Varmare väder innebär oftast att vår energikonsumtion går ner, bland annat för att vi inte behöver värma upp våra hem. Samtidigt är det andra saker som kräver mer energi – till exempel om du har pool att värma upp eller behöver kyla ner ditt hem när det bli för varmt. Här hittar du tips för en både skön och energieffektiv sommar.


Energispartips för sommaren

  • Dra ur kontakterna vid åskväder och innan du reser bort
  • Använd timer till belysningen
  • Stäng av golvvärme och handdukstork
  • Installera solceller
  • Har du eller vill du skaffa pool? Tänk på hur poolen värms upp
  • Stäng ute värmen när det blir varmare utomhus än inomhus
  • Täta dina fönster och dörrar
  • Uppgradera till en värmepump med kylning

Koppla ur innan semesterresan

Ska du ut och resa i sommar? Kom ihåg att koppla ur dina apparater så att de inte drar onödig energi – bland annat tv:n, datorer och laddare. Många brukar vilja lämna lampor tända, som extra säkerhet mot inbrott när de åker iväg på semester. 

Då kan det vara smart att skaffa ett timerstyrt uttag som låter dig bestämma när lamporna ska vara igång. Eller varför inte installera smarta lampor som du kan styra från mobilen, vart du än är?

Person i blått kopplar ur laddad mobil
Blixt över himmel

Åskväder? Dra ur sladdarna

Sommartider är ofta åsktider. Hemelektronik är känslig mot de överspänningar som ett blixtnedslag genererar och kan skadas om man har otur. Därför är den enklaste och billigaste lösningen för att skydda sina prylar vid ett åskoväder att helt enkelt dra ur kontakterna. 

Det finns även olika varianter av så kallade överspänningsskydd att köpa. Vissa monteras i din elcentral medan andra fungerar som en adapter i ditt vanliga vägguttag.


Stäng av golvvärmen

Idag har många både golvvärme och handdukstork i sina badrum. Och många låter dem troligen stå på, även om badrummet inte används. Det kan bli kostsamt, särskilt om värmen genereras av el. Under sommaren behöver man knappast ha golvvärmen igång, så kom ihåg att stänga av den. Och handdukarna, de kan du torka snabbt i solen.

Dra nytta av sommarsolen

Bor du i hus? Då har du säkert funderat på om solceller kan vara en bra investering för dig. Med solceller betalar du i princip ingenting för din elanvändning under sommarmånaderna – du kan till och med sälja ditt överskott och tjäna pengar. Du kan också se det som en bra investering för vintern och högre elpriser. När du har så pass låga kostnader under de soligaste månaderna kan du bygga en buffert för de kalla och dyrare månaderna. Vi hjälper dig skaffa en skräddarsydd lösning för ditt hus, från offert till installation.

Två montörer lägger solceller på rött tak
Barn hoppar i poolen

Pool – så värmer du den effektivt

Har du eller funderar du på att skaffa pool? Då kan det vara bra att tänka på hur den värms upp. Det allra minst energieffektiva alternativet är elvärme, då det krävs en hel del el för att hålla temperaturen under badsäsongen. En poolvärmepump är ett smartare val, då den använder upp till 85 procent mindre energi jämfört med elvärme. Med en poolvärmepump kostar uppvärmningen av en normalstor pool mellan 500 och 1 000 kronor i månaden. Om du har solceller på ditt tak kan de hjälpa till att värma poolen med överskottsenergin. 

Nästan 80 procent av poolens värmeförlust sker vid vattenytan. Därför är det bra att ha ett pooltak eller ett poolskydd som hjälper till att kapsla in värmen och minskar uppvärmningsbehovet.


Hantera värmen inomhus

När det är varmt utomhus stiger även temperaturen inomhus. Ibland allt för mycket. Men det finns saker du kan göra för att hålla ditt hem svalare.  

Stäng ute värmen

Ett enkelt tips när det är varmt ute är att stänga ute värmen. Det är oftast solen som bidrar till att temperaturen inomhus stiger, så det första du bör göra är att se till att den inte lyser in. Ha rullgardiner eller persienner nerdragna så länge solen lyser in genom fönstret. Det hjälper att ha alla fönster och dörrar stängda under dagen. Då hindras den varma uteluften från att strömma in i ditt hem och höja temperaturen. Passa istället på att vädra under nätterna när temperaturen sjunker. Stäng även av hemelektronik som alstrar mycket värme, till exempel datorer. 

Är dina fönster och dörrar täta? Med bra tätning blir det enklare att hålla temperaturen jämn även på vintern, vilket dessutom gör att du sparar pengar på uppvärmning.

Skaffa en svalkande värmepump

När värmen blir påfrestande är det många som skaffar fläktar som går hela dagarna. Fläktar drar ofta mycket ström och det syns på elräkningen. Om du bor i hus och vill ha ett mer effektivt sätt att kyla ner ditt hem på under varma somrar kan det vara värt att investera i en värmepump som också kan kyla. Har du till exempel ett gammalt värmesystem i huset som redan går på el kan det vara ett bra alternativ som också ger dig effektiv värme under årets kalla månader. Vi erbjuder flera luftvärmepumpar som fungerar som AC på sommaren.