Dags att flytta? Allt ska packas ner och det är mycket att tänka på. Oavsett om du anlitar en flyttfirma eller får flytthjälp på annat sätt behövs planering. Men oroa dig inte, vi har gjort en checklista med allt du behöver göra innan, under och efter flytten – både för dig som flyttar hemifrån första gången och för dig som har flyttat flera gånger.

Abonnemang och löpande utgifter

Anmäl flytt av ditt elnätsavtal och teckna nytt elhandelsavtal

När du flyttar behöver du säga du upp ditt elnätsavtal på din gamla adress samt anmäla flytt av ditt elnätsavtal och teckna elhandelsavtal på din nya adress.

Flyttar du till lägenhet? Tänk då på att du behöver du ta reda på ditt fyrsiffriga lägenhetsnummer och fylla i det i din flyttanmälan.

Glöm inte att om du har fjärrvärme eller gasuppvärmning på din gamla adress så måste du även säga upp detta.

Teckna nytt bredband

Teckna nytt bredband innan du faktiskt flyttat till den nya bostaden så internet är igång och fungerar redan när du anländer till din nya bostad. Tänk på att bredbandsbolag ofta har långa uppsägningstider. Kolla med din bredbandsleverantör hur lång uppsägningstiden är för ditt abonnemang. Tänk på att eventuell IP-telefoni kopplad till ditt bredband också påverkas.

Säg upp tjänster som du inte längre använder

Om du flyttar till eller från ett hus behöver du oftast säga upp och/eller teckna avtal för sophämtning, vatten och avlopp. Glöm inte heller att säga upp andra tjänster som du inte kommer att använda när du har flyttat, som till exempel träningskort på lokala gymmet och medlemskap i lokala föreningar.

Flytta adressen på din dagstidning

Om du får dagstidning eller andra tryckta tidskrifter hem i brevlådan så glöm inte att meddela din nya adress.

Flytta tv-abonnemang

Om du har en TV-tjänst eller ett kanalpaket så glöm inte att meddela din TV-leverantör om flytten.

Ansökningar

Parkeringsplats

Om du har bil och vill ha en parkeringsplats i närheten av ditt nya boende kan det vara bra att ansöka i god tid. Kolla även vilken eventuell uppsägningstid du har på din nuvarande plats och säg upp den.

Förskole- och skolplats

Fundera över var barnen ska gå i skola eller förskola och ansök om ny plats. Du behöver även säga upp den nuvarande platsen. Ofta går det att också hälsa på i den nya skolan eller förskolan i förväg för att förbereda barnen inför bytet.

Flyttledigt

Så snart du vet vilken dag flytten blir kan det vara bra att meddela jobbet eller skolan att du behöver vara ledig. Vissa arbetsgivare erbjuder betald ledighet under själva flyttdagen, kolla upp om denna permission gäller på din arbetsplats. 

Bokningar inför flytten

Boka hantverkare

Om du ska börja renovera ditt nya hus eller din nya lägenhet direkt kan det vara en bra idé att kontakta hantverkare i god tid.

Boka förvaringslösning och magasinering

Om du ska mellanlanda på en tillfällig adress i samband med flytten kan du boka plats för magasinering av dina saker. Glöm inte att rutavdrag även kan göras vid flytt till och från magasinering, såvida magasineringen utgör ett led i flytten mellan bostäderna.

Boka flyttfirma eller hyr fordon

Boka eventuell flytthjälp i god tid. Om du har dyrbara eller tunga föremål kan det vara bra att fråga flyttfirman hur det fungerar, vissa flyttfirmor debiterar extra för särskilt tunga föremål.

Om du väljer att flytta på egen hand: boka hyra av flyttbil eller släp hos en hyrbilsfirma eller på en bensinmack. Ett tips är att också låna eller hyra en säckkärra att flytta lådor och andra stora saker med.

Om du vill ha hjälp av vänner och familj är det förstås bra att fråga i god tid.

ikon för flyttstädning

Flyttstädning

Om du ska sköta flyttstädningen själv har vi satt ihop en checklista med bra tips för effektiv och skinande rengöring av ditt hem inför flytten. Du kan enkelt göra dina egna miljövänliga rengöringsprodukter med ättika, vatten, såpa och bikarbonat.

Väljer du i stället att anlita en städfirma är det viktigt att vara ute i god tid.

ikon för försäkringar

Försäkringar

Det är viktigt att meddela ditt försäkringsbolag om att du byter adress och säkerställa att du är försäkrad under hela flyttprocessen. Se också till att du har rätt försäkring beroende på vilken boendeform du har. Om du flyttar till bostadsrätt kan du även behöva teckna bostadsrättstillägg. Kolla först med din förening vad som ingår.

Adressändring och flyttanmälan 

Hos Skatteverket anmäler du kostnadsfritt att du har flyttat till ny adress. Din flyttanmälan ska vara gjord senast en vecka efter att du har flyttat för att den nya adressen ska gälla från inflyttningsdagen.

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket

Du kan även göra adressändring och beställa eftersändning av din post på Adressändring.se.

ikon för flyttpackning

Flyttpackning

När det gäller flyttpackning är det viktigt att ha en plan. På vår sida om flyttpackning har vi samlat allt du behöver för att packa smart.

ikon för nycklar

Nycklar

Kolla så att du har alla nycklar till din bostad. Om någon nyckel fattas kan du behöva meddela fastighetsvärden eller hyresvärden om du bor i lägenhet.

Bra! Nu är du väl förberedd för vad du behöver tänka på innan flytten.

Checklista under flyttdagen

Det tar nästan alltid längre tid än man tror att flytta. Därför är det bra att planera så mycket som möjligt i förväg så att inte något viktigt glöms bort. 

Att ha snacks, frukt och andra energireserver lättillgängliga under hela dagen och att ta småpauser då och då är bra för att undvika onödig trötthet och irritation. Se även till att nödvändig medicin och första hjälpen finns lättillgängliga under hela flytten.

  • Om du har möjlighet kan det vara bra att börja dagen med att kontrollera att nya bostaden har flyttstädats ordentligt, innan ni börjar bära in dina saker.

  • Tänk på ordningen när du lastar flyttbilen. Det du lastar in först kommer ut sist, så vänta till sist med det du vill få ut först.

  • Innan du lämnar din gamla bostad: gå en runda och kolla att du inte har glömt något i exempelvis diskmaskinen eller tvättmaskinen.

  • Avlägsna namnskylten från din gamla brevlåda eller brevinkast.

  • Läs av elmätaren och gasmätaren i både gamla och nya bostaden. Om du bor i ett hus, kontrollera även vattenmätaren.

  • Bär in alla lådor i rätt rum direkt, så blir det enklare när det är dags att packa upp.

Så där ja! Nu har du koll på vad du behöver tänka på under flytten.

Checklista efter flytten

  • Dokumentera eventuella skador du hittar i din nya bostad som inte är med i besiktningsprotokollet

  • Fäst en namnskylt på din nya brevlåda eller dörr.

  • Om du lämnade en depositionsavgift för din förra bostad, se till att få pengarna tillbaka när städningen är godkänd.

Så där ja! Nu vet du vad du behöver tänka på under hela flyttprocessen.

Vanliga frågor och svar vid flytt

Det tar nästan alltid längre tid än man tror att flytta. Därför är det bra att planera så mycket som möjligt i förväg så att inte något viktigt glöms bort. Att ha snacks, frukt och andra energireserver lättillgängliga under hela dagen och att ta

småpauser då och då är bra för att undvika onödig trötthet och irritation. Se även till att nödvändig medicin och första hjälpen finns lättillgängliga under hela flytten. 

Var gör jag en flyttanmälan?

Du gör din flyttanmälan hos Skatteverket, gärna så snart du vet vilket datum du ska flytta. Annars är det minst fem arbetsdagar innan flytten och senast en vecka efter att du har flyttat som gäller för att din nya adress ska gälla från inflyttningsdagen.

Vad ska jag tänka på vid en flytt?

Det finns mycket som behöver tänkas på vid en flytt. Därför har vi gjort flera checklistor till dig som flyttar, bland annat denna sida. Ett generellt tips för att göra flytten så smidig som möjligt är att planera väl. Det kan också vara bra att utgå ifrån att en flytt oftast tar längre tid än man tror.

Hur flyttar man smidigast?

Hur smidigt det går beror förstås på var du ska flytta och hur. Men genom att planera din flytt i god tid kan du komma långt. Det gör du enklast genom att börja flyttpacka tidigt. Fundera även över om du vill anlita flyttfirma eller inte och vem som ska flyttstäda, så du är förberedd när det är dags.

Fixa elavtalet när du flyttar 

När du flyttar behöver du säga du upp ditt elnätsavtal på din gamla adress samt anmäla flytt av ditt elnätsavtal och teckna elhandelsavtal på din nya adress. 

Fler artiklar för dig som flyttar

Tips för er som ska flytta ihop 

Det är en del praktiska saker man ska tänka på innan man flyttar ihop. Här hjälper vi dig att reda ut dina funderingar. 

Att flytta till hus 

Det är en del praktiska saker man ska tänka på innan man flyttar ihop. Här hjälper vi dig att reda ut dina funderingar. 

Flytta hemifrån 

Det är en del praktiska saker man ska tänka på innan man flyttar ihop. Här hjälper vi dig att reda ut dina funderingar.