000-25000 kWh/år vilket motsvarar en elräkning på cirka 3000-3400 kronor i månaden. Om uppvärmningen av huset sker på annat sätt än med el, till exempel med fjärrvärme eller värmepump, brukar den normala elanvändningen vara lägre och hamna på ungefär 5000 kWh/år.
Vad påverkar elförbrukningen i huset?
Ibland ökar din elförbrukning utan du själv ändrat något i din energianvändning. Det finns alltså yttre faktorer som påverkar och inte minst uppvärmningen av huset inverkar på elkostnaderna. Äldre hus påverkas i högre grad än nybyggda hus av nya utomhustemperaturer och en enda grad kallare under vintern kan göra att en villa förbrukar runt 5 procent mer el.
Om det dessutom blåser blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet!

Hur mycket energi går det åt i ett hus?
Diagrammet visar hur användningen av hushållsel (allt utom uppvärmning) fördelar sig mellan olika områden.
- Belysning 1000 kWh
- Matlagning 800 kWh
- Kyl och frys 1000 kWh
- Tvätt och tork 1000 kWh
- Disk 350 kWh
- Elektroniska apprater 850 kWh
Se över din belysning
Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Vi har samlat våra bästa tips som hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.
Välj rätt uppvärmning
Att välja rätt värmesystem kan vara svårt och vilka alternativ du har beror på hur stort ditt hus är, var ni bor och vilka möjligheter som finns där. Vi har skapat en enkel guide som hjälper dig att välja.
Spara energi i köket
I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kökets vitvaror och hushållsapparater.
Hitta dina strömtjuvar
Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.