Några lampor kan väl inte göra så stor skillnad på elräkningen? Det kanske stämmer för varje enskild lampa, men tillsammans – och över tid – förbrukar de en hel del energi. Därför är det klokt att se över vad man har för lampor hemma och se till att byta ut samtliga till energisparande varianter.

Det enklaste tipset: släck lamporna

Det bästa sättet att spara energi är förstås att inte använda den alls. Gör det därför till en vana att släcka efter dig när du lämnar ett rum som du vet att du inte kommer att vara i på ett tag, eller när du lämnar ditt hem. För vem behöver lyset om det inte är någon i rummet?

Byt lampor inomhus och utomhus 

Idag finns det energisnåla alternativ till i princip all sorts belysning i ditt hem. 

Det mest energieffektiva alternativet är LED-lampor, som går att få både för inomhus- och utomhusanvändning. 

kvinna byter lampa i lampskärm

Vad är skillnaden mellan olika typer av lampor?

LED-, glöd-, lågenergi- och halogenlampor har ju en och samma uppgift men gör den på lite olika sätt, som kräver olika mycket energi.

 • Glödlampa
  Ljuset från en glödlampa skapas när en tråd av elektriskt ledande material hettas upp och ger ifrån sig ett sken. De främsta fördelarna är estetiska då traditionella glödlampor ger ett fint sken. Nackdelen med glödlampan är att den konsumerar mycket energi i förhållande till ljuset den avger – endast 5 procent av elen blir till faktiskt ljus, resten blir värme.
 • Halogenlampa
  Halogenlampor fungerar ungefär som vanliga glödlampor. Skillnaden är att den också innehåller gaser som skapar ett kretslopp och gör att glödtråden kan hålla en högre temperatur. Det gör att halogenlampan har väsentligt längre livslängd än en vanlig glödlampa. Halogenlampan är dock relativt energikrävande, även om den är mer energieffektiv än glödlampan.
 • Lågenergilampa
  Lågenergilampor består av en typ av lysrör. Jämfört med halogenlampor och glödlampor klassas de som energieffektiva, men det tar lång tid för dem att nå full effekt. En annan nackdel med lågenergilampor är att ju oftare de tänds och släcks, desto kortare blir livslängden.
 • LED-lampa
  LED-lampor är de i särklass mest energisparande lamporna. Lampan består av en lysdiod med ett eget kylsystem som håller temperaturen nere. Det ger LED-lampan sin långa livslängd – hela 25 gånger längre än en traditionell glödlampa. Den behöver också bara en bråkdel av energin andra som andra lampor anvädner för att ge samma ljusstyrka. En LED-lampa med en effekt på runt 5 W motsvarar samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa på 40 W. LED-lampor kostar ofta mer än andra lampor, men att välja en LED-lampa lönar sig alltid i längden. En nackdel med LED-lampor är de inte är lika enkla att dimra som andra lampor. Men det finns en typ av specialdimmer som du kan installera.

Hur mycket el förbrukar olika lampor?

Av alla alternativ på marknaden är LED-lampor det överlägset bästa valet, både när det kommer till låg förbrukning och livslängd – en LED-lampa drar 80 procent mindre ström och håller hela 25 gånger längre än en vanlig glödlampa.

Så mycket drar lamporna:

LED-lampa

Vanlig effekt: 5 W
Ljusstyrka: 450+ lumen
Livslängd: 25 000 timmar
Förbrukning: 0,12 kWh/dygn

Lågenergilampa

Vanlig effekt: 10 W
Ljusstyrka: 450+ lumen
Livslängd: 10 000 timmar
Förbrukning: 0,24 kWh/dygn

Halogenlampa

Vanlig effekt: 29 W
Ljusstyrka: 450+ lumen
Livslängd: 1 000 timmar
Förbrukning: 0,69 kWh/dygn

Glödlampa

Vanlig effekt: 40 W
Ljusstyrka: 450+ lumen
Livslängd: 1 000 timmar
Förbrukning: 0,96 kWh/dygn

Hand släcker lampa

Vad innebär watt och lumen?

Watt (W) och lumen (lm) är två begrepp du säkert stött på när du stått i affären för att välja lampa. Wattalet har med effekten och energiförbrukningen att göra och egentligen inte så mycket med hur mycket ljus en lampa ger, även om det var så man mätte förr. 

Idag hittar du lampans lumenvärde på förpackningen. Lumen är ett mått som talar om hur starkt en lampa lyser. Du behöver alltså egentligen inte tänka på hur stark effekt en lampa har, utan kan gå på lumenvärdet istället. En LED-lampa på 5 W kan exempelvis ge lika starkt ljus som en vanlig glödlampa på 40 W – men förbrukar bara 20 procent så mycket el. 

Läs mer om kilowatt

kvinna med hund sitter vid dator

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst.