När höst­säsongen och ruggigare väder kommer tillbringar många av oss mer tid hemma i huset eller lägenheten. Varför inte göra en liten ”energi­städning” så att ditt hem känns skönt och dessutom är redo när vintern kommer? På den här sidan får du tips på hur du kan förbruka mindre el i höst.

Energispartips för hösten

  • Lufta elementen

    Under hösten kan du som har vatten­buren värme hemma i huset eller lägenheten uppleva att dina element inte riktigt kommer igång eller gör ljud ifrån sig. Det kan bero på att luft letat sig in dem. detta är särskilt vanligt i äldre element. Ta fram element nyckeln och lufta. Har du ingen nyckel, köp en multinyckel som passar olika typer av ventiler, de säljs billigt i många bygg­varuhus.

  • Frosta av frysen

    Under sommaren bildas som mest frost i våra frysar. Då är luft­fuktigheten högre och varje gång vi öppnar frysen tar sig fukt in, vilket bildar mer is. Frost kan få frysen att dra mer el. För att hålla nere frysens energi­förbrukning, frosta gärna av den framåt höstkanten. Har du en extra kyl eller frys i förrådet eller garaget som du inte måste använda, överväg att stänga av den ett tag, så sparar du energi.

  • Stäng poolen för säsongen så fort temperaturen tillåter

    När sommaren är över och du har badat klart, vänta inte onödigt länge med att stänga poolen för säsongen. Ju tidigare du stänger av värmen, desto större energibesparing. För att undvika att alger och mikroorganismer börjar växa behöver du dock vänta tills dygnsmedeltemperaturen ligger på omkring 10 grader och vattentemperaturen på 10–12 grader innan du stänger. Håll koll så att du är redo när det är dags.

  • Stäng ner fritidshuset för säsongen

    Om du har ett  fritids­hus som inte används på vinter­halvåret är det snart dags att stänga ner för säsongen. Att vattnet står på under vintern kan leda till onödigt kostsamma renoveringar, så stäng av det. Med underhållsvärme minskar risken för att rören i huset fryser. Om underhållsvärme behövs eller inte beror på hur fritidshuset är isolerat. Skulle underhållsvärme behövas är en luftvärmepump en bra investering.

    Skaffa luftvärmepump

  • Skaffa badtunna? Fundera på en med värmeväxlare

    Bad­tunnor och spa-bad värmer gott om hösten. Vissa modeller är ved­eldade, vilket är ekonomiskt fördelaktigt om du har god tillgång till ved. Andra värms upp med direkt­verkande el, ett alternativ för dig som inte har tid eller lust att elda inför varje bad. För att hålla nere uppvärmningskostnaderna, överväg att koppla bad­tunnan eller spa-badet till husets värmesystem med hjälp av en värme­växlare. 

  • Skaffa koll på kostnaderna för julbelysning

    Det må vara höst, men tiden går fort. När julen väl kommer är det skönt att ha kontroll över hur mycket julbelysningen kan komma att kosta. Under julen står många olika ljuskällor tända under de mörka timmarna: adventsljusstakar på fönsterbrädan, adventsstjärnor i fönstret, ljusslingor i granen och ute på verandan. Visst ger det en mysig julkänsla, men hur mycket kostar det egentligen?

    Så mycket el kostar julbelysningen

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal?

Vi finns här för dig så att du kan välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Få koll på din förbrukning

Få koll på din förbrukning

Är du kund hos oss? I E.ON-appen där du kan du följa din energiförbrukning och få en bild av hur mycket energi som går åt över tid. Det är helt kostnadsfritt att använda appen.