Bygger du hus, planerar du att renovera eller vill du skaffa solceller? När du ska göra en elanslutning till elnätet eller ändra din nuvarande elanslutning finns det en del att tänka på. Här får du veta hur det går till och vad du behöver göra. 

Har du redan påbörjat en elanslutning och vill veta hur det går?

Vilken typ av elanslutning vill du göra?

Se processen steg för steg, vad det kostar och hur lång tid det tar. 

Ny elanslutning

När du bygger hus, anordnar ett event eller vill återansluta en fastighet till elnätet. 

Ändra din befintliga elanslutning

När du vill byta plats på ditt mätarskåp, höja din mätarsäkring eller flytta våra elledningar.

Anslutning av solceller

Hur du ansluter solceller till elnätet och vad du ska tänka på när du köper din solcellsanläggning.

Många anslutningsärenden – kontakta installatör i god tid

Vi gläds med att många vill ansluta till vårt elnät just nu.

En elanslutning från förfrågan till det att ett hus fått el, kan ta allt från ett par månader till över ett år. Processen ser väldigt olika ut beroende på hur de aktuella förutsättningarna, geografisk placering och storlek på anslutningen.

Många vill också bidra till energiomställningen genom att installera solceller. Detta medför att våra handläggningstider är längre än vanligt. Det kan ta upp till tio veckor innan en handläggare hos oss kan börja hantera ett anslutningsärende. 

Vi gör vårt yttersta för att påskynda hanteringen och är tacksamma om du som kund kontaktar en installatör i god tid.

 

Vem ansvarar för vad vid en elanläggning?

Äger du en elanläggning har du ett stort ansvar för dess säkerhet. Du står för allt arbete på din tomt, som att gräva, lägga kabelskyddsrör och återställa. Du ansvarar också för mätarskåpet där vår elmätare sitter. Som ägare av anläggningen är du skyldig enligt lag att anlita ett elföretag som är auktoriserat för det arbete som ska göras. 

Vi ansvarar för allt arbete utanför din tomt, dra in inkommande elledning i kabelskyddsröret på din tomt och montera elmätaren.

Illustration över ansvaret vid en elanläggning

De turkosa sifforna markerar vad du ansvarar för och de röda vad vi ansvarar för. 

Installera mätarskåp

Du ser till att det finns ett mätarskåp som vi kan montera vår elmätare i. Ta hjälp av din elektriker för att installera mätarskåpet.

Gräva på din tomt 

Du står för för grävning och återställning på din tomt. Tänk på att stämma av med din elektriker, eftersom hen får veta av oss var du ska gräva.

Lägga kabelskyddsrör 

Du ger i uppdrag till din elektriker att lägga ett kabelskyddsrör enligt våra anvisningar. Eftersom arbetet kräver auktorisation ansvarar din elektriker för att det blir rätt.

Montera elmätare

Vi ansvarar för att montera elmätare i ditt mätarskåp.

Dra in inkommande elledning på din tomt 

Vi ser till att dra in inkommande elledning på din tomt, i det kabelskyddsrör som din elektriker lagt.

Arbete utanför din tomt

För att du ska kunna få el krävs en del arbete utanför din tomt. Vi ansvarar exempelvis för  att lägga nya ledningar, placera kabelskåp och nätstation.

 

Hur går en elanslutning till?

Oavsett om du vill göra en ny elanslutning, ändra din nuvarande elanslutning eller ansluta solceller till elnätet, behöver du anlita ett auktoriserat elföretag. Det är den elektrikern som anmäler elanslutningen till oss. Innebär elanslutningen en kostnad skickar vi en offert till dig. Sedan förbereder elektrikern elanslutningen, så att vi kan göra klart arbetet. Hos Elsäkerhetsverket kan du söka efter auktoriserade elföretag i närheten.

 

Är du företagskund?

Här kan du ta reda på hur du ansluter en ny verksamhet till elnätet eller ändrar en befintlig anslutning.

Frågor och svar

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Får jag flytta er utrustning?

När vi placerar ut vår utrustning (luftledning, stolpar, kabelskåp) så tecknar vi ett avtal med markägaren. Om du vill flytta på vår utrustning, så kan vi flytta på den, mot en kostnad. Den exakta kostnaden får du via en offert från oss. Vill du beställa en offert, kontaktar du kundservice.

Vad kostar elanslutningen?

Det finns en grundavgift för alla anslutningar inom 200 meter från anslutningspunkten på ledningsnätet. För anslutningar längre bort än 200 meter tillkommer det dessutom en meteravgift. Den varierar beroende på hur långt bort från anslutningspunkten anslutningen är. Denna metod för prissättningar kommer från Energimarknadsinspektionen. 

Exempel: en elanslutning som befinner sig 700 meter från anslutningspunkten i elnätet, utan grannar att dela kostnaden med: grundavgift 44 375 kronor + 381,25 kronor/meter (200-600 meter) * 400 meter + 908,75 kronor/meter (600-1 200 meter) * 100 meter = 287 750 kronor.

Se avgifter och fler exempel för nya elanslutningar

Hur lång tid tar arbetet med en elanslutning?

Hur lång tid det tar att göra en ny elanslutning eller ändra en befintlig beror på hur mycket arbete som krävs. Ska vi till exempel gräva utanför din tomt behöver vi söka och få tillstånd från kommunen eller annan markägare. Därför kan arbetet med en elanslutning ta allt mellan några få veckor upp till sex månader. I sällsynta fall ännu längre tid. I offerten får du alltid en tidplan baserad på det arbete som behöver göras på och utanför din tomt.  

man i kundservice bevarar frågor om elanslutning

Vill du veta mer om elanslutning till elnätet? 

Kontakta våra anslutnings­experter.

Telefon: 010-228 30 29
Öppettider: Vardagar 09.00-16.30.

För övriga frågor kontakta vår kundservice.

Därför behövs elnätsavgiften

Se vad du betalar för och hur vi framtidssäkrar elnätet.