Visst är det härligt när vintern ebbar ut, dagarna blir ljusare och luften börjar värmas upp? Det är också den perfekta tiden att ge lite uppmärksamhet till allt som kanske fått vänta på sig under vintern. Här får du några tips som hjälper dig sänka energiförbrukningen i ditt hus. Har du gått igenom allt på checklistan? 

Se över belysningen

Passa på att göra det mysigt i trädgården eller på balkongen. Ett bra tips är att skaffa utebelysning som drivs av solceller. Då slås den automatiskt på när det blir mörkt, du slipper dra kablar utomhus och den lyser med 100 procent förnybar energi. 

Checklista: energisparande vårstädning

  • Dammsug bakom kylskåpet
  • Frosta av frysen
  • Kolla tätningen i fönster och dörrar
  • Byt till elektriska trädgårdsredskap
  • Skaffa solcellsdriven belysning till trädgården eller balkongen
  • Hitta strömtjuvarna i ditt hus

Ta itu med strömtjuvarna

Ta tillfället i akt och skapa nya bra energivanor i vår. Det finns många potentiella energitjuvar i din bostad. Ta en stund och fundera på var de kan finnas hemma hos dig. Du kan spara många kronor om du ser över saker som belysning, uppvärmning, hemelektronik och vattenförbrukning.

Kvinna sitter i kök vid en dator och letar energispartips
torkar av kyl och frys

Kolla kylen och frysen

Visste du att frost och damm kan få kylen och frysen att dra mer el? I båda fallet måste de jobba hårdare för att hålla kylan. Så dra fram kylen och frysen så att du kommer åt bakom, slå av strömmen och dammsug rent med ett smalt munstycke. Frosta sedan av frysen om det behövs. Gör det varje år så håller sig kylen och frysen energieffektiva.

Elektrifiera trädgårdsarbetet

Vår betyder att det är dags att börja påta i trädgården om du har en. Hur ser det ut på verktygsfronten? Börjar den gamla gräsklipparen gå knackigt? Byt ut den mot en eldriven. Idag finns alla möjliga trädgårdsredskap, inklusive gräsklippare, som går på uppladdningsbara batterier. Det är ett alternativ som både är smidigare för trädgårdsarbetet och minskar utsläppen. Om du inte vill köpa nya trädgårdsredskap själv finns ofta möjlighet att hyra eller låna i vissa byggvaruhus och delningsgrupper på sociala medier. Eller varför inte kolla om någon av grannarna kan tänkas låna ut sina?

Kvinna i trädgård klipper häck med eldriven trimmer

Täta fönster och dörrar

Ett tätt hus innebär att det håller sig varmare under de kalla månaderna och svalare vår- och sommartid. Var det länge sedan huset byggdes eller renoverades? Då kan det vara dags att kolla så att tätningslisterna i dina fönster och dörrar fortfarande fungerar. Torra och spruckna lister gör att det läcker ut – och in – luft som påverkar inomhusklimatet. Att fixa nya lister är varken svårt eller kostsamt och ger dig bättre inomhusklimat och lägre energiförbrukning.