När höst­säsongen kommer med ruggigare väder spenderar vi oftast mer tid inomhus. Varför inte göra en liten ”energi­städning” så att ditt hem känns skönt och dessutom är redo när vintern bestämmer sig för att komma?

Energispartips för hösten

 • Lufta elementen
 • Frosta av frysen
 • Städa bakom kyl och frys
 • Stäng ner fritidshuset för säsongen
  Stäng av vatten, se till att ha underhållsvärme på och dra ur kontakterna till din hemelektronik
 • Badtunna?
  Se till att värma upp den energieffektivt

Lufta elementen

Har du vatten­buren värme och radiatorer hemma? Om det känns som att de inte riktigt kommer igång på hösten eller gör ljud ifrån sig kan luft letat sig in dem – speciellt i äldre element. Då är det dags att ta fram element­nyckeln och lufta. Om du inte har någon nyckel går det att köpa en multi­nyckel som passar olika typer av ventiler på ett bygg­varuhus. 

Du öppnar ventilen försiktigt tills luft börjar pysa ut. När luften är ute kommer det att rinna ut lite vatten, så ha en mugg eller handduk redo under. Om det inte är luft i elementet kommer vatten ut direkt. Är du osäker på hur du ska göra? Då är det alltid bäst att ta hjälp av exempelvis en fastighets­skötare eller någon med VVS-kompetens. 

Kvinna framför element
Man och barn tittar i kylskåp

Fixa kylen och frysen

Sommar­tid bildas det mer frost i våra frysar. Det är helt enkelt så att luft­fuktigheten är högre på sommaren, och varje gång vi öppnar frysen tar sig fukt in. Det gör att det bildas mer is. Så för att hålla nere frysens energi­förbrukning – och få mer plats – kan det vara en bra idé att frosta av frysen på höst­kanten. Du bör också damm­suga bak­sidan av både kyl och frys, eftersom damm och smuts gör att det krävs mer el för att hålla temperaturerna. Kom ihåg att för säkerhetens skull dra ur sladdarna när du städar – men glöm inte koppla in dem igen.

Förbered sommar­stugan för vintern

Om du har ett sommar­boende eller fritids­hus som inte används på vinter­halvåret är det snart dags att stänga ner för säsongen. Det finns några viktiga saker att tänka på som minskar risken för onödiga skador på huset.

 • Stäng av vattnet
  Att vattnet står på under vintern kan leda till onödigt kostsamma renoveringar av sommarstugan. Temperaturer som skiftar mellan minus och plus kan leda till att rör går sönder, med vattenskador som följd. Ett bra tips är att stänga av huvudkranen innan du lämnar för säsongen. Vissa rekommenderar att tömma rören och till och med toaletten på vatten för att vara på den säkra sidan, även om du har underhållsvärme igång. Skulle det bli ett strömavbrott kan värmen slås ut och rörsystemet riskerar att frysa.
 • Underhållsvärme
  Att ha på lite värme hela tiden minskar risken för att rören i huset fryser. Om underhållsvärme behövs eller ej beror på hur sommarstugan är isolerad. Är du osäker bör du alltid rådfråga en expert. Om underhållsvärme behövs i sommarstugan är en luftvärmepump en bra investering. Då kan du sköta temperaturregleringen på distans – blir det kallare kan du höja, blir det varmare kan du sänka. Det ger extra säkerhet för husets vattenledningar. Luftvärmepumpar brukar betala av sig inom fem år.
 • Dra ur sladdarna
  De flesta har hemelektronik även i sommarstugan. Ett åskoväder och ett oturligt blixtnedslag kan leda till överspänning som slår ut elektroniken. Därför gör du bäst i att koppla ur alla dina prylar från vägguttagen. En enkel försäkring mot åskan. Innan du använder dem igen – kolla att alla sladdar är hela.

Badtunna? Så värmer du bäst upp den.

Bad­tunnor och spa-bad blir ett allt vanligare inslag i svenska trädgårdar. Har du funderat på att skaffa en? Du kan värma upp vattnet på flera olika sätt, som förbrukar olika mängder energi. Vissa är ved­eldade, vilket passar bra och är ekonomiskt om du har egen tillgång till ved. De kan även värmas upp med direkt­verkande el, vilket är bra om du inte har tid att elda varje gång du vill bada. 

Det klart mest ekonomiska alternativet är att koppla bad­tunnan till husets värme­system med en värme­växlare – det kostar ofta mer att installera men betalar sig i längden.

Tre män i badtunna

Fler energi­spartips för hus

Det finns många fler bra säsongs­oberoende tips på hur du kan sänka din energi­förbrukning, speciellt om du bor i hus. Kolla in tipsen och se vad du kan effektivisera i ditt hem.

Julbelysning

Många oroar sig och undras över hur mycket julbelysningen kommer kosta att ha tänd kring jul. Oftast blir det många olika ljuskällor som står tända under de mörka timmarna, allt ifrån adventsljusstakar på fönsterbrädan, adventsstjärnor i fönstret, ljusslingor i granen och även utomhus. Visst ger det en mysig julkänsla - men hur mycket kostar det egentligen?

Ta reda på hur din elförbrukning kan anpassas inför julfirandet.