Har du möjlighet att flytta delar av din förbrukning till de timmar på dygnet då priset är lägst? Då kan ett elavtal med timpris vara intressant för dig.

Timpris innebär att du som kund betalar för exakt så som din förbrukning sett ut under månaden, timme för timme, till skillnad från rörligt pris där månadens elfaktura baseras på hur förbrukningsmönstret sett ut för kollektivet E.ON-kunder som har rörligt pris i ditt elområde.

Flexibilitet i förbrukningen kan ge lägre elpris

Ett elavtal med timpris passar allra bäst för dig som ändå tänkt ha ett pris som rör sig med marknaden, det vill säga inte ett fastpris, och som har möjlighet att flytta förbrukningen över dygnet. Ofta är det under natten som elpriset är lägst. Kan du planera exempelvis dina tvättider eller elbilsladdning till de timmar då priset är lägre kan du dra nytta av ett timpris. Om du däremot inte har möjlighet att förändra förbrukningen kan det istället bli dyrare för dig som kund.

Passar ett timavtal din förbrukning?

Om du har tänkt göra som vanligt och inte ändra något i ditt förbrukningsmönster för elen är det bäst att fortsätta med rörligt pris. Har du däremot utrymme att vara flexibel och är intresserad av att följa elprisets utveckling över dygnet, ja då kan det vara idé att testa ett timprisavtal.

Följ när elen är billigast på dygnet

Vi tar ett exempel: En elkund med timprisavtal ser att det kommer att vara en tillfällig pristopp mellan klockan 16.00 och 17.00. För att köpa så lite el som möjligt i denna dyra timme, och därmed försöka hålla månadens elräkning så låg som möjligt, planerar kunden för att exempelvis ladda elbilen och köra tvättmaskinen senare under kvällen och natten när elpriset är lägre.

En kund med rörligt pris behöver däremot inte hålla koll på pristoppar, eftersom det inte spelar så stor roll när förbrukningen sker. Alla betalar alltid för sin exakta förbrukning, men priset slås ut på hela kollektivets elanvändning under månadens timmar. Om kollektivet har förbrukat el när det är som dyrast påverkar det allas pris för månaden, men samma gäller förstås för de billigare timmarna.

Vill du ladda bilen när elen är som billigast? 

Då kan ett elavtal med timpris vara något för dig. Med timpris ändras elpriset varje timme och oftast är det som lägst på natten. Med en laddbox laddar du upp till fem gånger snabbare och hinner därför ladda bilen full under natten. Så här kommer du igång att ladda bilen när elen är som billigast:

  1. Utforska våra laddboxar
  2. Beställ laddbox
  3. Byt till timpris

Kom igång redan idag!

laddning av elbil

Teckna avtal med timmätning hos E.ON

Du kan teckna timpris med E.ON genom att kontakta vår kundservice vardagar klockan 9.00-16.30 på telefon 010-228 34 80. Innan avtalet kan starta behöver det dock säkerställas att din elmätare klarar av att mäta din förbrukning på timnivå.

Innan ditt timprisavtal kan börja

Många av dagens elmätare kan redan mäta per timme och då behövs det oftast bara göras en ändring i hur mätvärdena samlas in av nätägaren. Det går i så fall ganska fort att ändra, oftast kan du då påbörja ditt timavtal inom några veckor eller vid kommande månadsskifte.

Om din nuvarande elmätare däremot inte kan mäta förbrukningen på timnivå behöver nätägaren byta mätaren. Detta är kostnadsfritt för dig som kund. Det kan dock ta någon månad, ibland ännu längre, innan den nya mätaren är på plats och ditt timavtal kan starta. I mellantiden har du rörligt pris. När nätägaren meddelat oss att mätaren är bytt ser vi till att ditt avtal går över till det timavtal som du tecknat.

Vanliga frågor och svar om timpris

När är elen billigast?

Det finns inget rakt svar på när på dygnet det är billigast elpris, men det går att se mönster över tid. Oftast beror det lägre priset på att färre människor använder el. Timpriser på el baseras på elbörsen idag, det vill säga Nordpools spotpris timme för timme.

Är elen billigare på natten?

Timkostnaden för el varierar och därmed även när på dygnet det är billigare elpriser. Men generellt är elen billigare på natten, när de flesta sover och inte använder lika mycket el.

Vilken tid på dygnet är elen billigast? 

En viktig förutsättning för att ha fördelar av ett timprisavtal el är att du har möjlighet och intresse att följa elpris under dygnet. Oftast är elpriset högre under de timmar då flest använder el, och tvärtom billigast när förbrukningen går ner.

Hur sänker jag mitt elpris?

Om du tror att du har rätt förutsättningar för ett timprisavtal finns det möjlighet att sänka dina elkostnader med det. Men glöm inte att den billigaste elen är den du inte använder. Att spara energi är det som ger störst effekt på kort sikt.

Vad är skillnaden mellan spotpris och timpris?

Spotpris och timpris är i grunden samma sak. Spotpriset är det som sätts på elbörsen Nordpool, och som ligger till grund för både rörligt pris-avtal och timprisavtal. Timpris är E.ONs namn på det avtal som baseras till 100 % på spotpriset. I kostnaden för timprisavtal tillkommer sedan bland annat myndighetsavgifter, kostnad för elcertifikat samt påslag ovanpå spotpriset.