Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Här har vi samlat våra bästa tips som faktiskt gör skillnad och hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Byt ut vanliga glödlampor mot LED-lampor

Idag finns det väldigt energisnåla lampor på marknaden. En LED-lampa använder bara 20 procent av den elförbrukning en vanlig glödlampa behöver. Den har dessutom en bättre livslängd än både glöd- och halogenlampan. Ofta kan den hålla upp till 25 000 timmar beroende på modell. Det är en stor skillnad jämfört med glödlampan som har en livslängd på upp emot 1 000 timmar, vilket motsvarar en månad. Använder du timer får du se upp så att den inte drar mer el än vad lamporna gör.

Lågenenergilampor vs LED-lampor

Lågenergilampor är fortsatt ett energisnålt alternativ men för miljön är de sämre då de innehåller en liten mängd kvicksilver. Välj istället LED-lampan som är bäst både ur ett energi- och miljöperspektiv.

LED- och solcellslampor för utomhusbelysning

Det finns utomhussäkra och energieffektiva LED-lampor som du kan byta ut mot din gamla utomhusbelysning. Även solcellsbelysning som drivs på solenergi kan vara ett smart alternativ för att exempelvis lysa upp trädgården eller garageuppfarten. 

Släck lamporna när de inte används

Det kanske enklaste tipset som alla kan göra är att aktivt släcka ljuset när det inte används eller när du lämnar ett rum. Det finns också mer automatiserade lösningar som tänder och släcker ljuset åt dig, exempelvis med hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och timers.

Använd LED-lysrör där det ska lysa länge

I exempelvis garage, förråd och ovanför köksbänken passar det bra med lysrör. De finns som LED och är både energisnåla och har lång livslängd. Dessutom ger de ett bra allmänljus.

Använd dimmer

Med dimmer sparar du både energi och får möjlighet att justera ljusmängden efter tillfälle och humör. Se bara till att hitta en dimmer som fungerar till dina lampor, allra helst LED-lampor. Ta hjälp av en behörig elektriker med installationen.

Byt ut spotlights med halogenlampor till LED-lampor

Kolla om du kan byta ut spotlights med halogenlampor mot LED-lampor. De drar mindre ström och har ännu längre livslängd. Dessutom blir de inte särskilt varma och är därför det brandsäkraste alternativet.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du kan välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.