När höstsäsongen kommer med ruggigare väder spenderar vi oftast mer tid inomhus. Varför inte göra en liten ”energistädning” så att ditt hem känns skönt och dessutom är redo när vintern bestämmer sig för att komma?
Lufta elementen
Har du vattenburen värme och radiatorer hemma? Om det känns som att de inte riktigt kommer igång på hösten eller gör ljud ifrån sig kan luft letat sig in dem – speciellt i äldre element. Då är det dags att ta fram elementnyckeln och lufta. Om du inte har någon nyckel går det att köpa en multinyckel som passar olika typer av ventiler på ett byggvaruhus.
Du öppnar ventilen försiktigt tills luft börjar pysa ut. När luften är ute kommer det att rinna ut lite vatten, så ha en mugg eller handduk redo under. Om det inte är luft i elementet kommer vatten ut direkt. Är du osäker på hur du ska göra? Då är det alltid bäst att ta hjälp av exempelvis en fastighetsskötare eller någon med VVS-kompetens.


Fixa kylen och frysen
Sommartid bildas det mer frost i våra frysar. Det är helt enkelt så att luftfuktigheten är högre på sommaren, och varje gång vi öppnar frysen tar sig fukt in. Det gör att det bildas mer is. Så för att hålla nere frysens energiförbrukning – och få mer plats – kan det vara en bra idé att frosta av frysen på höstkanten. Du bör också dammsuga baksidan av både kyl och frys, eftersom damm och smuts gör att det krävs mer el för att hålla temperaturerna. Kom ihåg att för säkerhetens skull dra ur sladdarna när du städar – men glöm inte koppla in dem igen.
Badtunna? Så värmer du bäst upp den.
Badtunnor och spa-bad blir ett allt vanligare inslag i svenska trädgårdar. Har du funderat på att skaffa en? Du kan värma upp vattnet på flera olika sätt, som förbrukar olika mängder energi. Vissa är vedeldade, vilket passar bra och är ekonomiskt om du har egen tillgång till ved. De kan även värmas upp med direktverkande el, vilket är bra om du inte har tid att elda varje gång du vill bada.
Det klart mest ekonomiska alternativet är att koppla badtunnan till husets värmesystem med en värmeväxlare – det kostar ofta mer att installera men betalar sig i längden.

Julbelysning
Många oroar sig och undras över hur mycket julbelysningen kommer kosta att ha tänd kring jul. Oftast blir det många olika ljuskällor som står tända under de mörka timmarna, allt ifrån adventsljusstakar på fönsterbrädan, adventsstjärnor i fönstret, ljusslingor i granen och även utomhus. Visst ger det en mysig julkänsla - men hur mycket kostar det egentligen?
Ta reda på hur din elförbrukning kan anpassas inför julfirandet.