Att koppla upp, automatisera och göra ditt hem smartare är inte bara för bekvämlighetens skull. Visst är det skönt att kunna tända och släcka alla lampor samtidigt eller ändra inomhustemperaturen i mobilen, men det kan samtidigt hjälpa dig att sänka dina elkostnader och minska ditt klimatavtryck. Kolla in några sätt att göra ditt hem smartare.

Förmånliga priser på smarta hem-produkter 

Visste du att alla E.ON-kunder kan handla smarta och energisparande prylar för hela hemmet till extra bra priser? Kolla in hela utbudet i vår webbshop.

Pappa och pojke tittar på smart belysning i taket, men läsplatta i handen

Smart belysning 

Att byta ut belysningen till smarta och uppkopplade lampor har varit en stark trend i flera år. Och det finns flera fördelar. Du behöver inte dra om någon el, du kan tända och släcka direkt i telefonen och du får överblick över hemmets belysning. Det gör det enklare att alltid släcka belysningen när den inte används.

Många varianter kan också ställas in så att de tänds och släcks vid specifika tidpunkter eller kopplas till rörelsesensorer som tänder och släcker automatiskt när du kommer eller går.

Bättre kontroll över uppvärmningen 

Idag finns många olika sätt att styra husets inomhuskomfort. Många moderna värmepumpar har egna smarta system som kan styra inomhustemperaturen efter bland annat väderprognosen eller för att spara energi. Men allt behöver inte vara inbyggt från början – det finns många lösningar som kan koppla upp äldre utrustning för att göra den smartare. 

Till exempel ett tillbehör till din luftvärmepump som kopplar upp den med ditt wifi och låter dig styra temperatur och flera funktioner från telefonen. Om du har vattenburen värme i huset kan du installera smarta termostater på dina radiatorer som styrs över wifi. Båda alternativen gör uppvärmningen mer bekväm, men även energisparande: de gör att du exempelvis kan ställa in en svalare temperatur när du inte är hemma.

Villa med solceller, altan, inglasat uterum och trädgård
Kvinna i soffa med mobil

Styr energiförbrukningen med smarta uttag 

Att använda timers i hemmet är inte direkt någon ny företeelse – snarare en väldigt beprövad sådan. Det är ett väldigt enkelt sätt att spara energi utan ansträngning. Du kan till exempel koppla många apparater som behöver vara i gång under dagen men inte på natten till ett och samma vägguttag med timer som slår av och på strömmen vid samma tidpunkter varje gång. Du kan också montera smarta lampsocklar som fungerar på samma sätt. Ett annat – och lite mindre teknologiskt – tips är att koppla ihop flera prylar till samma förgreningsuttag med strömbrytare, så att du kan stänga av flera prylar med bara ett knapptryck.

För den som verkligen vill ha koll finns uppkopplade så kallade smart plugs. En smart plug är en adapter som sätts i ett vanligt vägguttag som du sedan kopplar in dina prylar i. Den låter dig till exempel slå av eller på strömmen och mäter energiförbrukningen i uttaget via din telefon.

Uppkopplade hem

 • Röststyrning
  För några år sedan gjorde de röststyrda assistenterna intåg i våra hem. Många, men inte alla, smarta prylar och tillbehör har stöd för att styras med röstassistenter från olika tillverkare. Om du har en röstassistent hemma och vill skaffa fler smarta tillbehör, kolla upp om de är kompatibla med din modell.
 • Smarta lås och nyckelfria hus
  Digitala dörrlås har blivit alltmer populära den senaste tiden. En del använder koder för att öppna och låsa, andra använder taggar. Vissa är även uppkopplade, så att du kan släppa in besökare var du än befinner dig med ett knapptryck på telefonen. En del modeller har till och med kamera så att du ser vem som står vid din dörr.
 • Avancerade larmsystem
  Hemlarmstjänster har blivit alltmer avancerade. Många av dagens lösningar kan integreras med flera andra saker. Du kan till exempel koppla dem till dörrens smarta lås eller uppkopplingsbara brandlarm som automatiskt larmar dig i din telefon eller direkt till en larmcentral vid rökutveckling. Vissa larm kan till och med upptäcka vattenläckor.
 • Intelligenta kylskåp
  Hur smart kan ett kylskåp bli? Ganska så, visar det sig. Redan nu finns uppkopplade kylskåp med kameror på insidan som kan visa dig vad du har i det. Många av dessa kylskåp har också en skärm på utsidan av dörren, där du kan ha familjens kalender och visa bilder. Lite som vi alltid gjort med kylskåpsmagneter.

Mätning

Många som kopplar upp sina hem skaffar olika typer av sensorer för att få mer data att styra exempelvis inomhusklimatet med. Det finns mätare för allt från temperatur och luftfuktighet till ljus. Två vanliga sensorer i smarta hem är temperatursensorer för utomhus- och inomhustemperatur. Dessa kan i sin tur kopplas till smarta termostater eller en värmepump för att reglera inomhustemperaturen.

Följ din förbrukning

Om du är kund hos oss kan du ladda hem den kostnadsfria E.ON-appen. Där du kan se förbrukningen i ditt hem – det gör det enklare att spara energi.

Ljust kök som flicka med cykelhjälm kommer in i

Framtidens smarta hem? 

Teknikutvecklingen går snabbt idag. I takt med att våra nätverk blir snabbare och mer kapabla kommer också fler delar av vår vardag hemma kunna vara uppkopplade. Många experter tror att automatisering kommer vara i fokus. Våra olika prylar och maskiner kommer i större utsträckning prata med och anpassa sig till varandra, för att kunna göra saker automatiskt, utan att du behöver ta egna beslut. 

Våra hus kommer alltmer att anpassa sig efter oss, genom att de lär sig våra vanor. Hållbarhet är en annan viktig anledning till att vi vill göra våra hus smartare och framtidens system kommer troligen vara ännu bättre på att sänka vår förbrukning av el, vatten och värme.

Samtidigt är vikten av vår digitala integritet på tapeten. Fler och fler är tveksamma till att dela uppgifter och data om sig själva – data som uppkopplade prylar behöver för att fungera optimalt.