Att koppla upp, automatisera och göra ditt hem smartare är inte bara för bekvämlighetens skull. Visst är det skönt att kunna tända och släcka alla lampor samtidigt eller ändra inomhustemperaturen i mobilen, men det kan samtidigt hjälpa dig att sänka dina elkostnader och minska ditt klimatavtryck. Kolla in några sätt att göra ditt hem smartare.

Smart belysning
Att byta ut belysningen till smarta och uppkopplade lampor har varit en stark trend i flera år. Och det finns flera fördelar. Du behöver inte dra om någon el, du kan tända och släcka direkt i telefonen och du får överblick över hemmets belysning. Det gör det enklare att alltid släcka belysningen när den inte används.
Många varianter kan också ställas in så att de tänds och släcks vid specifika tidpunkter eller kopplas till rörelsesensorer som tänder och släcker automatiskt när du kommer eller går.
Bättre kontroll över uppvärmningen
Idag finns många olika sätt att styra husets inomhuskomfort. Många moderna värmepumpar har egna smarta system som kan styra inomhustemperaturen efter bland annat väderprognosen eller för att spara energi. Men allt behöver inte vara inbyggt från början – det finns många lösningar som kan koppla upp äldre utrustning för att göra den smartare.
Till exempel ett tillbehör till din luftvärmepump som kopplar upp den med ditt wifi och låter dig styra temperatur och flera funktioner från telefonen. Om du har vattenburen värme i huset kan du installera smarta termostater på dina radiatorer som styrs över wifi. Båda alternativen gör uppvärmningen mer bekväm, men även energisparande: de gör att du exempelvis kan ställa in en svalare temperatur när du inte är hemma.


Styr energiförbrukningen med smarta uttag
Att använda timers i hemmet är inte direkt någon ny företeelse – snarare en väldigt beprövad sådan. Det är ett väldigt enkelt sätt att spara energi utan ansträngning. Du kan till exempel koppla många apparater som behöver vara i gång under dagen men inte på natten till ett och samma vägguttag med timer som slår av och på strömmen vid samma tidpunkter varje gång. Du kan också montera smarta lampsocklar som fungerar på samma sätt. Ett annat – och lite mindre teknologiskt – tips är att koppla ihop flera prylar till samma förgreningsuttag med strömbrytare, så att du kan stänga av flera prylar med bara ett knapptryck.
För den som verkligen vill ha koll finns uppkopplade så kallade smart plugs. En smart plug är en adapter som sätts i ett vanligt vägguttag som du sedan kopplar in dina prylar i. Den låter dig till exempel slå av eller på strömmen och mäter energiförbrukningen i uttaget via din telefon.
Mätning
Många som kopplar upp sina hem skaffar olika typer av sensorer för att få mer data att styra exempelvis inomhusklimatet med. Det finns mätare för allt från temperatur och luftfuktighet till ljus. Två vanliga sensorer i smarta hem är temperatursensorer för utomhus- och inomhustemperatur. Dessa kan i sin tur kopplas till smarta termostater eller en värmepump för att reglera inomhustemperaturen.
Följ din förbrukning
Om du är kund hos oss kan du ladda hem den kostnadsfria E.ON-appen. Där du kan se förbrukningen i ditt hem – det gör det enklare att spara energi.

Framtidens smarta hem?
Teknikutvecklingen går snabbt idag. I takt med att våra nätverk blir snabbare och mer kapabla kommer också fler delar av vår vardag hemma kunna vara uppkopplade. Många experter tror att automatisering kommer vara i fokus. Våra olika prylar och maskiner kommer i större utsträckning prata med och anpassa sig till varandra, för att kunna göra saker automatiskt, utan att du behöver ta egna beslut.
Våra hus kommer alltmer att anpassa sig efter oss, genom att de lär sig våra vanor. Hållbarhet är en annan viktig anledning till att vi vill göra våra hus smartare och framtidens system kommer troligen vara ännu bättre på att sänka vår förbrukning av el, vatten och värme.
Samtidigt är vikten av vår digitala integritet på tapeten. Fler och fler är tveksamma till att dela uppgifter och data om sig själva – data som uppkopplade prylar behöver för att fungera optimalt.