Har du precis flyttat till ett nytt hus? Eller kollar du för fullt på bostadsmarknaden? När det kommer till villor och energi finns det många bra tips som kan sänka elräkningen och skapa rätt förutsättningar för ett mer hållbart boende. Här är det du bör ha koll på i ett hus – nytt som gammalt.

Följ villans energiförbrukning

Bor du redan i hus och är kund hos oss? Bra! På Mitt E.ON och i vår app kan du följa husets förbrukningsmönster och se vad du kan förbättra för att göra det mer energieffektivt.  

6 tips för att spara energi i din nya villa

 • Kolla husets energideklaration och energiklassning
  En energideklaration säger mycket om husets energiförbrukning och visar var du kan göra förbättringar.
 • Få energirådgivning om din villa
  Få hjälp av en expert med att identifiera förbättringsmöjligheter som kan hjälpa dig spara energi.
 • Minska varmvattenanvändningen i huset
  Korta till exempel ner duschtiden – att duscha på 5 istället för 15 minuter sparar 6 kWh el.
 • Sänk inomhustemperaturen
  En grad kallare inomhus kan spara dig cirka fem procent av din totala uppvärmningskostnad.
 • Kolla husets isolering
  Bra isolering håller värmen inne och kylan ute på vintern och tvärtom på sommaren – ett tätt hus kan spara dig många kronor varje år.
 • Lär känna villans förbrukning
  Ladda hem vår app eller logga in på Mitt E.ON få koll på förbrukningen i ditt hem.

Energirådgivning för livet i villa

Det är mycket att hålla koll på i ett hus, inte minst energiförbrukning och elkostnader. 

Oavsett om huslivet är helt nytt för dig eller om du bott i villa länge kan det vara bra att få råd om vad du kan göra för att få ett så energieffektivt boende som möjligt. Våra experter hjälper dig gärna med energirådgivning utifrån dina och husets förutsättningar.

man arbetar i kundtjänst och pratar energirådgivning
villa med elbil och energiklassning

Är huset energiklassat?

En energideklaration delar in huset i en energiklass, precis som med vitvaror. Klasserna går från A till G, där A är högst och G är lägst. Energideklarationen mäter husets energiprestanda, det vill säga hur många kilowattimmar som förbrukas per kvadratmeter och år. Det görs genom en energibesiktning där energiåtgången för uppvärmning, komfortkyla, varmvatten och fastighetsel räknas ihop och delas med husets uppvärmda yta. Man tittar även på husets isolering.

Att titta på energiklassen och energideklarationen är särskilt viktigt för dig som letar nytt hus, då den avslöjar en hel del om husets driftkostnader. Men även du som redan bor i ett hus kan ha nytta av att energideklarera om det inte redan gjorts. Då får du en bättre förståelse för vad som drar mest energi i huset och var du själv kan göra förbättringar. Läs mer om energideklaration hos Boverket

Läge för solceller?

Att skaffa solceller är ett utmärkt sätt att minska husets elkostnader. De kan halvera elräkningen och göra dig mindre känslig för toppar och dalar på elmarknaden. Ett solcellssystem är avbetalat på ungefär tio år, efter det genererar solpanelerna ren vinst. I vår solcellskalkyl kan du se vad du kan spara med solceller på taket och får ett kostnadsförslag på en skräddarsydd anläggning.

tak med solceller syns ovanifrån

Här kan du spara energi i din villa:

 • Minska vattenförbrukningen i hemmet
  Sverige förbrukar varje person i snitt 140 liter vatten om dagen. Ungefär 60 av dessa är varmvatten som används till att duscha, bada och tvätta sig. I duschen förbrukas ungefär 12 liter varmvatten varje minut. Om du kortar ner din duschtid med hälften sparar du ju också häften av energin som går åt att värma upp vattnet.
 • Justera husets uppvärmning
  Olika hus har olika typer av värmekällor som drivs på olika sätt. Det kan vara fjärrvärme, en elpanna, gas, pellets eller en värmepump. I de allra flesta fall är fjärrvärme eller en värmepump det bästa alternativet både för ekonomin och miljön. Om huset har en gammal värmelösning lönar det sig i stort sett alltid över tid att byta ut den mot en modern. Ett hus med direktverkande el som uppvärmning förbrukar till exempel fem gånger mer el än ett hus med fjärrvärme. En luft-luftvärmepump är en mycket effektiv och prisvärd värmelösning, både som komplement till eller ersättare till exempelvis direktverkande eluppvärmning. Om huset redan har en bra värmelösning kan du fortfarande spara in mer på elräkningen. För varje grad du sänker inomhustemperaturen kan du spara in cirka fem procent på värmekostnaden.
 • Förbättra husets isolering
  Något annat som har med värme (och kyla för den delen) att göra är husets isolering. I ett nytt och modernt hus är det oftast inte något problem, då nyare fönster, dörrar och hela konstruktionen är välisolerad. I äldre hus kan det däremot både finns gamla fönster, otäta lister och uttjänt isolering. Det kan bli en riktig energitjuv – när huset läcker värme och släpper in kyla får värmekällan jobba ännu hårdare för att göra det skönt och behagligt inne. Och det syns på elräkningen. Att gå igenom och förbättra villans isolering är något som kan spara mycket pengar varje år.

Uppgradera husets uppvärmning

Hur värms ditt hus upp idag? Om anläggningen är gammal kan det vara dags att byta ut till en modern lösning. En luft-luftvärmepump kan minska uppvärmningskostnaderna med 50–70 procent och är samtidigt en mindre investering än många andra alternativ. Vi erbjuder luft-luftvärmepumpar med låg miljöpåverkan som ger behagligt inomhusklimat och ren luft. Dessutom fungerar de som AC på sommaren.