Vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för hus och radhus och vad är normal elförbrukning i ett villahushåll? 

Ska du som bor i villa välja ett fast eller rörligt elavtal? 

Det är inte helt enkelt att göra ett val mellan fast och rörligt elpris. Principen är att om du har en hög elförbrukning och samtidigt små marginaler i din hushållsbudget bör du välja ett fast elprisavtal för att minska dina oförutsedda kostnader. Men historiken visar att många på längre sikt tjänar på att ha ett elabonnemang med rörligt elpris.

För dig som bor i villa eller radhus är det extra viktigt att tänka på elavtal då elförbrukningen vanligtvis är högre i ett hus än i en lägenhet. Om du har utrymme i ekonomin att klara svängningarna på elbörsen som påverkar elpriset kan det med andra ord löna sig över tid att ha ett rörligt elpris. Annars kanske tryggheten som ett fast elpris medför är att rekommendera då elpriset är det samma varje månad och det endast är din förbrukning som kan variera mellan olika månader.

Vilket elavtal rekommenderar vi på E.ON just nu för dig som bor i villa eller radhus? 

Inom den närmaste framtiden kommer utvecklingen av elpriset fortsatt vara kopplat till nederbördsmängd, vind samt den så kallade hydrologiska balansen, det vill säga nuvarande och förväntad tillgång på vatten för vattenkraftsproducenterna. Även priserna på gas, kol och utsläppsrätter kommer få stor inverkan på det nordiska elpriset inför den här hösten.

Tillgången och priset för gas kommer, tillsammans med utsläppsrätterna, vara en stark prisdrivare, då lagernivåerna för gas i Europa fortsatt ligger under normala nivåer för årstiden.

I nuläget är vår bedömning inför hösten och vintern att elpriset i Sverige kommer ligga kvar på nuvarande nivåer eller stiga ytterligare. På kontinenten är priset fortsatt avsevärt högre än i södra Sverige vilket innebär en betydande risk för fortsatta prisuppgångar.

Att mängden vatten som finns tillgänglig för vattenkraftsproducenterna just nu är mindre än normalt för årstiden innebär också en ökad känslighet för priset i norr samt att vattenkraftsproducenterna har större kontroll på vattenflödena och sannolikt kan lyfta spotpriset ytterligare. Även elexporten söderut kommer fortsätta i den mån överföringskapaciteten tillåter då elproducenterna får så pass mycket bättre betalt för elen på kontinenten.

Vid stora förändringar när det gäller vind och nederbörd kan dock priserna röra sig relativt kraftigt i det korta perspektivet.

Fastprisavtalet på 3 år ser för närvarande ganska dyrt ut i prisområde Malmö (SE4), dock ligger både det rörliga priset och fastpris 1 år just nu ännu högre. 

För dig som har lite högre förbrukning, till exempel bor i villa, ger ett rörligt pris med pristak eller ett fastprisalternativ en större trygghet och är därför en bra rekommendation. Fastpris 3 år är billigare än Fastpris 1år, men i dagens höga prisläge rekommenderar vi ändå att binda upp priset på en kortare tidshorisont. Ett vinteravtal är också ett bra alternativ om du vill prissäkra endast vintermånaderna. Hör gärna av dig till vår kundtjänst om du vill se över ditt elavtal.

Har du ett rörligt pris idag kan det vara en god idé att se över ditt elavtal inför vintern, då förbrukningen oftast stiger, och överväga om du vill vara kvar på ett rörligt pris, lägga till ett pristak eller kostnadsfritt byta till ett fastprisavtal eller vinteravtal.

Här kan du läsa mer om rörligt elpris med och utan pristak, om fastprisavtal och en mer detaljerad prognos över framtida elpriser

Rörligt elpris 1 år

  • Passar dig som har en buffert att klara eventuella pristoppar

  • Historiskt lägsta priset över tid

  • Du kan när som helst byta till något av våra fastprisavtal

  • Om elpriset stiger på marknaden stiger även dina elkostnader

Ett rörligt elavtal består alltid av en smart mix av förnybar energi.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du kan välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Normal årsförbrukning av el i villa och elkostnad per månad 

En normal energiförbrukning för en villa eller ett radhus ligger på ungefär 20000-25000 kWh/år vilket motsvarar en elräkning på cirka 3000-3400  kronor i månaden. Om uppvärmningen av huset sker på annat sätt än med el, till exempel med fjärrvärme eller värmepump, brukar den normala elanvändningen vara lägre och hamna på ungefär 5000 kWh/år.

Vad påverkar elförbrukningen i huset?

Ibland ökar din elförbrukning utan du själv ändrat något i din energianvändning. Det finns alltså yttre faktorer som påverkar och inte minst uppvärmningen av huset inverkar på elkostnaderna. Äldre hus påverkas i högre grad än nybyggda hus av nya utomhustemperaturer och en enda grad kallare under vintern kan göra att en villa förbrukar runt 5 procent mer el.

Om det dessutom blåser blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet! 

Beräkna energiförbrukning i villan

I E.ON appen kan du enkelt följa din elförbrukning och se hur det påverkas av hushållets vanor. Du kan även se temperaturdata från SMHI och få hjälp att förstå hur din förbrukning påverkas av faktorer som väder och vind. 

Genomsnittlig elförbrukning för ett villahushåll

Vad i hemmet drar mest el och hur ser den genomsnittliga elförbrukningen ut fördelat på olika områden? 

Diagram på elförbrukning i en villa

Hur mycket energi går det åt i ett hus?

Diagrammet visar hur användningen av hushållsel (allt utom uppvärmning) fördelar sig mellan olika områden. 

  • Belysning 1000 kWh
  • Matlagning 800 kWh
  • Kyl och frys 1000 kWh
  • Tvätt och tork 1000 kWh
  • Disk 350 kWh
  • Elektroniska apprater 850 kWh

Energispartips för dig som bor i villa

Här hittar du användbara tips och råd för hur du kan spara el och minska dina elkostnader i hemmet. 

Se över din belysning

Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Vi har samlat våra bästa tips som hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.

Välj rätt uppvärmning

Att välja rätt värmesystem kan vara svårt och vilka alternativ du har beror på hur stort ditt hus är, var ni bor och vilka möjligheter som finns där. Vi har skapat en enkel guide som hjälper dig att välja.

Spara energi i köket

I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kökets vitvaror och hushållsaparater.

Hitta dina strömtjuvar

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.