Teckna elavtal inför första flytten

En av grundstenarna för ett eget boende är förstås att ha tillgång till el i bostaden. För att få det måste du först teckna ett elnätsavtal med det bolag som finns där du bor. Sedan kan du teckna själva elavtalet direkt på vår webbplats. Vi har samlat allt du behöver veta för att teckna ditt första elavtal.

Budget – vad kostar det att flytta hemifrån?

Konsumentverket har sammanställt en kalkyl där de har slagit ihop summan för vanliga hushållsutgifter med summan för övriga utgifter. Den totala kostnaden uppgick då till drygt 13500 kr. Den summan är självklart individuell och kan skilja sig stort beroende på var du bor och vad du har för vanor. Därför är det viktigt att du gör en egen budget inför flytten och att du försöker räkna ut ungefär vad allt kommer att kosta i förväg. När du väl är inflyttad och klar och har flera nya utgifter är det viktigt att du redan från början sätter upp en månadsbudget som du noga följer, så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med.

Det är också viktigt att ha en buffert för oförutsedda händelser. Föreställ dig att ditt kylskåp en dag går sönder och att du bara har pengar som täcker dina vanliga utgifter – vad gör du då? Det är där bufferten kommer in, som säkerställer att du aldrig behöver hamna i ett sådant läge där du behöver väga flera utgifter mot varandra. En bra grundregel kan vara att varje månad försöka lägga undan minst 10% av din inkomst.

Något som kan vara bra att veta är att du som är under 29 och som på grund av låg inkomst behöver hjälp med att betala hyran eller månadsavgiften kan ha rätt till bostadsbidrag via Försäkringskassan. Din rätt till bidrag samt bidragets storlek avgörs av din inkomst, din boendekostnad samt storlek och typ av bostad.

Teckna hemförsäkring för ditt nya boende

Hemförsäkring är lika nödvändigt att ha som elavtal eller en säng att sova i. Om du ska flytta in i en hyresrätt räcker det med en helt vanlig hemförsäkring, men du som ska flytta till en bostadsrätt eller villa behöver teckna en särskild hemförsäkring för just den typen av boende. Något som kan vara bra att veta är att alla hemförsäkringar innehåller egendoms-, rese-, ansvars-, rätts- och överfallsskydd. Om du vill att din hemförsäkring ska täcka fler händelser eller vara mer omfattande kan du teckna en eller flera så kallade tilläggsförsäkringar. 

Här kan du läsa mer om E.ONs och IFs gemensamma hemförsäkring. Som kund hos oss på E.ON får du rabatt på din nya hemförsäkring första året.

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Att flytta hemifrån som student

Är du student och ska flytta hemifrån finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Som student har du förmodligen begränsad ekonomi och därför är det ännu viktigare att du ser till att följa den budget du har satt upp utifrån dina egna inkomster och utgifter.

Eftersom boendekostnaderna förmodligen utgör merparten av dina utgifter, kan det vara en bra idé att dela boende med någon och på så vis få ned kostnaden. Se samtidigt till att tänka ett varv extra kring om du faktiskt behöver köpa det där du vill ha, och försök att begränsa återkommande månadskostnader så som olika abonnemang och streamingtjänster. Ett annat sätt att spara in på utgifterna är att köpa begagnad kurslitteratur och att se till att utnyttja de olika rabatter du i egenskap av student har rätt till. Ett sådant exempel är vårt elavtal för studenter som vi på E.ON erbjuder dig som studerar.

Studietiden är för många ett tillfälle att leva ut sitt sociala liv och ha kul och ska inte bara handla om att vända på slantarna. För dig som tar studiemedel via CSN kan det därför vara en god idé att vid sidan av studierna arbeta extra för att utöka din inkomst så att den täcker både dina utgifter, din växande buffert och dina nöjen. Här kan du läsa mer om E.ONs studentjobb som vi erbjuder dig som student.

Erbjudande till dig som studerar

Vi tagit fram ett extra förmånligt elabonnemang för dig som student. Läs mer om vad som ingår i erbjudandet och teckna ett studentavtal.

Inköpslista till dig som ska flytta hemifrån 

Slutligen har vi listat några av de saker som kan vara bra att ha när man ska flytta hemifrån. 

 • Köksutrustning
  Ett startkit till köket borde alla som flyttar hemifrån införskaffa. Du kan självklart sätta ihop det själv och det bör innehålla saker som diskborste och disktrasa, ett par kastruller i olika storlekar, minst en stekpanna, ett par olika knivar med olika användningsområden, skärbräda, elvisp, kaffebryggare, några bra bunkar och enkla verktyg som stekspade, slev och handvisp. Utöver det behöver du en basservis av något slag med tallrikar, glas, koppar, skålar och bestick. Resten kan du samla på dig lite i taget och på så vis hålla kostnaderna nere inför flytten.
 • Möbler
  Alla bostäder behöver sina möbler. Till en början klarar du dig kanske på säng, soffa, matbord och stolar, men med tiden och i den takt du har råd kan du utöka med olika former av möblemang och inredning som får dig att känna dig som hemma i din nya bostad.
 • Verktyg
  Någon form av verktyg bör finnas i varje hem. De flesta klarar sig på en enkel uppsättning med hammare, vattenpass, tumstock, skruvmejsel och skiftnyckel. Dyrare saker som slagborr kan du kanske låna av någon i din närhet när och om du skulle ha behov av en sådan.
 • Textilier
  Textilier av olika slag så som gardiner, mattor, soffkuddar och filtar/plädar får hemmet att kännas levande. Utöver dessa är det praktiskt att köpa några extra uppsättningar sängkläder och kökshanddukar, så att du har flera ombyten och inte behöver tvätta lika ofta.
 • Badrumsinredning
  Badrummet behöver också inredas med badrumsmatta, duschdraperi och toalettborste. Några extra uppsättningar handdukar och badlakan skadar inte att införskaffa.
 • Städutrustning
  Dammsugare, skurhink, dammvippa/-trasa, mopp, microfibertrasor, klädvårdsrullar, rengöringsmedel och tvättmedel är sådant som behövs för att hålla hem, kläder och övriga textilier rena.