• Glödlampa
  Ljuset från en glödlampa skapas när en tråd av elektriskt ledande material hettas upp och ger ifrån sig ett sken. De främsta fördelarna är estetiska då traditionella glödlampor ger ett fint sken. Nackdelen med glödlampan är att den konsumerar mycket energi i förhållande till ljuset den avger – endast 5 procent av elen blir till faktiskt ljus, resten blir värme.
 • Halogenlampa
  Halogenlampor fungerar ungefär som vanliga glödlampor. Skillnaden är att den också innehåller gaser som skapar ett kretslopp och gör att glödtråden kan hålla en högre temperatur. Det gör att halogenlampan har väsentligt längre livslängd än en vanlig glödlampa. Halogenlampan är dock relativt energikrävande, även om den är mer energieffektiv än glödlampan.
 • Lågenergilampa
  Lågenergilampor består av en typ av lysrör. Jämfört med halogenlampor och glödlampor klassas de som energieffektiva, men det tar lång tid för dem att nå full effekt. En annan nackdel med lågenergilampor är att ju oftare de tänds och släcks, desto kortare blir livslängden.
 • LED-lampa
  LED-lampor är de i särklass mest energisparande lamporna. Lampan består av en lysdiod med ett eget kylsystem som håller temperaturen nere. Det ger LED-lampan sin långa livslängd – hela 25 gånger längre än en traditionell glödlampa. Den behöver också bara en bråkdel av energin andra som andra lampor anvädner för att ge samma ljusstyrka. En LED-lampa med en effekt på runt 5 W motsvarar samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa på 40 W. LED-lampor kostar ofta mer än andra lampor, men att välja en LED-lampa lönar sig alltid i längden. En nackdel med LED-lampor är de inte är lika enkla att dimra som andra lampor. Men det finns en typ av specialdimmer som du kan installera.